25 °C Budapest

Megerősített biztonsági intézkedések holnaptól !

Pénzcentrum
2005. október 20. 08:39

Pénteken kezdődik az őszi érettségi időszak: csaknem 37 ezren vizsgáznak megerősített biztonsági intézkedések mellett. Az oktatási miniszter szerdán bemutatta, milyen lépések garantálják, hogy a tételek ne kerüljenek napvilágra idő előtt.

 
 
 
Pénteken megerősített biztonsági intézkedések mellett kezdődnek meg az őszi érettségi írásbeli vizsgák, a mostani érettségikre 36 685-en jelentkeztek, és összesen 40 662 vizsgát szerveznek - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter.
A tárca vezetője a VIII. kerületi polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón elmondta: jelentősen lerövidítették a tételek előállításának, nyomtatásának idejét, a tételeket a körzetjegyzői hivatalok segítenek elosztani, és őrzik is azokat.
A múlt héten sorsolással kiválasztották az érettségi tételeket, egy hét alatt kinyomtatták és becsomagolták őket, s hétfőn kiszállították azokat a körzetjegyzői hivatalokba.
A miniszter bemutatott egy, az új biztonsági szempontoknak megfelelő tételt, amelynek csomagolásán szerepel, hogy kizárólag a címzett bonthatja fel a vizsga előtt harminc perccel. Minden egyes tételen és az egyes oldalakon ott áll a "szolgálati titok" jelzés. A csomagolás a bankokban alkalmazott metódussal készült - jegyezte meg a tárca vezetője. Megmutatták a sajtó képviselőinek a jegyzői hivatalban azt a trezort is, ahol a tételeket őrzik.
Minden fázist jegyzőkönyvben rögzítenek
Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) vezetője elmondta: a tételek előállítása, sokszorosítása minősített nyomdában történt, a nyomdai munka minden egyes fázisát videofelvételek őrzik, a tételek készítésekor őrök vigyáztak arra, hogy ne legyen szabálytalanság.
A selejtet azonnal megsemmisítették, s a folyamatnak minden egyes fázisát jegyzőkönyv tanúsítja. A tételeket 108 körzetközponti jegyzőhöz szállították ki hétfőn, s kedden az intézmények vezetői tételesen átnézték a jegyzőknél a csomag tartalmát, azok felbontása nélkül.
A pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalommal kezdődő és november 5-én záruló vizsgákon középszinten 61, emelt szinten 37 tárgyból adnak számot tudásukról a diákok. A 40 662 vizsga közül 29 279 az emelt szinttű, 11 325 a középszintű vizsga, míg 26 078 idegen nyelvi vizsgát nyelvvizsga-bizonyítvánnyal váltanak ki.
(forrás: kormányzati hírportál
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 10:30