32 °C Budapest

Hová tűnt a kamattámogatás ?

Pénzcentrum
2005. november 2. 10:20

A gazdasági tárca a Széchenyi-kártya kamattámogatásának megszüntetését tervezi. Ez kétmilliárdot meghaladó állami megtakarítást jelentene. Szeretnék azonban, hogy ezt a vállalkozások ne érezzék meg, a kompenzálást a konstrukcióban részt vevő bankoktól remélik. - írja mai számában a Világgazdaság

 
A gazdasági tárca a Széchenyi-kártya kamattámogatásának megszüntetését tervezi. Ez kétmilliárdot meghaladó állami megtakarítást jelentene. Szeretnék azonban, hogy ezt a vállalkozások ne érezzék meg, a kompenzálást a konstrukcióban részt vevő bankoktól remélik. – írja mai számában a Világgazdaság.
A Széchenyi-kártya kamattámogatása lassan eltűnik: a 2002. évi induláskori öt százalékpontról előbb három, az idén pedig kettőre csökkent. Mértéke a vonatkozó kormányhatározat szerint jövőre sem változna, de 2007-től megszűnik.
A gazdasági tárcánál vizsgálják, hogy a program eredményeinek és a makrogazdaságban bekövetkezett változásoknak következtében a konstrukció feltételrendszerének milyen módosítására van szükség. A Világgazdaság értesülései szerint azonban a tárca a kamattámogatást mielőbb meg szeretné szüntetni, és el szeretnék érni, hogy ezzel azonos mértékben csökkentsék a konstrukcióban részt vevő pénzintézetek a nekik biztosított fix kamatfelárat, hogy a vállalkozások ne érezzék meg az állami támogatás csökkenését. Erről már tárgyalnak is a bankokkal.
A hitelhez nyújtott jelenlegi 50 százalékos garanciadíj-támogatás szintén 2006 végén szűnne meg. A konstrukcióban a Hitelgarancia Rt. a tartozás 73 százalékára vállal készfizető kezességet, a garanciadíj 1,8 százalék. A Széchenyi-kártyához a kis- és középvállalkozói célelőirányzatból (kkc) nyújtott összes állami támogatás (kamat- és garanciadíj-támogatás együttesen) 2003-ban 800 millió, tavaly 2,256 milliárd, az idén 1,758 milliárd forint (ebből 445 millió a 2006. év terhére), jövőre 2,026 milliárdot terveztek. Ugyanakkor a kkc-ra a 2006. évi költségvetés tervezetében 3,731 milliárd forintot irányoztak elő, az ez évi büdzsében pedig 3,210 milliárdot. A GKM adatai szerint 2002 óta több mint 42 ezer kártyát adtak át, a megítélt hitelkeretek összege 177 milliárd forint.
A Széchenyi-kártya jól működik, kár hozzányúlni – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Népszerűségét bizonyítja, hogy havi 2500-zal, azaz napi százzal nő az ügyfelek száma. A bukás is határértéken belüli. Makrogazdasági szinten fillérekből működik, de a program eredményeként a többszöröse jön be. Mindezek figyelembevételével minél előbb meg kellene indítani a beruházási hitelkonstrukciót – véli az MKIK elnöke.
A VOSZ tapasztalatai szerint – mondja Károlyi Miklós főtitkár – alacsony kamatszint és infláció esetén a vállalkozók már nem a kamattámogatást tartják a legfontosabbnak a Széchenyi-kártyánál. Felmérésükben a konstrukció előnyeként elsőként a garanciát, másodikként a gyorsaságot jelölték, a kamattámogatás pedig csak a harmadik helyen szerepelt. A VOSZ főtitkára szerint minél előbb fel kellene emelni a Széchenyi-kártya jelenlegi tízmillió forintos hitellimitjét, méghozzá úgy, hogy annak egy részét beruházáshoz lehessen felhasználni.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm