29 °C Budapest

Száz százalékosan hatékony a magyar oltóanyag

Pénzcentrum
2005. október 24. 08:55

Száz százalékosan hatékonynak nevezte a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot Rácz Jenő. Hazánk egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani.

 
Száz százalékosan hatékonynak nevezte a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot Rácz Jenő. Hazánk egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani.
Szeptember 26-án Rácz Jenőt, Bujdosó László tisztifőorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon. További mintegy 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntes is megkapta az injekciót. A védőoltás lényege, hogy a vírus jelölt változatával beoltott személy vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyekre a szervezet ellenanyagot termel.
A szerdai kormányülést követően az egészségügyi miniszter bejelentette, vérükben kitermelődött a szükséges ellenanyag, így már csak a kontrollvizsgálatokat kellett megvárni ahhoz, hogy kiderüljön, teljes mértékben hatásos-e a magyar szakemberek által kifejlesztett oltóanyag.
A védőoltás jelenleg az influenzavírus azon típusa ellen nyújt védettséget, amely madárról madárra terjed, és csak kivételes esetben fertőz meg embert. Az eredmények azonban azt jelzik, hogy egy esetleg bekövetkező mutáció miatt a jelenlegi fejlesztéseket felhasználva néhány héten belül kifejleszthető a hatásos oltóanyag emberre terjedő - esetleg világjárvánnyal fenyegető - vírus ellen is.
Magyarország egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani, hazánkban szükség esetén mindenki ingyen kapja meg a védőoltást. Ha világjárvány törne ki, az állam egy gyógyszergyártó céggel közösen készíttetné az oltóanyagot, az ebből származó hasznon a cég és az állam megosztozna. A szóvivő hangsúlyozta, hogy külföldi felhasználásra csak azután kerülhetne az oltóanyag, miután legyártották a hazai felhasználásra szükséges mennyiséget.
Az Európai Unió területén eddig csak Romániában találtak madárinfluenzával fertőzött állatot, Görögországban az előzetes hírek ellenére nem a H5N1 típusú vírust azonosították az egyik elhullott szárnyas szervezetében.
Emberi áldozatot a kontinensen nem követelt a madárinfluenza. Az állatok körében terjedő járvány megfékezésére az EU pénteken korlátozásokat rendelt el madárpiacokra, madárkiállításokra és az állatkertek közti kereskedelemre a madárinfluenza elleni intézkedések keretében.
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem