13 °C Budapest

10 milliárdos tőkeemelés és visszavont BA-pályázat

Pénzcentrum
2005. október 21. 08:36

A kormány jóváhagyó döntését követően az ÁPV Rt. Igazgatósága tegnapi ülésén határozott arról, hogy tőkeemelés formájában jelentős nagyságrendű, csoportszinten összesen 10 milliárd forintos tőkejuttatásban részesít a portfoliójába tartozó Volán társaságok közül 23-at.

A kormány jóváhagyó döntését követően az ÁPV Rt. Igazgatósága tegnapi ülésén határozott arról, hogy tőkeemelés formájában jelentős nagyságrendű, csoportszinten összesen 10 milliárd forintos tőkejuttatásban részesít a portfoliójába tartozó Volán társaságok közül 23-at.
 
Az elmúlt másfél évtizedben megközelítőleg sem volt példa ilyen mértékű, a kormány egyetértésével történő tulajdonosi támogatásra, melynek fő célja a vidék közúti tömegközlekedési rendszere színvonalának emelése. A Volán-társaságcsoporthoz tartozó cégek összesen 6990 autóbuszt üzemeltetnek, a járművek átlagéletkora 11,79 év, ezért a forrást az ÁPV Rt. az évek óta folyó buszrekonstrukciós program keretében, új autóbuszok közbeszerzési eljárás keretében történő beszerzésére hagyta jóvá. A források elosztásánál az ÁPV Rt. figyelembe vette a cégek autóbusz állományának átlagéletkora mellett a buszpark műszaki állapotát, nagyságát és összetételét, illetve a társaságok egyedi gazdálkodási körülményeit.
Az ÁPV Rt. döntött arról, hogy a 100%-os tulajdonában lévő Autóbusz Invest Kft. segítségével kívánja lebonyolítani az összesített közbeszerzési eljárást. A beszerzéseknél kiemelt szempont, hogy kizárólag Euro 3-as minősítésű, korszerű, környezetkímélő autóbusz kerüljön beszerzésre. Szintén fontos elvárás, hogy a gépjárművek az akadálymentesítési kormányzati elvárásoknak is megfeleljenek.
Egyedi beruházási célok megvalósítására további egymilliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre az ÁPV Rt. a Volán társaságoknál annak érdekében, hogy forrást biztosítson a társaságok részére infrastrukturális fejlesztések (pályaudvarok, utasforgalmi létesítmények, műszaki bázisok), informatikai, és hatékonyságnövelő beruházásaik megvalósításához.
9 társaság esetében ma született jóváhagyás a tőkeemelések konkrét összegéről is, a további 14 társaság tőkeemeléséről az ÁPV Rt. igazgatósága következő ülésén dönt majd.
A Fővárosi Bíróság szeptember 29-én született jogerős, a Budapest Airport Rt. privatizációjára vonatkozó pályázati felhívás érvénytelenséget kimondó határozatának megfelelően az ÁPV Rt. Igazgatósága úgy döntött, hogy a pályázati felhívást visszavonja, és erről értesíti a pályázókat. Mint emlékezetes, a 2005. május 31-i kormánydöntést követően az ÁPV Rt. június 6-án hirdetett nyilvános, prekvalifikációs szakasszal induló, kétfordulós pályázatot annak érdekében, hogy a Budapest Airport Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér Üzemeltető Rt. (BA Rt.) új többségi tulajdonosát kiválassza.
Az ÁPV Rt. továbbra is fontosnak tartja a ferihegyi fejlesztésekkel kapcsolatos kormányzati célok teljesítését, a befektetői érdeklődés és bizalom fenntartását, ezért megkezdte az új pályázati eljárás előkészítését, részletes konzultációt folytat a BA Rt. üzemi tanácsával és a munkavállalói érdekképviseletekkel. A szükséges egyeztetések után, rövid időn belül sor kerülhet az új pályázat kiírására.
Mint ismeretes, a kormány tegnapi ülésén felhatalmazta az ÁPV Rt-t, hogy új, meghívásos pályázatot írjon ki, amelynek keretében az előző tender kapcsán benyújtott nemzetközi repülőtér üzemeltetői referenciák alapján a legmagasabb szakmai pontszámot elért öt befektető kaphat meghívást.
Az ÁPV Rt. Igazgatósága tegnapi ülésén döntés született arról, hogy a privatizációs szervezet pályázatot ír ki a 2005. évi üzleti tervében szereplő REHAB Rt. állami tulajdonú, 50% +1 szavazatos részvénycsomagjának értékesítésére. Az ÁPV Rt. döntése alapján a pályázati kiírásban kellő biztosítékok állnak fenn a kisebbségi tulajdonosok érdekének védelmére is.
Az 1915-ben alapított REHAB Rt. az egyik legrégebbi, személyes mozgást segítő eszközöket gyártó cég Magyarországon. Mint társaság 1993-ban jött létre a Gyógyászati Segédeszközök Gyára jogutódaként. A társaság egyebek mellett kerekesszéket, protéziseket gyárt, jelenleg franchise rendszerben működik (9 ilyen egysége van). Évi mintegy 3-4 milliárd forintos bevételének nagyobb részét társadalombiztosítási támogatásból éri el. Piaci részesedése a fő profilban több mint 50%-os. Többségi tulajdonrésze a társadalombiztosítási önkormányzatok fölbomlása után került az ÁPV Rt. portfóliójába. A kisebbségi részt és a döntési jogokat a dolgozók, valamint a menedzsment vásárolta meg 1997-ben. 2003-ban született a parlamenti döntés, amely a privatizációs törvény módosításával a cég állami tulajdonrészét az értékesíthető vagyonelemek közé sorolta. A pályázati felhívás a közeli napokban jelenik meg két országos napilapban.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm