Az USA is érdeklődik a magyar oltóanyag iránt

Pénzcentrum
2005. október 21. 08:26

Óriási a külföldi érdeklődés a madárinfluenza ellen kifejlesztett magyar oltóanyag iránt, amelyről már szinte biztosra vehető, hogy védettséget nyújt a H5N1-es vírussal szemben. A végleges eredmények péntekre várhatók - közölte csütörtökön Batiz András kormányszóvivő.

 
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, a Fülöp Szigeteki Köztársaság, Oroszország, Ukrajna és Mongólia is érdeklődik a madárinfluenza ellen kifejlesztett magyar oltóanyag iránt - mondta el Batiz András kormányszóvivő csütörtökön. Az eddigi eredmények alapján a kormány várhatóan pénteken bejelenti, hogy a készítmény védettséget nyújt a H5N1-es vírussal szemben. A madárinfluenza egyelőre csak állatról állatra, vagy állatról emberre terjed. Ha megjelenne egy olyan mutáns változat, amely emberről emberre is átterjedhet, a magyar kutatók az úgynevezett teljes sejtes módszerrel hetek alatt előállítják a megfelelő ellenanyagot.
Magyarország egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani, hazánkban szükség esetén mindenki ingyen kapja meg a védőoltást. Ha a világjárvány törne ki, az állam egy gyógyszergyártó céggel közösen készíttetné az oltóanyagot, az ebből származó hasznon a cég és az állam megosztozna. A szóvivő hangsúlyozta, hogy külföldi felhasználásra csak azután kerülhetne az oltóanyag, miután legyártották a hazai felhasználásra szükséges mennyiséget. Az oltóanyag egyébként 5-6 dollárba kerül adagonként.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?