Fókuszban a K+F

Pénzcentrum
2005. október 20. 10:27

Összehangolt kormányzati politikát sürget a k+f és az innováció terén a számvevőszék fejlesztési és módszertani intézete. Tanulmányuk szerint jobban kellene ösztönözni a kutatóintézetek együttműködését.

Összehangolt kormányzati politikát sürget a k+f és az innováció terén a számvevőszék fejlesztési és módszertani intézete. Tanulmányuk szerint jobban kellene ösztönözni a kutatóintézetek együttműködését.
Magyarországon jelentős előrelépés, áttörés szükséges a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységben - hangsúlyozta Báger Gusztáv, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója szerdán, a Kutatástól az innovációig tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón.
A főigazgató elmondta, hogy ehhez tizenhét területen javasolnak módosítást. Olyan gazdaságpolitikát javasolnak, amely a vállalkozások innovációs aktivitását fokozza. Utalt arra, hogy Magyarország a húsz mutató alapján képzett összesített innovációs index alapján az országok között az utolsó harmad elején van, ugyanakkor az innovációs teljesítménytrend mutatója szerint a felzárkózók közé tartozik. Négy kutatás-fejlesztési, innovációs mutató tekintetében Magyarország megelőzi az EU-átlagot.
A főigazgató szerint összehangolt kormányzati politikára van szükség a k+f és az innovációs tevékenységben. A tanulmány rámutat arra is, hogy a GDP-arányos k+f ráfordítás növelését össze kell kapcsolni a tudásipar hatékonyságát javító intézményi reformokkal.
A főigazgató a javaslatok között említette, hogy a k+f állami finanszírozást az ország hosszú távú versenyképessége szempontjából stratégiai kérdésnek kell tekinteni. Magyarországon a k+f források a GDP 0,88 százalékát tették ki 2004-ben, ennek fele költségvetési ráfordítás volt.
A 1989 és 2004 közötti időszakot nézve a finanszírozás arányában a vállalkozási források nem növekedtek, ugyanakkor kedvező tendencia, hogy a nemzetközi források aránya emelkedett.
Verseny az állami erőforrásokért
A tanulmány szerzői a k+f szférában versenyt javasolnak az állami erőforrásokért, amely egyben ösztönözzön is a felsőoktatási kutatóhelyek, kutatóintézetek közötti együttműködésre.
A főigazgató hangsúlyozta, hogy a felsőoktatásban változtatásra van szükség a tömegoktatáshoz és a kiválósághoz fűződő érdek összeegyeztetése érdekében. Az egyetemi kutatóintézeteknek a vállalati gyakorlati igények alapján kellene egyre inkább kutatni, továbbá az intézményi finanszírozást projektfinanszírozássá kell alakítani. Célszerűnek tartanák továbbá, hogy a tudásközpontok köré ipari parkok, inkubátorházak szerveződjenek.
Javasolják, hogy a kormányzati kisvállalati stratégiának váljon részévé az innováció mint versenyképességi tényező. A kutatók szerint a nyugdíjalapok, biztosító társaságok számára is lehetővé kellene tenni, hogy a kockázati tőkealapokba befektethessenek.
A sajtótájékoztatón Goldperger István kutató kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kutatás-fejlesztés a növekedés forrása lehet, és szerinte a hasznosításorientált támogatásra lenne szükség a k+f tevékenységben. Hozzátette: elfogadhatatlannak tartja, hogy a 2006. évi költségvetési tervezetben törölni akarják azt a részt, amely szerint az innovációs alaphoz a költségvetés annyival járuljon hozzá, amennyit a vállalatok befizettek.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem