Gyorsak, segítőkészek és mindig rendesen fizetnek - valóban ilyenek a biztosítók ?

Pénzcentrum
2005. október 25. 16:20

Rendkívül kedvező a hazai lakásbiztosítások szolgáltatásainak megítélése - a Kinet Call CenterConsulting nemrégiben, 300 fős mintán, telefonos kérdőív-lekérdezéssel végzett kutatása szerint a négy legnagyobb biztosító ügyfelei alapvetően elégedettek a kárrendezési folyamattal, a kárszakértők tevékenységével, valamint a kifizetés és az ügyintézés gyorsaságával is.

 
Rendkívül kedvező a hazai lakásbiztosítások szolgáltatásainak megítélése – a Kinet Call CenterConsulting nemrégiben, 300 fős mintán, telefonos kérdőív-lekérdezéssel végzett kutatása szerint a négy legnagyobb biztosító ügyfelei alapvetően elégedettek a kárrendezési folyamattal, a kárszakértők tevékenységével, valamint a kifizetés és az ügyintézés gyorsaságával is.
A Magyarországot sújtó időjárási katasztrófák ellenére a hazai biztosítókhoz befutó kárigények nagy része nem túlzottan nagy értékű. A lakásbiztosítási kártérítések 90-95 százaléka százezer forint alatt van. A biztosítási ügyek harmada olyan üvegkár, amely igen kis kártérítési összeggel jár – ám a hivatalos ügyintézés nem megspórolható. Mivel a lakás értékéhez képest viszonylag alacsony a kártérítési összeg, a lakásbiztosítási szolgáltatások szerepe, az ügyintézés gyorsasága felértékelődik. Az apróbb ügyek esetében sokkal kisebb az az idő, amelyet várakozással hajlandó tölteni az ügyfél – a kárrendezési szolgáltatások megítélése ennek ellenére javult.
A Mabisz adatai szerint Magyarországon mintegy 2 millió 840 ezer lakásra kötöttek biztosítást. A biztosítások 90 százaléka a négy legnagyobb szolgáltató, az AEGON Magyarország, az Allianz, a Generali Providencia és az OTP Garancia között oszlik meg, a kutatás az ezekkel való elégedettséget mérte. Noha az ügyfelek többsége minden társaságról inkább pozitívan nyilatkozott, mérhető különbségek rajzolódnak ki az egyes szolgáltatók megítélésében. A kárkifizetések gyorsasága tekintetében az Allianz megelőzi a mezőnyt, minden más tekintetben a piacvezető AEGON Magyarország került ki győztesen az összehasonlításból.
A felmérés megmutatta, hogy a biztosítók eredményesen foglalkoznak a szolgáltatási minőség javításával. Az elbírálás gyorsaságával a megkérdezettek kétharmada teljes mértékben elégedett volt (a győztesnél ez 80 százalék feletti arányt jelent), a kárszakértőt négyötödük mondta udvariasnak és segítőkésznek, míg az ügyfelek fele úgy érezte: szinte azonnal fizetett a biztosító – a két-három hetes időintervallumon belül pedig már a károsultak 90 százaléka a pénzéhez jutott.
Az ügyintézésben nyújtott segítséggel, az Assistance szolgáltatással még inkább elégedettek a biztosítók ügyfelei (általában az AEGON Magyarország ügyfelei körében ismert ez a szolgáltatás, amikor a biztosító nem csak kifizeti a kárt, hanem segítséget nyújt a helyreállításban is: maga küldi a szakembert, aki elvégzi a szükséges munkát, majd közvetlenül a biztosítónak számláz). Akik már igénybe vették, 88 százalékban elégedettek voltak és újra élnének ezzel a lehetőséggel. A biztosítók stratégiájára vonatkozóan érdekes lehet az a megállapítás, hogy azok 60 százaléka is élne a lehetőséggel, akiknek nem volt módja még igénybe venni ezt a szolgáltatást.
A lakásbiztosítási szerződések közel felét birtokló AEGON Magyarország kimutatása szerint 2005-ben a lakáskárok közel 20 százalékát a meteorológiai károk tették ki, amelyekre mintegy 1,5 milliárd forintot fizettek ki. Ez az összes kárkifizetés 23,6 százaléka.

A nem elemi vagyon károk esetében leggyakoribbak víz, tűz, robbanás, és üveg károk, valamint a lopásból eredő károk. A károk nagyságát tekintve a kis értékű károk a jellemzőbbek. Az összes lakáskár (db) 95,3 százaléka kis összegű kár, 50-100 ezer forint közötti átlagos kárértékkel.
A lakásbiztosítási szolgáltatások szerepe, az ügyintézés gyorsasága éppen ezek miatt a kis összegű károk miatt felértékelődik. A biztosítók ajánlatának összehasonlításakor érdemes tehát figyelembe venni, hogy milyen az adott biztosító szolgáltatása.
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?