25 °C Budapest

Gyanúsan viselkedett, ezért lelőtték

Pénzcentrum
2005. október 27. 08:08

Egyelőre nem tudni, hordozza-e a madárinfluenza vírusát a Horvátországban talált beteg magyar hattyú. Orahovica környékén már több madár elpusztult, és az állatokban kimutatták a H5N1 vírust.

 
Egyelőre nem tudni, hordozza-e a madárinfluenza vírusát a Horvátországban talált beteg magyar hattyú. Orahovica környékén már több madár elpusztult, és az állatokban kimutatták a H5N1 vírust.
 
Várhatóan péntekre kiderül, hogy a Magyarországon meggyűrűzött, a horvátországi Orahovica melletti halastavon lelőtt beteg hattyú fertőzött-e a madárinfluenza vírusával. Batiz András kormányszóvivő elmondása szerint az állatot szeptember 9-én Balatonfüreden egészségesen fogták be és jelölték meg, legutoljára szeptember 22-én találkoztak vele a szakemberek, s akkor sem mutatott betegségre utaló jeleket.
Az érintett horvát halastóban a múlt héten hat elpusztult hattyút találtak, ezeknél mára kiderült, a H5N1-es vírussal fertőződtek. Batiz András hangsúlyozta: a Magyarországon meggyűrűzött állatról nem zárható ki, hogy madárinfluenzától pusztult el, de fertőzöttség esetén annak nagyobb a valószínűsége, hogy Horvátországban jutott a szervezetébe a H5N1-es vírus.
Madárvizsgálat és járványügyi intézkedések
Az év végéig 11 ezer vadon élő, illetve háziszárnyast vizsgálnak meg Magyarországon. Eddig csaknem ezer vizsgálat fejeződött be, mindegyik negatív eredménnyel. Batiz András közölte: a Szegeden elpusztult galambok mérgezést szenvedtek, míg a Fertő-tavon elpusztult hattyút még vizsgálják.
Az országos főállatorvos kiegészítő járványintézkedései szerint a házikacsa, a liba és egyéb vízibaromfi más baromfival vagy fogságban tartott madárral egy légtérben nem tartható. Élő baromfit és más madarat piacokra, állatvásárokra, bemutatókra, kiállításokra tilos szállítani, ilyen állatok részvételével rendezvény nem tartható. A baromfik és egyéb madarak takarmányozását fedett helyen kell megoldani, és tilos baromfit olyan felszíni vízből itatni, mely vadon élő madarak számára elérhető.
Rácz Jenő egészségügyi miniszter közölte: a kormány döntése szerint a madárinfluenzával kapcsolatos, alapvető kérdéseket és válaszokat tartalmazó írást készítenek, melyet a lakosság számára eljuttatnak. Ugyanakkor az eddig helyi tarifával hívható Dr. Infón a jövőben ingyenesen elérhető. Az új szám péntektől 06 80 374-636.
A miniszter elmondása szerint novemberben az unió egy kétnapos szimulációs gyakorlatot tart a madárinfluenza kapcsán. A magyar állategészségügyi hatóságok a közeljövőben két alkalommal szintén gyakorlatoznak.
Rácz Jenő hangsúlyozta: a megbetegedés Magyarország számára közvetlen emberi veszélyt továbbra sem jelent, ugyanakkor az állat- és humánegészségügyi hatóságok a madárinfluenza felbukkanása esetén felkészültek a szükséges intézkedések megtételére.
Amire viszont érdemes figyelni
 
Ha valaki elpusztult madarat talál, értesítheti a legközelebbi állatorvost, vagy az adott megyében működő állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomást. Az állategészségügyi állomás telefonszámai nyilvánosak, azokon bárki bejelentést tehet, vagy az elhullott tetemet be is viheti az állatorvosi rendelőbe. Nem jelent veszélyt, ha valaki hozzányúl a tetemhez, amennyiben az alapvető higiéniai szabályokat betartja. Az érintkezés után alaposan kezet kell mosni.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal megerősítette azon véleményét, hogy a szokásos higiéniai előírások betartása esetén, a megfelelően elkészített, sütött-főzött baromfitermékek fogyasztásának nincs egészségügyi kockázata. Elővigyázatosságból, és az egyéb mikrobiológiai veszélyek, például szalmonellafertőzés kiküszöbölése érdekében az EFSA javasolja a fogyasztóknak, hogy az ételek biztonságos kezelése, előkészítése és elkészítése érdekében tartsák be a megfelelő higiéniai szabályokat, valamint kerüljék a nyers baromfihús és tojás fogyasztását. Amennyiben a vírus jelen van az élelmiszerben, a szokásos, megfelelő sütés-főzés elöli a kórokozót.
(Forrás: MTI , Kormányzati Hírportál)
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50