22 °C Budapest

Száz százalékosan hatékony a magyar oltóanyag

Pénzcentrum
2005. október 24. 08:55

Száz százalékosan hatékonynak nevezte a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot Rácz Jenő. Hazánk egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani.

 
Száz százalékosan hatékonynak nevezte a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot Rácz Jenő. Hazánk egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani.
Szeptember 26-án Rácz Jenőt, Bujdosó László tisztifőorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon. További mintegy 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntes is megkapta az injekciót. A védőoltás lényege, hogy a vírus jelölt változatával beoltott személy vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyekre a szervezet ellenanyagot termel.
A szerdai kormányülést követően az egészségügyi miniszter bejelentette, vérükben kitermelődött a szükséges ellenanyag, így már csak a kontrollvizsgálatokat kellett megvárni ahhoz, hogy kiderüljön, teljes mértékben hatásos-e a magyar szakemberek által kifejlesztett oltóanyag.
A védőoltás jelenleg az influenzavírus azon típusa ellen nyújt védettséget, amely madárról madárra terjed, és csak kivételes esetben fertőz meg embert. Az eredmények azonban azt jelzik, hogy egy esetleg bekövetkező mutáció miatt a jelenlegi fejlesztéseket felhasználva néhány héten belül kifejleszthető a hatásos oltóanyag emberre terjedő - esetleg világjárvánnyal fenyegető - vírus ellen is.
Magyarország egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani, hazánkban szükség esetén mindenki ingyen kapja meg a védőoltást. Ha világjárvány törne ki, az állam egy gyógyszergyártó céggel közösen készíttetné az oltóanyagot, az ebből származó hasznon a cég és az állam megosztozna. A szóvivő hangsúlyozta, hogy külföldi felhasználásra csak azután kerülhetne az oltóanyag, miután legyártották a hazai felhasználásra szükséges mennyiséget.
Az Európai Unió területén eddig csak Romániában találtak madárinfluenzával fertőzött állatot, Görögországban az előzetes hírek ellenére nem a H5N1 típusú vírust azonosították az egyik elhullott szárnyas szervezetében.
Emberi áldozatot a kontinensen nem követelt a madárinfluenza. Az állatok körében terjedő járvány megfékezésére az EU pénteken korlátozásokat rendelt el madárpiacokra, madárkiállításokra és az állatkertek közti kereskedelemre a madárinfluenza elleni intézkedések keretében.
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24