2 °C Budapest

Miért rúgnak ki 150 határőrt ?

Pénzcentrum
2005. október 28. 10:07

A schengeni csatlakozásra készülő határőrség jövő évi költségvetése takarékos és feszes gazdálkodást, valamint jelentős bevételeket feltételez. Az átalakítások miatt körülbelül 150 munkatárstól válnak meg.

A határőrség jövőre 11 500 fős létszámmal látja el feladatát, ez azt jelenti, hogy 150 munkatárs leépítésére van szükség - közölte Lamperth Mónika belügyminiszter azt követően, hogy Béndek Józseffel, a határőrség országos parancsnokával aláírta a szervezet középtávú stratégiáját.
Az ésszerű feladatellátáshoz igazodó rugalmas szerkezetet kell kialakítani - mondta a szerkezeti átalakítást is érintő stratégiára utalva Lamperth Mónika, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs szó kétezer fős elbocsátásról. Közölte, a határőrség jövő évi költségvetése takarékos és feszes gazdálkodást, valamint jelentős bevételeket feltételez, de biztosítja a szakmai feladatok ellátásához szükséges forrásokat.
Béndek József elmondta: az elmúlt időszakban növekedett az illegális migrációval összefüggő cselekmények száma. Több mint 20 százalékkal nőtt a határőrség intézkedéseinek száma, s 77 százalékkal emelkedett a határőrség által felfedett jogellenes cselekmények száma az elmúlt évi adatokhoz képest.
Közölte azt is, hogy négyszer több személyt fogtak el, s ebben nagy szerepe volt annak az együttműködésnek, melyet a rendőrséggel, valamint a pénzügyőrséggel alakítottak ki. Az illegális migrációval kapcsolatos intézkedések száma 29 százalékkal haladta meg a tavalyi év hasonló időszakát, így például 12 százalékkal emelkedett az elfogott embercsempészek száma.
2008-tól újabb stratégia
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a középtávú stratégia célkitűzéseit a szervezet 2007-2008-ra teljesíti, és ezt követően új stratégiát alkot, felkészülve Románia és Horvátország schengeni csatlakozására, a kialakuló helyzetből adódó feladatok kezelésére.
A cél az, hogy a Magyar Köztársaság és az Európai Unió külső biztonságát egyaránt magas szinten garantáló határvédelem jöjjön létre. Ehhez a határőrség szervezetét tovább kell korszerűsíteni, javítani kell a rendvédelmi, rendészeti feladatokban részt vevő szervezetek együttműködését.
(forrás: MTI, Kormányzati Hírportál)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm