25 °C Budapest

Törvénytelen felsőoktatás

Pénzcentrum
2005. október 26. 09:55

Az új felsőoktatási törvény számos rendelkezése alkotmányellenes - mondta ki kedden az Alkotmánybíróság. A szaktárca közlése szerint a lehető legrövidebb időn belül előkészítik a jogszabály módosító javaslatának tervezetét.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozatában kimondta, hogy alkotmányellenes az új felsőoktatási törvény több pontja. A parlament által májusban megszavazott törvényt kihirdetés előtt küldte el az Ab-hez előzetes normakontrollra Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök.
Az Ab soron kívül megvizsgálta az indítványt, és megállapította, hogy az új felsőoktatási törvény Mádl Ferenc által kifogásolt rendelkezései sértik a tanszabadságnak, a tudományos élet szabadságának, illetve a felsőoktatási intézmények autonómiájának alkotmányban rögzített jogát.
Az Ab határozata elsősorban a törvény azon rendelkezéseinek alkotmányellenességét mondta ki, melyek egy új, az egyes felsőoktatási intézmények irányítását végző testületre vonatkoztak.
Ezen túlmenően megállapította, hogy alkotmányellenesek egyes, a kormány felsőoktatással kapcsolatos jogosítványait bővítő paragrafusok, így többek között az, amelyik szerint a szakminiszter határozza meg azokat a tudományterületeket, amelyeken doktori képzés folyhat. Továbbá az új felsőoktatási törvény hatályba léptető rendelkezései is bizonytalanok, értelmezhetetlenek, és így sértik a jogbiztonságot.
Az Ab összesen az új törvény mintegy tucatnyi rendelkezésének alkotmányellenességét mondta ki.
(forrás:MTI)
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?