PSZÁF mappa: a legnagyobb átverések

Pénzcentrum
2005. október 27. 06:20

Hazánkban minden évben rendszeresen megjelennek olyan "kedvező" ajánlatok, amelyek igen magas hozammal vagy más előnyökkel kecsegtetik az érdeklődőket. Általában nagyon meggyőzőnek tűnnek az ajánlat előnyeiről, a befektetés biztonságáról szóló érvelések. Különösen veszélyesek azok a hirdetések amelyek egy kihagyhatatlan külföldi pénzszerzési lehetőséggel kecsegtetnek.

Hazánkban minden évben rendszeresen megjelennek olyan „kedvező” ajánlatok, amelyek igen magas hozammal vagy más előnyökkel kecsegtetik az érdeklődőket. Általában nagyon meggyőzőnek tűnnek az ajánlat előnyeiről, a befektetés biztonságáról szóló érvelések. Különösen veszélyesek azok a hirdetések amelyek egy kihagyhatatlan külföldi pénzszerzési lehetőséggel kecsegtetnek.
 
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) minden egyes tudomására jutott esetben vizsgálja azt, hogy a szóban forgó tevékenység nem minősül-e jogosulatlanul végzett pénzügyi piaci szolgáltatásnak. Ha ezt állapítja meg, a szolgáltatót eltiltja a tevékenység folytatásától, és szükség szerint feljelentést tesz az ügyben.
Vannak olyan tevékenységek, amelyek a hasonlóság ellenére nem minősülnek pénzügyi tevékenységnek, vagy megítélésük vitatható. Ezekben az esetekben is fontos világossá tenni az ajánlat természetét és kockázatait, tárgyszerűen és érthetően tájékoztatni a közvéleményt.
Az alábbiakban a PSZÁF segítségével néhány ilyen befektetési lehetőségek hátterével, illetve internetes visszaélésekkel ismerkedünk meg!
Rémtörténetek
A tavalyi évben jutott a PSZÁF tudomására, hogy interneten vagy telefon útján közelebbről nem ismert ajánlattevők távoli országokban (például Hondurasban!) található aranybányákat feltárni kívánó társaságban ajánlanak igen kedvező befektetési lehetőséget. Az ajánlat azért hangzott meggyőzően, mert az ügynök nem egyszer befektetési szakembereket is zavarba ejtő felkészültséggel érvelt az ajánlat elfogadása érdekében.
A PSZÁF elmondása alapján az ajánlatok mögött gyakran olyan cégek állnak, akik valamely más országban valóban rendelkeznek székhellyel, esetleg a befektetések területén korábbról ismert külföldi - sokszor tengerentúli - vállalkozások, akik azonban Európa országaiban nem jogosultak befektetési szolgáltatások nyújtására. A külföldi befektetési ajánlatoknál mindig célszerű megismerni a célország befektetésekre vonatkozó szabályozását is. Különösen igaz ez olyan országokra, amelyek a földrajzi távolság és gazdasági helyzetük miatt egyébként is fokozottan kockázatosak.
Csalás a neten keresztül
Magyarországon is megszaporodtak az elektronikus pénzügyi szolgáltatásnyújtással történő visszaélések. Ennek egyik elterjedt módja, hogy az elkövető megkísérli megszerezni a számlatulajdonos vagy bankkártyabirtokos személyes adatait és biztonsági kódjait. A csalók elektronikus levelet küldenek, amely egy hivatkozást (ún. hyperlinket) tartalmaz. Rákattintva az ügyfelek egy internetes oldalra jutnak, ahol - pl. adategyeztetés ürügyével! - elkérik jelszavukat és személyes adataikat. Ezek az internetes oldalak gyakran a megtévesztésig hasonlítanak valamely hitelintézet honlapjára, vagy honlapcímére.
Tudni kell, hogy a pénzügyi szervezetek soha nem kérnek e-mail útján személyes adatokat ügyfeleiktől!
 
További veszélyforrást jelenthetnek az előnyös pénzügyi ajánlatokat, kedvező pénzkereseti lehetőségeket ajánló kéretlen e-mailek. Ne válaszoljunk ezekre az ismeretlenektől érkező, kevés munkával nagy hasznot kínáló levelekre sem, ugyanis könnyen csalás áldozataivá válhatunk!
Egy újabb tanpélda
Interneten, rendkívül kedvező áron hirdetett luxusgépkocsi megvásárlásához foglalót kért a gépjármű tulajdonosa, oly módon, hogy az összeg feladási bizonylatát elektronikus üzenetben juttassák el neki. A vevő egy készpénzküldő szolgálattal feladta a pénzt saját nevére, elküldte a bizonylat másolatát mail-ben az eladónak, hogy majd kiutazva külföldre a pénzt saját kezűleg felvegye és átadja az eladónak. Az elküldött bizonylat az összeg felvételéhez szükséges adatokat is tartalmazott. Feltehetően ezekkel az adatokkal visszaélve csalt valaki, amikor az összeget felvette a jogosult helyett.
Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni az olyan feltűnően előnyös internetes ajánlatokkal szemben is, amelyeknél előleg, foglaló átutalását, majd annak igazolását kérik. Átutalást csak akkor indítsunk, ha minden kétséget kizáróan meg tudunk győződni a hirdető megbízhatóságáról. Erre azonban pár, ismeretlen címről érkezett e-mail még nem elegendő.
Aranyszabályok
Mindig legyünk óvatosak a kiugróan magas hozamígéretekkel, vagy a szokatlanul csábító ajánlatokkal szemben!
Alaposan mérjük fel az ajánlat hátterét, azonosítsuk az ajánlattevőt, mérlegeljük a megtérülés valószínűségét és kockázatait!
Bármely adatunkat csak azonosított forrás esetén adjuk meg elektronikus levélben!
Szükség esetén tájékozódjunk a PSZÁF-nál!
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem