Lakásépítők a pácban - trükköznek a fejlesztők

Pénzcentrum
2005. október 24. 09:51

Az Általános Forgalmi Adó (ÁFA) 25 százalékról 20 százalékra való csökkentésének júniusi bejelentése derült égből villámcsapásként érte a lakásépítő cégeket. - írja mai számában a Napi Gazdaság.

 
Az Általános Forgalmi Adó (ÁFA) 25 százalékról 20 százalékra való csökkentésének júniusi bejelentése derült égből villámcsapásként érte a lakásépítő cégeket. – írja mai számában a Napi Gazdaság.
 
Az adócsökkentés hatása ugyanis szinte azonnal jelentkezett a piacon: azok a vevők akiknek nem volt sűrgős, vásárlásaikat január elseje után halasztották. Mivel az új lakások piacán a forgalom az idén amúgy is elég lagymatag volt, a beruházóknak sürgősen lépniük kellett.
Az adóreform bejelentése után néhány héttel már több építési vállalkozás is úgy reklámozta lakásait, hogy azokat a jövő évi adómértékkel lehet megvásárolni (meg persze egyre többen adnak hozzá „ajándékba” gépkocsit és egyéb kedvezményeket). A kedvezmények trükkje abban áll, hogy az áfatörvény szerint a teljesítés időpontja egyrészt a vételárelőleg megfizetése, másrészt a birtokba adás. Vagyis az idén fizetett részletre még a 25 százalékos áfát kell megfizetni, de a 2006-ban esedékes törlesztőrészletek után, ha a birtokba adás jövőre lesz, viszont már csak 20 százalék a forgalmi adó.
A beruházók előlegként általában a vételár 20 százalékát kérik, ám most többen is megelégednek a 10 százalékkal, így még kissebb rész után kell a 25 százalékos áfát fizetni. Néhány cég azonban még ennél is messzebbre megy: a bruttó árat már most csökkentették a jövő évi részletek áfakülönbségével, amit a hirdetésekben árleszállításként lehet publikálni. Ezek a lépések azonban nemcsak a vásárlóknak, hanem a fejlesztőknek is jók, hiszen ily módon hozzá tudnak jutni az idei évre kalkulált nettó bevételhez, ugyanakkor a gyorsan reagálók árelőnyhöz juthatnak a többiekkel szemben az igencsak telített piacon.
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem