1 °C Budapest

Miért rúgnak ki 150 határőrt ?

Pénzcentrum
2005. október 28. 10:07

A schengeni csatlakozásra készülő határőrség jövő évi költségvetése takarékos és feszes gazdálkodást, valamint jelentős bevételeket feltételez. Az átalakítások miatt körülbelül 150 munkatárstól válnak meg.

A határőrség jövőre 11 500 fős létszámmal látja el feladatát, ez azt jelenti, hogy 150 munkatárs leépítésére van szükség - közölte Lamperth Mónika belügyminiszter azt követően, hogy Béndek Józseffel, a határőrség országos parancsnokával aláírta a szervezet középtávú stratégiáját.
Az ésszerű feladatellátáshoz igazodó rugalmas szerkezetet kell kialakítani - mondta a szerkezeti átalakítást is érintő stratégiára utalva Lamperth Mónika, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs szó kétezer fős elbocsátásról. Közölte, a határőrség jövő évi költségvetése takarékos és feszes gazdálkodást, valamint jelentős bevételeket feltételez, de biztosítja a szakmai feladatok ellátásához szükséges forrásokat.
Béndek József elmondta: az elmúlt időszakban növekedett az illegális migrációval összefüggő cselekmények száma. Több mint 20 százalékkal nőtt a határőrség intézkedéseinek száma, s 77 százalékkal emelkedett a határőrség által felfedett jogellenes cselekmények száma az elmúlt évi adatokhoz képest.
Közölte azt is, hogy négyszer több személyt fogtak el, s ebben nagy szerepe volt annak az együttműködésnek, melyet a rendőrséggel, valamint a pénzügyőrséggel alakítottak ki. Az illegális migrációval kapcsolatos intézkedések száma 29 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakát, így például 12 százalékkal emelkedett az elfogott embercsempészek száma.
2008-tól újabb stratégia
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a középtávú stratégia célkitűzéseit a szervezet 2007-2008-ra teljesíti, és ezt követően új stratégiát alkot, felkészülve Románia és Horvátország schengeni csatlakozására, a kialakuló helyzetből adódó feladatok kezelésére.
A cél az, hogy a Magyar Köztársaság és az Európai Unió külső biztonságát egyaránt magas szinten garantáló határvédelem jöjjön létre. Ehhez a határőrség szervezetét tovább kell korszerűsíteni, javítani kell a rendvédelmi, rendészeti feladatokban részt vevő szervezetek együttműködését.
(forrás: MTI, Kormányzati Hírportál)
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?