25 °C Budapest

Megerősített biztonsági intézkedések holnaptól !

Pénzcentrum
2005. október 20. 08:39

Pénteken kezdődik az őszi érettségi időszak: csaknem 37 ezren vizsgáznak megerősített biztonsági intézkedések mellett. Az oktatási miniszter szerdán bemutatta, milyen lépések garantálják, hogy a tételek ne kerüljenek napvilágra idő előtt.

 
 
 
Pénteken megerősített biztonsági intézkedések mellett kezdődnek meg az őszi érettségi írásbeli vizsgák, a mostani érettségikre 36 685-en jelentkeztek, és összesen 40 662 vizsgát szerveznek - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter.
A tárca vezetője a VIII. kerületi polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón elmondta: jelentősen lerövidítették a tételek előállításának, nyomtatásának idejét, a tételeket a körzetjegyzői hivatalok segítenek elosztani, és őrzik is azokat.
A múlt héten sorsolással kiválasztották az érettségi tételeket, egy hét alatt kinyomtatták és becsomagolták őket, s hétfőn kiszállították azokat a körzetjegyzői hivatalokba.
A miniszter bemutatott egy, az új biztonsági szempontoknak megfelelő tételt, amelynek csomagolásán szerepel, hogy kizárólag a címzett bonthatja fel a vizsga előtt harminc perccel. Minden egyes tételen és az egyes oldalakon ott áll a "szolgálati titok" jelzés. A csomagolás a bankokban alkalmazott metódussal készült - jegyezte meg a tárca vezetője. Megmutatták a sajtó képviselőinek a jegyzői hivatalban azt a trezort is, ahol a tételeket őrzik.
Minden fázist jegyzőkönyvben rögzítenek
Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) vezetője elmondta: a tételek előállítása, sokszorosítása minősített nyomdában történt, a nyomdai munka minden egyes fázisát videofelvételek őrzik, a tételek készítésekor őrök vigyáztak arra, hogy ne legyen szabálytalanság.
A selejtet azonnal megsemmisítették, s a folyamatnak minden egyes fázisát jegyzőkönyv tanúsítja. A tételeket 108 körzetközponti jegyzőhöz szállították ki hétfőn, s kedden az intézmények vezetői tételesen átnézték a jegyzőknél a csomag tartalmát, azok felbontása nélkül.
A pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalommal kezdődő és november 5-én záruló vizsgákon középszinten 61, emelt szinten 37 tárgyból adnak számot tudásukról a diákok. A 40 662 vizsga közül 29 279 az emelt szinttű, 11 325 a középszintű vizsga, míg 26 078 idegen nyelvi vizsgát nyelvvizsga-bizonyítvánnyal váltanak ki.
(forrás: kormányzati hírportál
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?