Támadás várható a "sógorok" ellen

Pénzcentrum
2005. október 28. 09:41

Tegnapelőtt az ARGE Daten nevű számítógépes biztonsági cég riasztást küldött a legnagyobb bankoknak, miszerint egy, egész Ausztriára kiterjedő phishing-támadás várható.

 
Tegnapelőtt az ARGE Daten nevű számítógépes biztonsági cég riasztást küldött a legnagyobb bankoknak, miszerint egy, egész Ausztriára kiterjedő phishing-támadás várható.
Az osztrákokat eddig elkerülték a nagyobb online csalások, azonban a riasztás óta eltelt időben annyi megállapítható, hogy alighanem az ARGE Datennek köszönhető, hogy eddig különösebb kiesés nélkül megúszták a "sógorok" az akciót. Ellenkező esetben az okozott kár akár több millió euróra is rúghatott volna. A szakemberek azt is megállapították, hogy ugyan a támadások egész Ausztriára kiterjedtek, főleg két bank, a Sparkasse (a magyarországi takarékszövetkezet-lánc osztrák megfelelője) és az Erste Bank voltak a fő célpontok.
A módszer mindkét pénzintézet esetében azonos volt. A Sparkasse ügyfelei egy körlevelet kaptak "Administration der Erste-Sparkasse Internet-Banking" fejléccel, amelyben felszólították, illetve megkérték őket arra, hogy küldjék el a bank számára legfontosabb adataikat. A lépést az e-mail feladói az osztrák állam pénzmosás elleni fellépésével indokolták. A phisherek egy nelbanking.com nevű webcímet is megadtak, hogy aki akarja, ne e-mailben küldje vissza az információkat, hanem ezen az oldalon adhassa meg őket. "Minden bizonnyal arra számítottak, hogy sokan így is cselekednek majd és összetévesztik a neTbanking és a neLbanking szavakat" - nyilatkozta Hans Zeger, az ARGE Daten vezetője.
Később a salzburgi Sparkasse is phishing-támadást jelentett. Itt is a gyors tájékoztatás mentette meg az ügyfeleket a milliós károktól. Ezúttal az ügyfelek olyan elektronikus levelet kaptak, miszerint a szakembereknek haladéktalanul át kell vizsgálniuk minden folyószámlát, ezért mindenki adja meg a folyószámlaszámát és az összes személyes adatát és jelszavát. Aki megtagadja az együttműködést, az retorziókra számíthat, például november 26-ig zárolják a folyószámláját. Szerencsére eddig senki sem dőlt be a csalók üres fenyegetésének.
(forrás: SG.hu hírmagazin)
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?