-3 °C Budapest

Nagyobb biztonságban az üzletfelek - változik a csődtörvény

Pénzcentrum
2005. október 27. 09:35

Batiz András kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a csődtörvény módosításával egyértelműbbé kívánják tenni a felszámolási eljárás menetrendjét, hogy nagyobb védelmet élvezzenek az üzletfelek, ha egy vállalkozó nem tudja vagy nem akarja kifizetni tartozását.

Batiz András kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a csődtörvény módosításával egyértelműbbé kívánják tenni a felszámolási eljárás menetrendjét, hogy nagyobb védelmet élvezzenek az üzletfelek, ha egy vállalkozó nem tudja vagy nem akarja kifizetni tartozását.
Ha az Országgyűlés megszavazza a törvény módosítását, akkor a csődtörvény 2006. július elsejével módosul.
A tervezet szerint az adóst levélben kell majd felszólítani a fizetésre, s ha 30 napon belül nem vitatja érdemben a követelést, akkor a bíróság elrendeli a felszámolást. A felszámolás megszüntetése csak és kizárólag a fizetés után történhet meg. A vagyonkimentés megakadályozására azzal a javaslattal élnek, hogy a hitelező kérhesse a vagyonfelügyelő kirendelését. Erre már a felszámolási eljárás elindulása előtt lehetőséget kell teremteni. A vagyonfelügyelő jogot kap azon tranzakciók megakadályozására, melyeket a cég működése szempontjából nem tart fontosnak.
A közbeszerzési törvény módosításának tervezetéről a kormányszóvivő egyebek között elmondta: a keretmegállapodás bevezetésével első körben több nyertest hirdetnek, majd egy második körben az érintett cégek árcsökkentéssel versenyezhetnek a megbízás elnyeréséért.
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem