Sok kis lépés nagy célokhoz vezet

Pénzcentrum
2005. október 25. 16:45

Nagy célok, kis lépéseken át, akár ezt a címet is adhatnánk az idei adótörvény tervezetnek - jelentette ki mintegy összegzésként Erdős Gabriella a Pricewaterhouse Coopers vezető cégtársa a cég október 25-én megrendezett adókonferenciáján.

 
Nagy célok, kis lépéseken át, akár ezt a címet is adhatnánk az idei adótörvény tervezetnek – jelentette ki mintegy összegzésként Erdős Gabriella a Pricewaterhouse Coopers vezető cégtársa a cég október 25-én megrendezett adókonferenciáján.
A jövő év elejétől életbe lépő adóváltozásokról szóló konferencián Veres János pénzügyminiszter és a PM vezető szakemberei ismertették és elemezték a várható változásokat.
Az immár hagyományosnak mondható esemény idei újdonsága, hogy a mai konferenciát, – a jövő év elején – egy második esemény is követi majd, ahol a PwC adószakértői fognak beszámolni az első tapasztalatokról, illetve elemzik az egyes témakörök komplex szabályozási környezetét.
A tervezett változások, bár alapvető reformok előhírnökei lehetnek, a jövő évben csak kis előrelépést jelentenek a versenyképesség fokozása, az életszínvonal javítása terén. A versenyképesség javítása szempontjából alapvető az élőmunka terheinek csökkentése. Ezen a területen hosszú távú, 2010-re elérendő célként az fogalmazódik meg, hogy a statisztikai átlagkeresettel rendelkezők jövedelme ne kerülhessen a felső adósávba, ugyanakkor a jövő évi adósáv növekedés csak jelképesnek mondható.
A természetbeni juttatások kedvezőbb adózási lehetőségei újabb korlátok bevezetése miatt tovább szűkülnek és a juttatások járulék vonzatai is növekednek bizonyos esetekben. Ez utóbbi különösen a külföldi részvényopciók jövőbeni vonzerejét csökkentheti.
Az Áfa általános mértékének már elfogadott csökkentése elsősorban közérzet-javító, életszínvonal növelő intézkedés, közvetlen versenyélénkítő hatása csak az Áfa-mentes értékesítést végző adóalanyok számára van. Ugyanakkor számos, a gazdálkodók számára kedvező olyan változásra is várhatóan sor kerül, mint amilyen a támogatásból finanszírozott beszerzések Áfájának levonhatósága vagy vevői készletek kezelésének egyszerűsítése – hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PwC közvetlen adózási területekért felelős cégtársa. A következő nagy lépcsőfokot a hamarosan elkészülő új Áfa törvény koncepció jelenti majd, amely várhatóan nemcsak az uniós irányelvek tartalmával, de azok szerkezetével is összhangban lesz. Jövedéki adózásban csak a szőlőbor adómértékének 0%-ra csökkenése jelent újdonságot, egyéb esetekben csak az adómérték harmonizációjára vagy egyszerű emelésére került sor. Import esetén, az engedéllyel rendelkezők kivételével, mind az Áfa, mind a környezetvédelmi termékdíjak területén visszatér az EU csatlakozás előtti kivetési rendszer.
A magyar versenyképességet leginkább aláásó adónem, a helyi iparűzési adó területén egyelőre nem beszélhetünk jelentős áttörésről. Az egyetlen módosítás a külföldi iparűzési tevékenységre vonatkozik. Ugyanakkor az adóterhek csökkenését, és ezzel a versenyképesség javulását eredményezi az iparűzési adónak a társasági adóalapból való teljes levonhatósága, ami adózási szempontból kétszeres költségelszámolást jelent. Hosszútávon az iparűzési adó fennmaradását vagy átalakítását alapvetően két tényező befolyásolja, az önkormányzati finanszírozási rendszer reformja és az adó EU kompatibilitása.
A számvitel területén is számos, érdeklődésre számot tartó változás várható, beleértve a devizás könyvvezetés lehetőségét, a cégérték meghatározási módjának alapvető megváltozását, vagy a számlák kiállítására vonatkozó új szabályokat.
Az idei év a jogszabályalkotás folyamatát tekintve is formabontónak bizonyult, a parlamentnek már benyújtott törvényjavaslat szövege időközben többször is változott, az OÉT megállapodások eredményei pedig valószínűleg a százon felüli módosító indítvány egyikeként kerülhetnek a törvényszövegbe. Mindez talán rugalmasabbá teszi a jogalkotást, azonban megnehezíti a vállalkozók felkészülését a törvényi változásokra.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem