Az USA is érdeklődik a magyar oltóanyag iránt

Pénzcentrum
2005. október 21. 08:26

Óriási a külföldi érdeklődés a madárinfluenza ellen kifejlesztett magyar oltóanyag iránt, amelyről már szinte biztosra vehető, hogy védettséget nyújt a H5N1-es vírussal szemben. A végleges eredmények péntekre várhatók - közölte csütörtökön Batiz András kormányszóvivő.

 
Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, a Fülöp Szigeteki Köztársaság, Oroszország, Ukrajna és Mongólia is érdeklődik a madárinfluenza ellen kifejlesztett magyar oltóanyag iránt - mondta el Batiz András kormányszóvivő csütörtökön. Az eddigi eredmények alapján a kormány várhatóan pénteken bejelenti, hogy a készítmény védettséget nyújt a H5N1-es vírussal szemben. A madárinfluenza egyelőre csak állatról állatra, vagy állatról emberre terjed. Ha megjelenne egy olyan mutáns változat, amely emberről emberre is átterjedhet, a magyar kutatók az úgynevezett teljes sejtes módszerrel hetek alatt előállítják a megfelelő ellenanyagot.
Magyarország egy hét alatt 500 ezer adag oltóanyagot tud legyártani, hazánkban szükség esetén mindenki ingyen kapja meg a védőoltást. Ha a világjárvány törne ki, az állam egy gyógyszergyártó céggel közösen készíttetné az oltóanyagot, az ebből származó hasznon a cég és az állam megosztozna. A szóvivő hangsúlyozta, hogy külföldi felhasználásra csak azután kerülhetne az oltóanyag, miután legyártották a hazai felhasználásra szükséges mennyiséget. Az oltóanyag egyébként 5-6 dollárba kerül adagonként.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem