Milliárdok sorsa múlhat az autósokon

Pénzcentrum
2005. november 2. 08:33

Két országos napilap szombati számában tette közzé a 2006-ra vonatkozó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tételeket a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Az autósok november 30-ig mondhatják fel régi szerződésüket, és az év végéig kell megkötniük az újat. Az október 29-én napvilágot látó tarifák rengetegében a mintegy 3,6 millió autótulajdonosnak kell eligazodnia.

 
Két országos napilap szombati számában tette közzé a 2006-ra vonatkozó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tételeket a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Az autósok november 30-ig mondhatják fel régi szerződésüket, és az év végéig kell megkötniük az újat. Az október 29-én napvilágot látó tarifák rengetegében a mintegy 3,6 millió autótulajdonosnak kell eligazodnia.
Az a jövő évi tarifákról tájékozódhatunk a MABISZ és a biztosító társaságok honlapján is. Azonban a napvilágot látó díjak összehasonlítása rendkívül komoly feladat elé állítja a gépjármű tulajdonosokat, ráadásul a tavalyinál több "online" tarifa is megjelent a piacon.
A különböző biztosító társaságok eltérő szegmensekben (lakóhely, életkor, bónuszok, gépjármű típus, nemek meghatározása, egyéb biztosítások megléte stb.) különböző képen és módon számítják díjaikat. Szerepelnek olyan nem mindig pontosan meghatározott fogalmak (pl. közeli hozzátartozó, megfigyelési időszak, viszontbiztosítás stb.) amelyek az átlag emberek számára nem vagy nehezen értelmezhetőek. Nem azonos például a bonusz fokozatok értékelése, a kötelező gépjármű felelősség biztosításra vonatkozó kormányrendelet -190/2004. (VI.8.)- ugyanis nem határozta meg pontosan a százalék rendszereket és ebből kifolyólag a különböző bónusz fokozatokhoz adható kedvezmények mértékét.
„Az elmúlt évekhez viszonyítva is egy rendkívül bonyolult szinte átláthatatlan kötelező biztosításra vonatkozó tarifa rendszerrel találja szembe magát minden gépjármű tulajdonos. Az olvasóknak nagyon nehéz eligazodni a különböző fajta és nagyon sokszor összehasonlíthatatlan kedvezmények és díjszorzók világában.” mondta Mestyán András a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési igazgatója.
Ha valaki úgy dönt, hogy biztosítót vált, jelenlegi szerződését írásban kell felmondania, kérve az eddigi biztosítót, hogy kártörténeti (bonusz-malusz) igazolást adjon, ennek hiányában az új biztosító automatikusan a legrosszabb - malus-4-es kategóriába - sorolja át az ügyfelet. A MABISZ figyelmezteti az autótulajdonosokat, hogy amennyiben nem mondják fel régi biztosítójukkal a szerződést, de újat kötnek egy másik társasággal, akkor az utóbbi szerződés nem lesz érvényes, automatikusan a korábbi biztosítónál marad az ügyfél. Így jár az az ügyfél is, aki határidőn túl kéri biztosításának megszüntetését, vagy a felmondás nem volt szabályos.  
2003-ban 250 ezren, 2004-ben 300 ezren vitték át biztosításukat másik társasághoz, több milliárd forintot spórolva meg ezzel, s az alkuszok az idén még nagyobb tömegű váltásra számítanak. Az elmúlt két évben, amióta interneten keresztül, on-line biztosítási brókereket megbízva is lehetőség van a következő évi tarifák összehasonlítására és a biztosítóváltásra, évente a biztosítót váltók mintegy tíz százaléka a neten tette ezt.
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége javaslatot nyújtott be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, hogy a jelenlegi, a jogszabály szerinti egy hónapos átkötési időszakot terjesszék ki, s az év bármely időszakában mód nyíljék a biztosítóváltásra.
(forrás: Kormányzati Hírportál)
Kapcsolódó cikkek:
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?