21 °C Budapest

10 milliárdos tőkeemelés és visszavont BA-pályázat

Pénzcentrum
2005. október 21. 08:36

A kormány jóváhagyó döntését követően az ÁPV Rt. Igazgatósága tegnapi ülésén határozott arról, hogy tőkeemelés formájában jelentős nagyságrendű, csoportszinten összesen 10 milliárd forintos tőkejuttatásban részesít a portfoliójába tartozó Volán társaságok közül 23-at.

A kormány jóváhagyó döntését követően az ÁPV Rt. Igazgatósága tegnapi ülésén határozott arról, hogy tőkeemelés formájában jelentős nagyságrendű, csoportszinten összesen 10 milliárd forintos tőkejuttatásban részesít a portfoliójába tartozó Volán társaságok közül 23-at.
 
Az elmúlt másfél évtizedben megközelítőleg sem volt példa ilyen mértékű, a kormány egyetértésével történő tulajdonosi támogatásra, melynek fő célja a vidék közúti tömegközlekedési rendszere színvonalának emelése. A Volán-társaságcsoporthoz tartozó cégek összesen 6990 autóbuszt üzemeltetnek, a járművek átlagéletkora 11,79 év, ezért a forrást az ÁPV Rt. az évek óta folyó buszrekonstrukciós program keretében, új autóbuszok közbeszerzési eljárás keretében történő beszerzésére hagyta jóvá. A források elosztásánál az ÁPV Rt. figyelembe vette a cégek autóbusz állományának átlagéletkora mellett a buszpark műszaki állapotát, nagyságát és összetételét, illetve a társaságok egyedi gazdálkodási körülményeit.
Az ÁPV Rt. döntött arról, hogy a 100%-os tulajdonában lévő Autóbusz Invest Kft. segítségével kívánja lebonyolítani az összesített közbeszerzési eljárást. A beszerzéseknél kiemelt szempont, hogy kizárólag Euro 3-as minősítésű, korszerű, környezetkímélő autóbusz kerüljön beszerzésre. Szintén fontos elvárás, hogy a gépjárművek az akadálymentesítési kormányzati elvárásoknak is megfeleljenek.
Egyedi beruházási célok megvalósítására további egymilliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre az ÁPV Rt. a Volán társaságoknál annak érdekében, hogy forrást biztosítson a társaságok részére infrastrukturális fejlesztések (pályaudvarok, utasforgalmi létesítmények, műszaki bázisok), informatikai, és hatékonyságnövelő beruházásaik megvalósításához.
9 társaság esetében ma született jóváhagyás a tőkeemelések konkrét összegéről is, a további 14 társaság tőkeemeléséről az ÁPV Rt. igazgatósága következő ülésén dönt majd.
A Fővárosi Bíróság szeptember 29-én született jogerős, a Budapest Airport Rt. privatizációjára vonatkozó pályázati felhívás érvénytelenséget kimondó határozatának megfelelően az ÁPV Rt. Igazgatósága úgy döntött, hogy a pályázati felhívást visszavonja, és erről értesíti a pályázókat. Mint emlékezetes, a 2005. május 31-i kormánydöntést követően az ÁPV Rt. június 6-án hirdetett nyilvános, prekvalifikációs szakasszal induló, kétfordulós pályázatot annak érdekében, hogy a Budapest Airport Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér Üzemeltető Rt. (BA Rt.) új többségi tulajdonosát kiválassza.
Az ÁPV Rt. továbbra is fontosnak tartja a ferihegyi fejlesztésekkel kapcsolatos kormányzati célok teljesítését, a befektetői érdeklődés és bizalom fenntartását, ezért megkezdte az új pályázati eljárás előkészítését, részletes konzultációt folytat a BA Rt. üzemi tanácsával és a munkavállalói érdekképviseletekkel. A szükséges egyeztetések után, rövid időn belül sor kerülhet az új pályázat kiírására.
Mint ismeretes, a kormány tegnapi ülésén felhatalmazta az ÁPV Rt-t, hogy új, meghívásos pályázatot írjon ki, amelynek keretében az előző tender kapcsán benyújtott nemzetközi repülőtér üzemeltetői referenciák alapján a legmagasabb szakmai pontszámot elért öt befektető kaphat meghívást.
Az ÁPV Rt. Igazgatósága tegnapi ülésén döntés született arról, hogy a privatizációs szervezet pályázatot ír ki a 2005. évi üzleti tervében szereplő REHAB Rt. állami tulajdonú, 50% +1 szavazatos részvénycsomagjának értékesítésére. Az ÁPV Rt. döntése alapján a pályázati kiírásban kellő biztosítékok állnak fenn a kisebbségi tulajdonosok érdekének védelmére is.
Az 1915-ben alapított REHAB Rt. az egyik legrégebbi, személyes mozgást segítő eszközöket gyártó cég Magyarországon. Mint társaság 1993-ban jött létre a Gyógyászati Segédeszközök Gyára jogutódaként. A társaság egyebek mellett kerekesszéket, protéziseket gyárt, jelenleg franchise rendszerben működik (9 ilyen egysége van). Évi mintegy 3-4 milliárd forintos bevételének nagyobb részét társadalombiztosítási támogatásból éri el. Piaci részesedése a fő profilban több mint 50%-os. Többségi tulajdonrésze a társadalombiztosítási önkormányzatok fölbomlása után került az ÁPV Rt. portfóliójába. A kisebbségi részt és a döntési jogokat a dolgozók, valamint a menedzsment vásárolta meg 1997-ben. 2003-ban született a parlamenti döntés, amely a privatizációs törvény módosításával a cég állami tulajdonrészét az értékesíthető vagyonelemek közé sorolta. A pályázati felhívás a közeli napokban jelenik meg két országos napilapban.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem