7 °C Budapest

A Raiffeisen megvette az ukrán Bank Aval -t

Pénzcentrum
2005. október 20. 12:26

A Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) a terveknek megfelelően lezárta Ukrajna második legnagyobb bankjának, a Bank Avalnak akvizícióját, miután minden szükséges engedélyt megkapott a monopólium-ellenes hatóságtól, valamint az osztrák és ukrán Nemzeti Banktól. A részvények 93,5%-ának vételi ára 1,028 milliárd amerikai dollár volt.

 
A Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) a terveknek megfelelően lezárta Ukrajna második legnagyobb bankjának, a Bank Avalnak akvizícióját, miután minden szükséges engedélyt megkapott a monopólium-ellenes hatóságtól, valamint az osztrák és ukrán Nemzeti Banktól. A részvények 93,5%-ának vételi ára 1,028 milliárd amerikai dollár volt.
"A Bank Aval Ukrajna vezető kereskedelmi bankja. Előkelő pozíciójával a retail szegmensben (lakosság és KKV) tökéletesen illeszkedik stratégiánkba" - mondta Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója egy kijevi sajtótájékoztatón. Nemcsak a Raiffeisen történetében jelent mérföldkövet az akvizíció, hanem az Ukrajnában érdekelt befektetőknek is pozitív üzenetet hordoz: előrevetíti a Raiffeisen International növekedését elsősorban a retail szegmensben és a Független Államok Közösségének államaiban.
A Bank Aval Ukrajnában 1400 fiókkal és több mint 3 millió ügyféllel rendelkezik, így a tranzakció után a Raiffeisen International fiókhálózata Közép-Kelet-Európában (KKE) 2400 egységre, ügyfeleinek száma 9,2 millióra bővül.
"Az akvizíció révén egy olyan ország vezető bankja leszünk, amely az egyik legígéretesebb banki piac a fejlődő KKE-ban” – tette hozzá Herbert Stepic. A Bank Aval és a Raiffeisen együtt 11,5%-os piaci részesedést jelent a teljes eszközállományt figyelembe véve, így a régió legnagyobb bankcsoportját alkotják. Az ukrán bankszektor folyamatosan bővül: 2004-ben a helyi bankok eszközállománya 30%-al nőtt, elérve a 19,6 milliárd eurót.
A közeljövőben az ukrán bankszektor további erőteljes növekedése várható, különösen a retail szektorban. Az egyre nagyobb jövedelmek és az ezzel járó növekvő jólét ideális alapot teremtenek azoknak a banki termékeknek, melyek jelenleg még csak elvétve vannak jelen Ukrajnában. Aktuális felmérések szerint a hitelkártya üzletágban 2010-ig 38%-os növekedés várható, mely így a mostaninál hétszer nagyobb piacot jelentene. A gépjármű-kölcsönök területén 34%-os, a jelzálog hitelek területén pedig 56%-os növekedés várható évente.
A következő időszak kiemelt feladata az integráció
 
"A következő két évben a Bank Aval integrálása a legfontosabb feladatunk" – mondta a Raiffeisen International vezérigazgatója. Az átalakítás szakaszát 18-24 hónapra tervezzük. Ez azatt az idő alatt a back office funkciókat építjük fel lépésről-lépésre, és az informatikai rendszereket harmonizáljuk. "Az elkövetkező időszakban mindkét banknak az erősségeire kell koncentrálnia: a Raiffeisennek a vállalati szektorra, a Bank Avalnak a retail szektorra. A két bank teljes egyesülése 2007-2008-nál korábban nem várható” – hangsúlyozta Herbert Stepic.
Az előre látható költség oldali szinergiahatások 2008-ig 5 millió eurót fognak elérni. "Az akvizíció során nem ez volt az elsődleges motiváció, hanem az erős piaci pozíció elérése a Bank Aval széles fiókhálózata és jó gazdasági szereplése révén” – magyarázta Stepic úr.
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm