"Világrekord" itthon - húsz éve kezdődött a Honvéd Kórház felújítása

Pénzcentrum
2005. október 25. 08:37

A Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a Honvéd Kórház rekonstrukciós pályázatán vesztes cég jogorvoslati kérelmét, ezzel a közel húsz éve megkezdett és több mint tíz éve gyakorlatilag leállt egészségügyi beruházás folytatásának jogi akadályai egyelőre elhárultak.

 
  
A Honvédelmi Minisztérium számára kedvező döntést hozott a Közbeszerzési Döntőbizottság a Honvéd Kórház rekonstrukciójának folytatása ügyében azzal, hogy elutasította a pályázaton vesztes konzorcium jogorvoslati kérelmét - közölte a szaktárca.  
A nyílt közbeszerzési pályázaton két konzorcium indult. A szeptemberi döntés értelmében a kivitelezési munkák nyertese az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő, a Magyar Építő Rt., a HÉROSZ Rt. és a KIPSZER FT Rt. cégekből álló konzorcium, amely bruttó 17,8 milliárd forintért vállalta, hogy 2007. április 30-ig befejezi a munkálatokat.
A szaktárca közleménye szerint a minisztérium érvénytelennek nyilvánította az Európai Építő Rt.-KÉSZ Kft. pályázatát, mivel a konzorcium az ajánlatában nem biztosította a kórház folyamatos működését, ugyanakkor burkolt előleg fizetésére tartott igényt. Ezt a döntést a vesztes fél megtámadta, és egyben kérte a nyertes pályázó ajánlatának érvénytelenítését, valamint a minisztérium mint ajánlatkérő jogsértésének megállapítását. A jogorvoslati kérelmet a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította.  
Az MH Központi Honvéd Kórház rekonstrukciójára benyújtott ajánlatokat értékelő bírálóbizottság szakszerű és lelkiismeretes előkészítő munkával fogadta el a nyertes pályázó ajánlatát, ezt támasztja alá a Közbeszerzési Döntőbizottság most meghozott döntése is, melynek értelmében a közel húsz éve megkezdett és több mint tíz éve gyakorlatilag leállt egészségügyi beruházás folytatásának jogi akadályai egyelőre elhárultak - zárul a közlemény.  
 
1993-ban állították le a felújítást  
A szaktárca korábban azt közölte: a kórházban a tervek szerint 2006 októberében már megkezdődhet a gyógyítás, 2007 áprilisától pedig a sürgősségi betegellátás. A Honvéd Kórház új szárnyának építését 1993-ban állították le pénzhiány miatt. Az elmúlt évek során több ötlet is felmerült az épület hasznosításával kapcsolatban, például terveztek bevásárlóközpontot és honvédelmi igazgatási központot is a helyére.  
A félkész épület állagmegóvása évente száz-százötvenmillió forintba került. A Magyar Honvédség Központi Honvéd Kórháza egyébként pénteken felvette egykori parancsnoka, Radó György orvos vezérőrnagy nevét.  
(forrás: MTI)
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?