-2 °C Budapest

Milliárdok sorsa múlhat az autósokon

Pénzcentrum
2005. november 2. 08:33

Két országos napilap szombati számában tette közzé a 2006-ra vonatkozó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tételeket a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Az autósok november 30-ig mondhatják fel régi szerződésüket, és az év végéig kell megkötniük az újat. Az október 29-én napvilágot látó tarifák rengetegében a mintegy 3,6 millió autótulajdonosnak kell eligazodnia.

 
Két országos napilap szombati számában tette közzé a 2006-ra vonatkozó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tételeket a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Az autósok november 30-ig mondhatják fel régi szerződésüket, és az év végéig kell megkötniük az újat. Az október 29-én napvilágot látó tarifák rengetegében a mintegy 3,6 millió autótulajdonosnak kell eligazodnia.
Az a jövő évi tarifákról tájékozódhatunk a MABISZ és a biztosító társaságok honlapján is. Azonban a napvilágot látó díjak összehasonlítása rendkívül komoly feladat elé állítja a gépjármű tulajdonosokat, ráadásul a tavalyinál több "online" tarifa is megjelent a piacon.
A különböző biztosító társaságok eltérő szegmensekben (lakóhely, életkor, bónuszok, gépjármű típus, nemek meghatározása, egyéb biztosítások megléte stb.) különböző képen és módon számítják díjaikat. Szerepelnek olyan nem mindig pontosan meghatározott fogalmak (pl. közeli hozzátartozó, megfigyelési időszak, viszontbiztosítás stb.) amelyek az átlag emberek számára nem vagy nehezen értelmezhetőek. Nem azonos például a bonusz fokozatok értékelése, a kötelező gépjármű felelősség biztosításra vonatkozó kormányrendelet -190/2004. (VI.8.)- ugyanis nem határozta meg pontosan a százalék rendszereket és ebből kifolyólag a különböző bónusz fokozatokhoz adható kedvezmények mértékét.
„Az elmúlt évekhez viszonyítva is egy rendkívül bonyolult szinte átláthatatlan kötelező biztosításra vonatkozó tarifa rendszerrel találja szembe magát minden gépjármű tulajdonos. Az olvasóknak nagyon nehéz eligazodni a különböző fajta és nagyon sokszor összehasonlíthatatlan kedvezmények és díjszorzók világában.” mondta Mestyán András a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési igazgatója.
Ha valaki úgy dönt, hogy biztosítót vált, jelenlegi szerződését írásban kell felmondania, kérve az eddigi biztosítót, hogy kártörténeti (bonusz-malusz) igazolást adjon, ennek hiányában az új biztosító automatikusan a legrosszabb - malus-4-es kategóriába - sorolja át az ügyfelet. A MABISZ figyelmezteti az autótulajdonosokat, hogy amennyiben nem mondják fel régi biztosítójukkal a szerződést, de újat kötnek egy másik társasággal, akkor az utóbbi szerződés nem lesz érvényes, automatikusan a korábbi biztosítónál marad az ügyfél. Így jár az az ügyfél is, aki határidőn túl kéri biztosításának megszüntetését, vagy a felmondás nem volt szabályos.  
2003-ban 250 ezren, 2004-ben 300 ezren vitték át biztosításukat másik társasághoz, több milliárd forintot spórolva meg ezzel, s az alkuszok az idén még nagyobb tömegű váltásra számítanak. Az elmúlt két évben, amióta interneten keresztül, on-line biztosítási brókereket megbízva is lehetőség van a következő évi tarifák összehasonlítására és a biztosítóváltásra, évente a biztosítót váltók mintegy tíz százaléka a neten tette ezt.
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége javaslatot nyújtott be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, hogy a jelenlegi, a jogszabály szerinti egy hónapos átkötési időszakot terjesszék ki, s az év bármely időszakában mód nyíljék a biztosítóváltásra.
(forrás: Kormányzati Hírportál)
Kapcsolódó cikkek:
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm