21 °C Budapest

Megerősített biztonsági intézkedések holnaptól !

Pénzcentrum
2005. október 20. 08:39

Pénteken kezdődik az őszi érettségi időszak: csaknem 37 ezren vizsgáznak megerősített biztonsági intézkedések mellett. Az oktatási miniszter szerdán bemutatta, milyen lépések garantálják, hogy a tételek ne kerüljenek napvilágra idő előtt.

 
 
 
Pénteken megerősített biztonsági intézkedések mellett kezdődnek meg az őszi érettségi írásbeli vizsgák, a mostani érettségikre 36 685-en jelentkeztek, és összesen 40 662 vizsgát szerveznek - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter.
A tárca vezetője a VIII. kerületi polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón elmondta: jelentősen lerövidítették a tételek előállításának, nyomtatásának idejét, a tételeket a körzetjegyzői hivatalok segítenek elosztani, és őrzik is azokat.
A múlt héten sorsolással kiválasztották az érettségi tételeket, egy hét alatt kinyomtatták és becsomagolták őket, s hétfőn kiszállították azokat a körzetjegyzői hivatalokba.
A miniszter bemutatott egy, az új biztonsági szempontoknak megfelelő tételt, amelynek csomagolásán szerepel, hogy kizárólag a címzett bonthatja fel a vizsga előtt harminc perccel. Minden egyes tételen és az egyes oldalakon ott áll a "szolgálati titok" jelzés. A csomagolás a bankokban alkalmazott metódussal készült - jegyezte meg a tárca vezetője. Megmutatták a sajtó képviselőinek a jegyzői hivatalban azt a trezort is, ahol a tételeket őrzik.
Minden fázist jegyzőkönyvben rögzítenek
Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) vezetője elmondta: a tételek előállítása, sokszorosítása minősített nyomdában történt, a nyomdai munka minden egyes fázisát videofelvételek őrzik, a tételek készítésekor őrök vigyáztak arra, hogy ne legyen szabálytalanság.
A selejtet azonnal megsemmisítették, s a folyamatnak minden egyes fázisát jegyzőkönyv tanúsítja. A tételeket 108 körzetközponti jegyzőhöz szállították ki hétfőn, s kedden az intézmények vezetői tételesen átnézték a jegyzőknél a csomag tartalmát, azok felbontása nélkül.
A pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalommal kezdődő és november 5-én záruló vizsgákon középszinten 61, emelt szinten 37 tárgyból adnak számot tudásukról a diákok. A 40 662 vizsga közül 29 279 az emelt szinttű, 11 325 a középszintű vizsga, míg 26 078 idegen nyelvi vizsgát nyelvvizsga-bizonyítvánnyal váltanak ki.
(forrás: kormányzati hírportál
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM