37 °C Budapest

Sok kis lépés nagy célokhoz vezet

Pénzcentrum
2005. október 25. 16:45

Nagy célok, kis lépéseken át, akár ezt a címet is adhatnánk az idei adótörvény tervezetnek - jelentette ki mintegy összegzésként Erdős Gabriella a Pricewaterhouse Coopers vezető cégtársa a cég október 25-én megrendezett adókonferenciáján.

 
Nagy célok, kis lépéseken át, akár ezt a címet is adhatnánk az idei adótörvény tervezetnek – jelentette ki mintegy összegzésként Erdős Gabriella a Pricewaterhouse Coopers vezető cégtársa a cég október 25-én megrendezett adókonferenciáján.
A jövő év elejétől életbe lépő adóváltozásokról szóló konferencián Veres János pénzügyminiszter és a PM vezető szakemberei ismertették és elemezték a várható változásokat.
Az immár hagyományosnak mondható esemény idei újdonsága, hogy a mai konferenciát, – a jövő év elején – egy második esemény is követi majd, ahol a PwC adószakértői fognak beszámolni az első tapasztalatokról, illetve elemzik az egyes témakörök komplex szabályozási környezetét.
A tervezett változások, bár alapvető reformok előhírnökei lehetnek, a jövő évben csak kis előrelépést jelentenek a versenyképesség fokozása, az életszínvonal javítása terén. A versenyképesség javítása szempontjából alapvető az élőmunka terheinek csökkentése. Ezen a területen hosszú távú, 2010-re elérendő célként az fogalmazódik meg, hogy a statisztikai átlagkeresettel rendelkezők jövedelme ne kerülhessen a felső adósávba, ugyanakkor a jövő évi adósáv növekedés csak jelképesnek mondható.
A természetbeni juttatások kedvezőbb adózási lehetőségei újabb korlátok bevezetése miatt tovább szűkülnek és a juttatások járulék vonzatai is növekednek bizonyos esetekben. Ez utóbbi különösen a külföldi részvényopciók jövőbeni vonzerejét csökkentheti.
Az Áfa általános mértékének már elfogadott csökkentése elsősorban közérzet-javító, életszínvonal növelő intézkedés, közvetlen versenyélénkítő hatása csak az Áfa-mentes értékesítést végző adóalanyok számára van. Ugyanakkor számos, a gazdálkodók számára kedvező olyan változásra is várhatóan sor kerül, mint amilyen a támogatásból finanszírozott beszerzések Áfájának levonhatósága vagy vevői készletek kezelésének egyszerűsítése – hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PwC közvetlen adózási területekért felelős cégtársa. A következő nagy lépcsőfokot a hamarosan elkészülő új Áfa törvény koncepció jelenti majd, amely várhatóan nemcsak az uniós irányelvek tartalmával, de azok szerkezetével is összhangban lesz. Jövedéki adózásban csak a szőlőbor adómértékének 0%-ra csökkenése jelent újdonságot, egyéb esetekben csak az adómérték harmonizációjára vagy egyszerű emelésére került sor. Import esetén, az engedéllyel rendelkezők kivételével, mind az Áfa, mind a környezetvédelmi termékdíjak területén visszatér az EU csatlakozás előtti kivetési rendszer.
A magyar versenyképességet leginkább aláásó adónem, a helyi iparűzési adó területén egyelőre nem beszélhetünk jelentős áttörésről. Az egyetlen módosítás a külföldi iparűzési tevékenységre vonatkozik. Ugyanakkor az adóterhek csökkenését, és ezzel a versenyképesség javulását eredményezi az iparűzési adónak a társasági adóalapból való teljes levonhatósága, ami adózási szempontból kétszeres költségelszámolást jelent. Hosszútávon az iparűzési adó fennmaradását vagy átalakítását alapvetően két tényező befolyásolja, az önkormányzati finanszírozási rendszer reformja és az adó EU kompatibilitása.
A számvitel területén is számos, érdeklődésre számot tartó változás várható, beleértve a devizás könyvvezetés lehetőségét, a cégérték meghatározási módjának alapvető megváltozását, vagy a számlák kiállítására vonatkozó új szabályokat.
Az idei év a jogszabályalkotás folyamatát tekintve is formabontónak bizonyult, a parlamentnek már benyújtott törvényjavaslat szövege időközben többször is változott, az OÉT megállapodások eredményei pedig valószínűleg a százon felüli módosító indítvány egyikeként kerülhetnek a törvényszövegbe. Mindez talán rugalmasabbá teszi a jogalkotást, azonban megnehezíti a vállalkozók felkészülését a törvényi változásokra.
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?