PSZÁF mappa: a legnagyobb átverések

Pénzcentrum
2005. október 27. 06:20

Hazánkban minden évben rendszeresen megjelennek olyan "kedvező" ajánlatok, amelyek igen magas hozammal vagy más előnyökkel kecsegtetik az érdeklődőket. Általában nagyon meggyőzőnek tűnnek az ajánlat előnyeiről, a befektetés biztonságáról szóló érvelések. Különösen veszélyesek azok a hirdetések amelyek egy kihagyhatatlan külföldi pénzszerzési lehetőséggel kecsegtetnek.

Hazánkban minden évben rendszeresen megjelennek olyan „kedvező” ajánlatok, amelyek igen magas hozammal vagy más előnyökkel kecsegtetik az érdeklődőket. Általában nagyon meggyőzőnek tűnnek az ajánlat előnyeiről, a befektetés biztonságáról szóló érvelések. Különösen veszélyesek azok a hirdetések amelyek egy kihagyhatatlan külföldi pénzszerzési lehetőséggel kecsegtetnek.
 
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) minden egyes tudomására jutott esetben vizsgálja azt, hogy a szóban forgó tevékenység nem minősül-e jogosulatlanul végzett pénzügyi piaci szolgáltatásnak. Ha ezt állapítja meg, a szolgáltatót eltiltja a tevékenység folytatásától, és szükség szerint feljelentést tesz az ügyben.
Vannak olyan tevékenységek, amelyek a hasonlóság ellenére nem minősülnek pénzügyi tevékenységnek, vagy megítélésük vitatható. Ezekben az esetekben is fontos világossá tenni az ajánlat természetét és kockázatait, tárgyszerűen és érthetően tájékoztatni a közvéleményt.
Az alábbiakban a PSZÁF segítségével néhány ilyen befektetési lehetőségek hátterével, illetve internetes visszaélésekkel ismerkedünk meg!
Rémtörténetek
A tavalyi évben jutott a PSZÁF tudomására, hogy interneten vagy telefon útján közelebbről nem ismert ajánlattevők távoli országokban (például Hondurasban!) található aranybányákat feltárni kívánó társaságban ajánlanak igen kedvező befektetési lehetőséget. Az ajánlat azért hangzott meggyőzően, mert az ügynök nem egyszer befektetési szakembereket is zavarba ejtő felkészültséggel érvelt az ajánlat elfogadása érdekében.
A PSZÁF elmondása alapján az ajánlatok mögött gyakran olyan cégek állnak, akik valamely más országban valóban rendelkeznek székhellyel, esetleg a befektetések területén korábbról ismert külföldi - sokszor tengerentúli - vállalkozások, akik azonban Európa országaiban nem jogosultak befektetési szolgáltatások nyújtására. A külföldi befektetési ajánlatoknál mindig célszerű megismerni a célország befektetésekre vonatkozó szabályozását is. Különösen igaz ez olyan országokra, amelyek a földrajzi távolság és gazdasági helyzetük miatt egyébként is fokozottan kockázatosak.
Csalás a neten keresztül
Magyarországon is megszaporodtak az elektronikus pénzügyi szolgáltatásnyújtással történő visszaélések. Ennek egyik elterjedt módja, hogy az elkövető megkísérli megszerezni a számlatulajdonos vagy bankkártyabirtokos személyes adatait és biztonsági kódjait. A csalók elektronikus levelet küldenek, amely egy hivatkozást (ún. hyperlinket) tartalmaz. Rákattintva az ügyfelek egy internetes oldalra jutnak, ahol - pl. adategyeztetés ürügyével! - elkérik jelszavukat és személyes adataikat. Ezek az internetes oldalak gyakran a megtévesztésig hasonlítanak valamely hitelintézet honlapjára, vagy honlapcímére.
Tudni kell, hogy a pénzügyi szervezetek soha nem kérnek e-mail útján személyes adatokat ügyfeleiktől!
 
További veszélyforrást jelenthetnek az előnyös pénzügyi ajánlatokat, kedvező pénzkereseti lehetőségeket ajánló kéretlen e-mailek. Ne válaszoljunk ezekre az ismeretlenektől érkező, kevés munkával nagy hasznot kínáló levelekre sem, ugyanis könnyen csalás áldozataivá válhatunk!
Egy újabb tanpélda
Interneten, rendkívül kedvező áron hirdetett luxusgépkocsi megvásárlásához foglalót kért a gépjármű tulajdonosa, oly módon, hogy az összeg feladási bizonylatát elektronikus üzenetben juttassák el neki. A vevő egy készpénzküldő szolgálattal feladta a pénzt saját nevére, elküldte a bizonylat másolatát mail-ben az eladónak, hogy majd kiutazva külföldre a pénzt saját kezűleg felvegye és átadja az eladónak. Az elküldött bizonylat az összeg felvételéhez szükséges adatokat is tartalmazott. Feltehetően ezekkel az adatokkal visszaélve csalt valaki, amikor az összeget felvette a jogosult helyett.
Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni az olyan feltűnően előnyös internetes ajánlatokkal szemben is, amelyeknél előleg, foglaló átutalását, majd annak igazolását kérik. Átutalást csak akkor indítsunk, ha minden kétséget kizáróan meg tudunk győződni a hirdető megbízhatóságáról. Erre azonban pár, ismeretlen címről érkezett e-mail még nem elegendő.
Aranyszabályok
Mindig legyünk óvatosak a kiugróan magas hozamígéretekkel, vagy a szokatlanul csábító ajánlatokkal szemben!
Alaposan mérjük fel az ajánlat hátterét, azonosítsuk az ajánlattevőt, mérlegeljük a megtérülés valószínűségét és kockázatait!
Bármely adatunkat csak azonosított forrás esetén adjuk meg elektronikus levélben!
Szükség esetén tájékozódjunk a PSZÁF-nál!
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm