-1 °C Budapest

Támadás várható a "sógorok" ellen

Pénzcentrum
2005. október 28. 09:41

Tegnapelőtt az ARGE Daten nevű számítógépes biztonsági cég riasztást küldött a legnagyobb bankoknak, miszerint egy, egész Ausztriára kiterjedő phishing-támadás várható.

 
Tegnapelőtt az ARGE Daten nevű számítógépes biztonsági cég riasztást küldött a legnagyobb bankoknak, miszerint egy, egész Ausztriára kiterjedő phishing-támadás várható.
Az osztrákokat eddig elkerülték a nagyobb online csalások, azonban a riasztás óta eltelt időben annyi megállapítható, hogy alighanem az ARGE Datennek köszönhető, hogy eddig különösebb kiesés nélkül megúszták a "sógorok" az akciót. Ellenkező esetben az okozott kár akár több millió euróra is rúghatott volna. A szakemberek azt is megállapították, hogy ugyan a támadások egész Ausztriára kiterjedtek, főleg két bank, a Sparkasse (a magyarországi takarékszövetkezet-lánc osztrák megfelelője) és az Erste Bank voltak a fő célpontok.
A módszer mindkét pénzintézet esetében azonos volt. A Sparkasse ügyfelei egy körlevelet kaptak "Administration der Erste-Sparkasse Internet-Banking" fejléccel, amelyben felszólították, illetve megkérték őket arra, hogy küldjék el a bank számára legfontosabb adataikat. A lépést az e-mail feladói az osztrák állam pénzmosás elleni fellépésével indokolták. A phisherek egy nelbanking.com nevű webcímet is megadtak, hogy aki akarja, ne e-mailben küldje vissza az információkat, hanem ezen az oldalon adhassa meg őket. "Minden bizonnyal arra számítottak, hogy sokan így is cselekednek majd és összetévesztik a neTbanking és a neLbanking szavakat" - nyilatkozta Hans Zeger, az ARGE Daten vezetője.
Később a salzburgi Sparkasse is phishing-támadást jelentett. Itt is a gyors tájékoztatás mentette meg az ügyfeleket a milliós károktól. Ezúttal az ügyfelek olyan elektronikus levelet kaptak, miszerint a szakembereknek haladéktalanul át kell vizsgálniuk minden folyószámlát, ezért mindenki adja meg a folyószámlaszámát és az összes személyes adatát és jelszavát. Aki megtagadja az együttműködést, az retorziókra számíthat, például november 26-ig zárolják a folyószámláját. Szerencsére eddig senki sem dőlt be a csalók üres fenyegetésének.
(forrás: SG.hu hírmagazin)
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem