2 °C Budapest

Kóka: "idén még minden harmadik kilométert ingyen tettük meg az autópályán"

Pénzcentrum
2005. október 25. 15:17

Kóka János gazdasági -és közlekedési miniszter a mai sajtótájékoztatóján bejelentette az autópálya díjak jövő évi változásának mértékét.

 
Kóka János gazdasági -és közlekedési miniszter a mai sajtótájékoztatóján bejelentette az autópálya díjak jövő évi változásának mértékét.
2006-ban az autópálya matricák díjának áfa tartalma 25 százalékról 20 százalékra csökken. A matricák bruttó árának súlyozott átlaga mintegy 9,7 százalékkal nő az idei évhez képest. A forgalom 70 százalékát adó négynapos D1 kategóriás (személyautó) matrica ára 4 százalékkal mintegy 50 forinttal emelkedik. Így a nyári időszakban az idei 1460 forint helyett jövőre 1520 forintot kell fizetni, míg az év többi részében  1170 forintba kerül az e típusú matrica.  A fuvarozók által vásárolt D4-es (tehergépkocsi) kategóriába tartozó 1 hetes,1 hónapos és 1 éves matricák ára átlagosan 4-5,5 százalékkal nő.
Ezekből a számokból viszont rögtön adódik a kérdés, azaz: akkor melyik kategóriában emel drasztikusan a kormány ? Nos, a vezető honatyák azt gondolták, hogy ha már hazánk úgy is itt fekszik Európa közepén és emiatt egy elég jelentős tranzitforgalom megy át az országon, akkor fizessenek a külföldi fuvarozók többet (javítva ezzel is a hazai vállalkozók versenyképességét). Ezért nagymértékben megemelik az egy napos D4-es matrica árát (ezeket ugyanis leginkább a külföldi kamionosok vásárolják) amely így az idei évhez képest 37,5 százalékkal drágul.
Mit hoz a jövő ?
A jövő évtől lehetőség nyílik a matricák megvásárlására sms-ben is, az ehhez kapcsolódó törvényi háttér már az év elejétől adott lesz de a technikai megoldásokra még várnunk kell legalább az év közepéig.
Magyarországon a díjmentes autópályák aránya a teljes autópályához viszonyítva az idén 30 százalék, ez azt jelenti, hogy majdnem minden harmadik kilométert ingyen teszünk meg. Jövőre ennek az arányát lecsökkentik, mivel a kormány nem tartja etikusnak, hogy a fennmaradó útszakaszok bevételeiből kell finanszírozni a díjmentes pályaszakaszok költségeit is. Első lépésben azokat a szakaszokat teszik fizetőssé amelyek a határátkelők közelében vannak, csökkentve ezáltal a külföldi bliccelők számát.
Az idei év végére várhatóan 776 kilométer autópálya lesz Magyarországon, ez az év elejéhez képest 95 kilométeres növekedést jelent. A kormány 2006 júniusára még további 128 kilométer útszakasz átadását tervezi, ezáltal összesen 904 kilométer autópálya lesz hazánkban. 2006 végére a tervek szerint a gyorsforgalmi utak elérik Nyíregyházát és Debrecent is, 2010-re pedig megépülnének az észak – és dél erdélyi autópályák hazai csatlakozásai is.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem