24 °C Budapest

Száz százalékosan hatékony a magyar oltóanyag

Pénzcentrum
2005. október 24. 08:55

Száz százalékosan hatékonynak nevezte a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot Rácz Jenő. Hazánk egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani.

 
Száz százalékosan hatékonynak nevezte a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot Rácz Jenő. Hazánk egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani.
Szeptember 26-án Rácz Jenőt, Bujdosó László tisztifőorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon. További mintegy 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntes is megkapta az injekciót. A védőoltás lényege, hogy a vírus jelölt változatával beoltott személy vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyekre a szervezet ellenanyagot termel.
A szerdai kormányülést követően az egészségügyi miniszter bejelentette, vérükben kitermelődött a szükséges ellenanyag, így már csak a kontrollvizsgálatokat kellett megvárni ahhoz, hogy kiderüljön, teljes mértékben hatásos-e a magyar szakemberek által kifejlesztett oltóanyag.
A védőoltás jelenleg az influenzavírus azon típusa ellen nyújt védettséget, amely madárról madárra terjed, és csak kivételes esetben fertőz meg embert. Az eredmények azonban azt jelzik, hogy egy esetleg bekövetkező mutáció miatt a jelenlegi fejlesztéseket felhasználva néhány héten belül kifejleszthető a hatásos oltóanyag emberre terjedő - esetleg világjárvánnyal fenyegető - vírus ellen is.
Magyarország egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani, hazánkban szükség esetén mindenki ingyen kapja meg a védőoltást. Ha világjárvány törne ki, az állam egy gyógyszergyártó céggel közösen készíttetné az oltóanyagot, az ebből származó hasznon a cég és az állam megosztozna. A szóvivő hangsúlyozta, hogy külföldi felhasználásra csak azután kerülhetne az oltóanyag, miután legyártották a hazai felhasználásra szükséges mennyiséget.
Az Európai Unió területén eddig csak Romániában találtak madárinfluenzával fertőzött állatot, Görögországban az előzetes hírek ellenére nem a H5N1 típusú vírust azonosították az egyik elhullott szárnyas szervezetében.
Emberi áldozatot a kontinensen nem követelt a madárinfluenza. Az állatok körében terjedő járvány megfékezésére az EU pénteken korlátozásokat rendelt el madárpiacokra, madárkiállításokra és az állatkertek közti kereskedelemre a madárinfluenza elleni intézkedések keretében.
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17