25 °C Budapest

Törvénytelen felsőoktatás

Pénzcentrum
2005. október 26. 09:55

Az új felsőoktatási törvény számos rendelkezése alkotmányellenes - mondta ki kedden az Alkotmánybíróság. A szaktárca közlése szerint a lehető legrövidebb időn belül előkészítik a jogszabály módosító javaslatának tervezetét.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozatában kimondta, hogy alkotmányellenes az új felsőoktatási törvény több pontja. A parlament által májusban megszavazott törvényt kihirdetés előtt küldte el az Ab-hez előzetes normakontrollra Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök.
Az Ab soron kívül megvizsgálta az indítványt, és megállapította, hogy az új felsőoktatási törvény Mádl Ferenc által kifogásolt rendelkezései sértik a tanszabadságnak, a tudományos élet szabadságának, illetve a felsőoktatási intézmények autonómiájának alkotmányban rögzített jogát.
Az Ab határozata elsősorban a törvény azon rendelkezéseinek alkotmányellenességét mondta ki, melyek egy új, az egyes felsőoktatási intézmények irányítását végző testületre vonatkoztak.
Ezen túlmenően megállapította, hogy alkotmányellenesek egyes, a kormány felsőoktatással kapcsolatos jogosítványait bővítő paragrafusok, így többek között az, amelyik szerint a szakminiszter határozza meg azokat a tudományterületeket, amelyeken doktori képzés folyhat. Továbbá az új felsőoktatási törvény hatályba léptető rendelkezései is bizonytalanok, értelmezhetetlenek, és így sértik a jogbiztonságot.
Az Ab összesen az új törvény mintegy tucatnyi rendelkezésének alkotmányellenességét mondta ki.
(forrás:MTI)
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?