Lakásépítők a pácban - trükköznek a fejlesztők

Pénzcentrum
2005. október 24. 09:51

Az Általános Forgalmi Adó (ÁFA) 25 százalékról 20 százalékra való csökkentésének júniusi bejelentése derült égből villámcsapásként érte a lakásépítő cégeket. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

 
Az Általános Forgalmi Adó (ÁFA) 25 százalékról 20 százalékra való csökkentésének júniusi bejelentése derült égből villámcsapásként érte a lakásépítő cégeket. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
 
Az adócsökkentés hatása ugyanis szinte azonnal jelentkezett a piacon: azok a vevők akiknek nem volt sűrgős, vásárlásaikat január elseje után halasztották. Mivel az új lakások piacán a forgalom az idén amúgy is elég lagymatag volt, a beruházóknak sürgősen lépniük kellett.
Az adóreform bejelentése után néhány héttel már több építési vállalkozás is úgy reklámozta lakásait, hogy azokat a jövő évi adómértékkel lehet megvásárolni (meg persze egyre többen adnak hozzá „ajándékba” gépkocsit és egyéb kedvezményeket). A kedvezmények trükkje abban áll, hogy az áfatörvény szerint a teljesítés időpontja egyrészt a vételárelőleg megfizetése, másrészt a birtokba adás. Vagyis az idén fizetett részletre még a 25 százalékos áfát kell megfizetni, de a 2006-ban esedékes törlesztőrészletek után, ha a birtokba adás jövőre lesz, viszont már csak 20 százalék a forgalmi adó.
A beruházók előlegként általában a vételár 20 százalékát kérik, ám most többen is megelégednek a 10 százalékkal, így még kissebb rész után kell a 25 százalékos áfát fizetni. Néhány cég azonban még ennél is messzebbre megy: a bruttó árat már most csökkentették a jövő évi részletek áfakülönbségével, amit a hirdetésekben árleszállításként lehet publikálni. Ezek a lépések azonban nemcsak a vásárlóknak, hanem a fejlesztőknek is jók, hiszen ily módon hozzá tudnak jutni az idei évre kalkulált nettó bevételhez, ugyanakkor a gyorsan reagálók árelőnyhöz juthatnak a többiekkel szemben az igencsak telített piacon.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem