3 °C Budapest

Megkötötték a szerződést

Pénzcentrum
2005. október 27. 15:23

Megkötötte az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) létrehozására kiírt nyílt, kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzési eljárás szerződését a Miniszterelnöki Hivatal EDR Kormánybiztosa és a T-Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. konzorcium.

 
Megkötötte az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) létrehozására kiírt nyílt, kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzési eljárás szerződését a Miniszterelnöki Hivatal EDR Kormánybiztosa és a T-Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. konzorcium.
 
A rohamosan fejlődő, globalizálódó társadalmak előtt álló újfajta társadalmi és természeti kihívások szükségessé tették, hogy a készenléti és rendvédelmi szervek összehangolják és javítsák kommunikációs aktivitásukat világszerte. A terrorizmus, a szervezett bűnözés, az erőszakos cselekmények növekvő száma, a háborús övezetek rendvédelme, továbbá az árvíz-, belvíz-, hurrikán-, földrengés-, lavina-, földcsuszamlás-veszély, a vulkánkitörések, a nukleáris katasztrófák, a tűzvészek, a tömegszerencsétlenségek gyarapodása, és mindezek intenzitásának növekedése a katasztrófa-helyzetek és szükségállapotok hatékony, gyors és biztonságos megoldását sürgetik a nemzetektől.
„A magyar kormány az 1031/2003. (IV. 09.) Kormányhatározattal rendelte el a készenléti és a kormányzati felhasználói kör rádiókommunikációs igényeinek kielégítése céljából, a Schengeni Egyezmény követelményeinek megfelelő, és az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet szabványa szerint az egységes digitális rádiótávközlő rendszer kiépítését. A rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádiótávközlő rendszer célja, hogy olyan professzionális összeköttetést valósítson meg a különféle készenléti és rendvédelmi szervek között, amely gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi az egyes akciók kivitelezését” – mondta Pesti István, az EDR Projekt kormánybiztosa.
„A mai szerződéskötéssel lezárult egy évtizednyi előkészítő munka, és kézzelfogható közelségbe került az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer megvalósítása. Nagy öröm számomra, hogy az állam részéről én láthattam el kézjegyemmel a szerződést” – tette hozzá Pesti.
Hálózat Budapesten
 
A szerződés értelmében 2006. április elejére helyezi üzembe a T-Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. az EDR-rendszer budapesti hálózatát, amely az országos rendszer próbaüzemének is tekinthető.
Az EDR tervezett magyarországi felhasználói: Rendőrség, Határőrség, Tűzoltóság, Katasztrófa-védelem, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, PM, Igazságügyi Minisztérium, MEH Nemzetbiztonsági Szolgálatok, EÜ Minisztérium -Országos Mentőszolgálat, Honvédség, Magyr Honvédség,.
Kötelezettségek
Az EDR megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás győztes pályázója, a T-Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. konzorciuma a szerződés szerint az alábbi szolgáltatások biztosítására vállal garanciát:
  • 2006. április 5-éig Budapesten kiépíti a TETRA-hálózatot
  • Budapesten 39 bázisállomást és 2 átjátszó állomást telepít
  • A budapesti hálózatban – készülékbérleti konstrukcióban – 14 000 végkészüléket bocsát a felhasználók (Rendőrség, Katasztrófa-védelem, Határőrség, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság és polgári titkosszolgálatok) rendelkezésére
  • 2007. január 31-éig átadja a teljes országos TETRA-hálózatot (összhangban a 1053/2005. Kormányhatározattal), amellyel Magyarország területén 94%-os lefedettséget valósít meg
  • Az ország területén 2007. elejéig kb. 2-300 bázisállomást épít ki
  • Az országos átadásnál további 28 000 ezer végkészülék beléptetésére lesz alkalmas a rendszer, ezt a készülékmennyiséget nem kizárólag a nyertes szolgáltató fogja biztosítani
  • 99,9 %-os lesz az országos rendelkezésre állás/év. Kiesés: 8 óra/év
A szolgáltatás tervezett éves nettó díja: 9 325 000 000 Ft.
A szerződés időtartama: 10 év.
„Örülünk annak, hogy a T-Mobile és a Magyar Telekom szakembereinek tapasztalatára és a csoport korszerű komplex távközlési inftrastruktúrájára építkezve nemzetközi viszonylatban is különlegesen gyorsan indíthatjuk el az új készenléti rendszert” – hangsúlyozta Dr Bodnár Zsigmond, a T-Mobile vezérigazgató-helyettese. Dr Bodnár Zsigmond hozzátette: „Alig 15 hónap alatt az egész országban elérhetővé tesszük a TETRÁT és ezzel bebizonyíthatjuk, hogy a távközlés területén a világ élvonalába tartozva kiemelkedő teljesítményre vagyunk képesek.”
Technológia
Az EDR TETRA-technológiával valósul meg. A TETRA a Terrestrial Trunked Radio-elnevezés (földi trönkölt rádió) rövidítése. A TETRA professzionális felhasználásra tervezett, mobil távközlő rendszer: a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobil telefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások olyan egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységről elérhető. A TETRA mind szolgáltatásaiban, mind egyéb jellemzőiben rendkívül fejlett, professzionális digitális rádiókommunikációs technológiát képvisel.
Előnye, hogy akadálymentesen képes üzemelni nagy kiterjedésű területen, a háttérzaj kiszűrésével kiváló hangminőséget biztosít, mindig rendelkezésre áll, kevesebb mint fél másodperces hívásfelépítést garantál, bizonyos esetekben hálózati lefedettség nélkül is működik. Az egyéni (one-to-one) hívás mellett csoporthívásra, körözvényhívásra és expressz hívásra (push and talk), illetve adatátvitelre is alkalmas (státuszüzenetek, GPS helymeghatározási adatok, fájl- és képtovábbítás, adatbázis-elérés, IP, WAP). A TETRA-szolgáltatások diszpécserhálózaton keresztül működnek. Európában a 380-400 MHz-es frekvenciát használja a TETRA-rendszer.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?