7 °C Budapest

Lakásépítők a pácban - trükköznek a fejlesztők

Pénzcentrum
2005. október 24. 09:51

Az Általános Forgalmi Adó (ÁFA) 25 százalékról 20 százalékra való csökkentésének júniusi bejelentése derült égből villámcsapásként érte a lakásépítő cégeket. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Az Általános Forgalmi Adó (ÁFA) 25 százalékról 20 százalékra való csökkentésének júniusi bejelentése derült égből villámcsapásként érte a lakásépítő cégeket. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
 
Az adócsökkentés hatása ugyanis szinte azonnal jelentkezett a piacon: azok a vevők akiknek nem volt sűrgős, vásárlásaikat január elseje után halasztották. Mivel az új lakások piacán a forgalom az idén amúgy is elég lagymatag volt, a beruházóknak sürgősen lépniük kellett.
Az adóreform bejelentése után néhány héttel már több építési vállalkozás is úgy reklámozta lakásait, hogy azokat a jövő évi adómértékkel lehet megvásárolni (meg persze egyre többen adnak hozzá „ajándékba” gépkocsit és egyéb kedvezményeket). A kedvezmények trükkje abban áll, hogy az áfatörvény szerint a teljesítés időpontja egyrészt a vételárelőleg megfizetése, másrészt a birtokba adás. Vagyis az idén fizetett részletre még a 25 százalékos áfát kell megfizetni, de a 2006-ban esedékes törlesztőrészletek után, ha a birtokba adás jövőre lesz, viszont már csak 20 százalék a forgalmi adó.
A beruházók előlegként általában a vételár 20 százalékát kérik, ám most többen is megelégednek a 10 százalékkal, így még kissebb rész után kell a 25 százalékos áfát fizetni. Néhány cég azonban még ennél is messzebbre megy: a bruttó árat már most csökkentették a jövő évi részletek áfakülönbségével, amit a hirdetésekben árleszállításként lehet publikálni. Ezek a lépések azonban nemcsak a vásárlóknak, hanem a fejlesztőknek is jók, hiszen ily módon hozzá tudnak jutni az idei évre kalkulált nettó bevételhez, ugyanakkor a gyorsan reagálók árelőnyhöz juthatnak a többiekkel szemben az igencsak telített piacon.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?