3 °C Budapest

A Raiffeisen megvette az ukrán Bank Aval -t

Pénzcentrum
2005. október 20. 12:26

A Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) a terveknek megfelelően lezárta Ukrajna második legnagyobb bankjának, a Bank Avalnak akvizícióját, miután minden szükséges engedélyt megkapott a monopólium-ellenes hatóságtól, valamint az osztrák és ukrán Nemzeti Banktól. A részvények 93,5%-ának vételi ára 1,028 milliárd amerikai dollár volt.

 
A Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) a terveknek megfelelően lezárta Ukrajna második legnagyobb bankjának, a Bank Avalnak akvizícióját, miután minden szükséges engedélyt megkapott a monopólium-ellenes hatóságtól, valamint az osztrák és ukrán Nemzeti Banktól. A részvények 93,5%-ának vételi ára 1,028 milliárd amerikai dollár volt.
"A Bank Aval Ukrajna vezető kereskedelmi bankja. Előkelő pozíciójával a retail szegmensben (lakosság és KKV) tökéletesen illeszkedik stratégiánkba" - mondta Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója egy kijevi sajtótájékoztatón. Nemcsak a Raiffeisen történetében jelent mérföldkövet az akvizíció, hanem az Ukrajnában érdekelt befektetőknek is pozitív üzenetet hordoz: előrevetíti a Raiffeisen International növekedését elsősorban a retail szegmensben és a Független Államok Közösségének államaiban.
A Bank Aval Ukrajnában 1400 fiókkal és több mint 3 millió ügyféllel rendelkezik, így a tranzakció után a Raiffeisen International fiókhálózata Közép-Kelet-Európában (KKE) 2400 egységre, ügyfeleinek száma 9,2 millióra bővül.
"Az akvizíció révén egy olyan ország vezető bankja leszünk, amely az egyik legígéretesebb banki piac a fejlődő KKE-ban” – tette hozzá Herbert Stepic. A Bank Aval és a Raiffeisen együtt 11,5%-os piaci részesedést jelent a teljes eszközállományt figyelembe véve, így a régió legnagyobb bankcsoportját alkotják. Az ukrán bankszektor folyamatosan bővül: 2004-ben a helyi bankok eszközállománya 30%-al nőtt, elérve a 19,6 milliárd eurót.
A közeljövőben az ukrán bankszektor további erőteljes növekedése várható, különösen a retail szektorban. Az egyre nagyobb jövedelmek és az ezzel járó növekvő jólét ideális alapot teremtenek azoknak a banki termékeknek, melyek jelenleg még csak elvétve vannak jelen Ukrajnában. Aktuális felmérések szerint a hitelkártya üzletágban 2010-ig 38%-os növekedés várható, mely így a mostaninál hétszer nagyobb piacot jelentene. A gépjármű-kölcsönök területén 34%-os, a jelzálog hitelek területén pedig 56%-os növekedés várható évente.
A következő időszak kiemelt feladata az integráció
 
"A következő két évben a Bank Aval integrálása a legfontosabb feladatunk" – mondta a Raiffeisen International vezérigazgatója. Az átalakítás szakaszát 18-24 hónapra tervezzük. Ez azatt az idő alatt a back office funkciókat építjük fel lépésről-lépésre, és az informatikai rendszereket harmonizáljuk. "Az elkövetkező időszakban mindkét banknak az erősségeire kell koncentrálnia: a Raiffeisennek a vállalati szektorra, a Bank Avalnak a retail szektorra. A két bank teljes egyesülése 2007-2008-nál korábban nem várható” – hangsúlyozta Herbert Stepic.
Az előre látható költség oldali szinergiahatások 2008-ig 5 millió eurót fognak elérni. "Az akvizíció során nem ez volt az elsődleges motiváció, hanem az erős piaci pozíció elérése a Bank Aval széles fiókhálózata és jó gazdasági szereplése révén” – magyarázta Stepic úr.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?