16 °C Budapest

Száz százalékosan hatékony a magyar oltóanyag

Pénzcentrum
2005. október 24. 08:55

Száz százalékosan hatékonynak nevezte a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot Rácz Jenő. Hazánk egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani.

 
Száz százalékosan hatékonynak nevezte a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot Rácz Jenő. Hazánk egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani.
Szeptember 26-án Rácz Jenőt, Bujdosó László tisztifőorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon. További mintegy 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntes is megkapta az injekciót. A védőoltás lényege, hogy a vírus jelölt változatával beoltott személy vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyekre a szervezet ellenanyagot termel.
A szerdai kormányülést követően az egészségügyi miniszter bejelentette, vérükben kitermelődött a szükséges ellenanyag, így már csak a kontrollvizsgálatokat kellett megvárni ahhoz, hogy kiderüljön, teljes mértékben hatásos-e a magyar szakemberek által kifejlesztett oltóanyag.
A védőoltás jelenleg az influenzavírus azon típusa ellen nyújt védettséget, amely madárról madárra terjed, és csak kivételes esetben fertőz meg embert. Az eredmények azonban azt jelzik, hogy egy esetleg bekövetkező mutáció miatt a jelenlegi fejlesztéseket felhasználva néhány héten belül kifejleszthető a hatásos oltóanyag emberre terjedő - esetleg világjárvánnyal fenyegető - vírus ellen is.
Magyarország egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani, hazánkban szükség esetén mindenki ingyen kapja meg a védőoltást. Ha világjárvány törne ki, az állam egy gyógyszergyártó céggel közösen készíttetné az oltóanyagot, az ebből származó hasznon a cég és az állam megosztozna. A szóvivő hangsúlyozta, hogy külföldi felhasználásra csak azután kerülhetne az oltóanyag, miután legyártották a hazai felhasználásra szükséges mennyiséget.
Az Európai Unió területén eddig csak Romániában találtak madárinfluenzával fertőzött állatot, Görögországban az előzetes hírek ellenére nem a H5N1 típusú vírust azonosították az egyik elhullott szárnyas szervezetében.
Emberi áldozatot a kontinensen nem követelt a madárinfluenza. Az állatok körében terjedő járvány megfékezésére az EU pénteken korlátozásokat rendelt el madárpiacokra, madárkiállításokra és az állatkertek közti kereskedelemre a madárinfluenza elleni intézkedések keretében.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem