Új fejlesztés a T-Online-nál

Pénzcentrum
2005. október 20. 08:24

A T-Online Magyarország új elektronikus e-beszerzési eszközrendszert (iCity) fejlesztett ki, amelyet hamarosan - az országban elsőként - a Szegedi Önkormányzat vezet be. A megoldás összesíti és lényegesen egyszerűsíti a központi költségvetésből gazdálkodó, de mégis önálló intézmények beszerzési folyamatát, valamint az elektronikus árlejtési technikák alkalmazásával jelentős, akár 20%-os megtakarítást eredményez a beszerzési árakban.

 
A T-Online Magyarország új elektronikus e-beszerzési eszközrendszert (iCity) fejlesztett ki, amelyet hamarosan –az országban elsőként – a Szegedi Önkormányzat vezet be. A megoldás összesíti és lényegesen egyszerűsíti a központi költségvetésből gazdálkodó, de mégis önálló intézmények beszerzési folyamatát, valamint az elektronikus árlejtési technikák alkalmazásával jelentős, akár 20%-os megtakarítást eredményez a beszerzési árakban.
 
Az önkormányzati szektorban – amely központi költségvetésből működik, és ahol különböző független beszerzést végző intézmények vannak – rendkívül nagy megtakarítási potenciál rejlik. A T-Online Magyarország Marketline Üzleti Megoldások szolgáltatása által kialakított új megoldás kiváltképpen az önkormányzatok és intézményeik beszerzéseit egyszerűsíti a következő, támogatott e-közbeszerzési eljárásokkal:
·         Nyílt, és zárt beszerzési eljárások meghirdetése és e-aukciós technikával történő lebonyolítása.
·         Katalógus alapú közvetlen vásárlás.
·         Keretszerződések alapján történő lehívás.
·         Kooperatív beszerzés.
·         Szállító értékelés és minősítés.
·         Katalógus alapú ajánlatkérések és ajánlatok összehasonlítása, ahol a szállítók által feltöltött ajánlatokat a rendszer összegzi és összehasonlíthatóvá teszi
„Az önkormányzatok tipikus problémáinak megoldására összpontosító rendszer célja, hogy támogassa az önkormányzati egységes cikktörzs kiépítését, a piaci ismeretek megszerzését, a szállítói ajánlatok áttekintését, valamint az egyes szereplők közötti együttműködést – mondja Pukler Gábor, a T-Online értékesítési vezérigazgató-helyettese. „Ezen kívül nagyban segíti a beszerzési folyamatok idejének csökkentését és dokumentálás hatékonyságának növelését, továbbá az egységes összevont beszerzések általi jobb piaci feltételek elérést.”
„Vagyis az iCity egy olyan beszerzési döntést támogató eszköz, amely segíti az önkormányzatot és intézményeit a lehető legjobb piaci feltételek elérésében. Jelenleg ezeket a beszerzéseket intézményenként külön, a gyűjtési és pályáztatási folyamatokat papír alapon valósítják meg, ami így számos félreértést és adminisztrációt jelent” – teszi hozzá Pukler Gábor.
„Opcionális lehetőségként a T-Online úgynevezett kistérségi modult fejlesztett ki, ezáltal az iCity rendszer kibővíthető egy teljes kistérségre, amelybe így a külön költségvetésből gazdálkodó szervezetek is bekapcsolhatók – megtartva a közös beszerzés nyújtotta előnyöket” „A rendszerben létrehozhatók, költségvetési centrumok, amelyek mindegyike külön jóváhagyási és gazdálkodási, e-aukciós jogosultsággal rendelkezik. Mindazonáltal a közös kooperatív beszerzések kiterjeszthetők több beszerzési centrumra is tovább növelve a beszerzendő termékek mennyiségét és az ezáltal elérhető nagyobb árkedvezményeket.” – mondja a vezérigazgató-helyettes
Az  iCity előnyei
Közvetlen költségmegtakarítás a beszerzésben
·         Átlagosan 13-16% megtakarítás az eddigi legjobb beszerzési árakból.
·         Speciális versenyhelyzet, versenykényszer: az önkormányzat így az összes ajánlattevővel egy időben tárgyalhat, és a résztvevők egymással versenyeznek.
·         A transzparens folyamatok révén az árleszorító hatás még inkább érvényesül.
·         A legjobb ár és egyéb versenyeztetett paraméter elérése a testre szabott ajánlatok és automatikus és szabványosított rutin folyamatok révén.
·         A tranzakciós költségek jelentős csökkenése (akár 60%-al).
 
Időmegtakarítás
·         Az árajánlat bekérés egyszerűsödik, illetve rövidül.
·         Egy tárgyaláson belül korlátlan számú ajánlattételi lehetőség adódik.
·         Rövidebbek, átláthatóbbak lesznek a beszerzési folyamatok.

Folyamathatékonyság
·         Nincs szükség külön beruházásra, szoftver és hardver bevezetésre, mindössze egy internet-böngészőre.
·         A moduláris felépítésnek köszönhetően testre szabható megoldások alakíthatóak ki.
·         Biztosított a beszerzési döntések semlegességének és sérthetetlenségének védelme.
·         Új beszerzési forrásokat lehet kialakítani.
·         Kifinomult beállításokkal (súlyozás) összetettebb döntéshozói elvek is érvényesíthetőek (pl. beszállító-minősítés).
·         Testre szabott megoldásokat nyújt: a kezdeti pilot projektektől egészen az összetett online aukciós eljárásokig.
Az iCity működési elve
 
·         A iCity katalógus motorja a termékeket egységes cikktörzsbe rendszerezi, az önkormányzat igényei és elszámolható költségei szempontjából. A cikktörzsbe a termék részletes paraméterei is feltölthetők.
·         Az iCity intelligens katalógus menedzsment modulja a katalógusban termékcsoportokhoz rendeli az adott szállítók termékeit, megmutatva a különbségeket. Ezáltal az egyes szállítók termékei összehasonlíthatóvá válnak egységes és átfogó képet adva a piac egészéről.
·         Az iCity szállító és termékminősítő modulja a megrendelt termékekről gyűjti a felhasználók véleményét, és ezekről összesítést végez – visszacsatolva és megosztva a termékkel, illetve a többi szervezettel, a szállítóval kapcsolatos ismereteket, tapasztalatokat.
·         Az iCity munkafolyamat menedzsmentrendszere segítségével összegyűjthetők és egységes jóváhagyási folyamattal aggregálhatók az igények, ezáltal jelentős mennyiségi kedvezmény elérésére nyújtva lehetőséget.
·         Az e-aukciós modul olyan optimális beszerzés-támogató keretrendszer, amely párhuzamosan akár 10-15 szállító versenyeztetését teszi lehetővé, így töredékére, egy óra alá szorítva a tárgyalásos eljárások idejét. Az aukciós rendszernek köszönhetően a szállítók versenyeznek egymással, így a beszerző előnyösebb helyzetbe kerül.
·         Az iCity rendszerben adekvát statisztikai kimutatások alapján pontosan megadható egy adott szállítótól rendelt termékek és tételenkénti összesített értéke, az adott igénylő által rendelt termékek és összesített értéke. Ezen kívül a beszerzendő, de még nem jóváhagyott tételekből előrejelzés is készíthető.
 
A törvényi háttér
Az elektronikus beszerzést a KBT. 2006. január 31-től várhatóan teljes körűen támogatja, az EU 2004/17-18 irányelvekkel történő harmonizáció miatt. Ezenkívül az önkormányzatok beszerzéseikről pontos statisztikát kell vezessenek, valamint 2006-tól beszerzési terveket kell készítsenek.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?