15 °C Budapest

A gumi országa leszünk

Pénzcentrum
2005. november 2. 09:06

Dunaújvárosban épít gyárat a dél-koreai Hankook: a gumiabroncs-üzem várhatóan 2007-től termel, és már az első szakaszban ezerötszáz embernek ad munkát. A teljes beruházás 2010-re készül el, összértéke meghaladja a 130 milliárd forintot.

 
Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter 2005. november 1-jén, tárgyalásai után, hazaérkezve bejelentette, hogy a dél-koreai járműabroncs-gyártó világcég dunaújvárosi székhellyel zöldmezős beruházást valósít meg 2006 és 2010 között. A tárca vezetője kiemelte, hogy a tárgyalások eredményeként a korábbiakhoz képest 7 milliárd forinttal több, összesen 132 milliárd forint értékű a beruházás. A repülőtéren tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján elmondta, a beruházásról szóló szerződést koreai partnerével az előző napon, 2005. október 31-én, hétfőn írta alá Koreában.
Az új gyár első lépésben közvetlenül több mint 1500 főnek biztosít munkalehetőséget. A miniszter arról is beszélt, hogy az új gyárban létrejövő minden munkahely még egy munkahelyet hoz létre a kkv szektorban. Az új üzem 2010-ig készül el teljesen, de már 2007-től megkezdi a termelést. Teljes kapacitással évente 10 millió gumiabroncsot gyártanak majd. A beruházás mindenben megfelel majd a környezetvédelmi követelményeknek, sőt azokat messze túlteljesíti. A Michelin és a Bridgestone beruházása után a Hankook jelenlétével Magyarország regionális járműabroncs gyártó nagyhatalommá válik. A beruházás összecseng a magyar Kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseivel és jó példája annak, hogy a koreai befektetők érdeklődése ismételten erősödik Magyarország iránt. A tárca vezetője elmondta, hogy a Dunaújváros melletti döntést a jól képzett munkaerővel, a dinamikus úthálózat-fejlesztésekkel, az infrastruktúra magas színvonalával és a kedvező üzleti és szabályozási környezettel, valamint a gazdasági és a politikai stabilitással indokolták a dél-koreai beruházók.
A GKM vezetője 5 napig tárgyalt japán és koreai partnereivel. Dél-korai tárgyalásai során szó volt egy magyarországi plazmatévé gyártósor beruházásról is, ami 2006-2007-ben valósulna meg. Ennek jelentőségét hangsúlyozva megjegyezte, hogy az ázsiai nagybefektetők jelentős felfutást várnak a plazmatévék gyártásában.
Összefoglalóan kiemelte: az elmúlt két évben 210 milliárd forintnyi tőke áramlott Japánból Magyarországra, ezek 2005 és 2008 között több mint 3.500 munkahelyet hoznak létre.
Kóka János Tokióban megbeszéléseket folytatott a japán gazdasági miniszterrel, valamint a JAL légitársaság vezetőivel is. A japán légitársaság budapesti megjelenését turisztikai, logisztikai szempontból is jelentős lépés lenne - említette a miniszter, aki arra is utalt, hogy a JAL japán légitársaság erőteljesen fontolgatja egy közép-európai közvetlen légi járat indítását, és a lehetséges célállomások között szerepel Budapest.
 
Hankook Tire tevékenysége világszerte
Az 1941-ben alakult cég mára a világ egyik vezető autógumi gyártójává vált.
Alkalmazottainak száma világszerte 4400 fő. A cég jelenleg a világ 7. legjelentősebb gumigyártója a Michelin, Bridgestone, Goodyear, Pirelli, Continental és Dunlop után. Európában a piaci részesedése 3,5-4%. A Hankook Tire beszállítója a következő autóipari nagyvállalatoknak: Hyundai/KIA, Volvo, Opel, Daihatsu, Mitsubishi, Volkswagen, Ford, Renault.
További potenciális vevők: GM, Chrysler, Toyota.  

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem