23 °C Budapest

A Raiffeisen megvette az ukrán Bank Aval -t

Pénzcentrum
2005. október 20. 12:26

A Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) a terveknek megfelelően lezárta Ukrajna második legnagyobb bankjának, a Bank Avalnak akvizícióját, miután minden szükséges engedélyt megkapott a monopólium-ellenes hatóságtól, valamint az osztrák és ukrán Nemzeti Banktól. A részvények 93,5%-ának vételi ára 1,028 milliárd amerikai dollár volt.

 
A Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International) a terveknek megfelelően lezárta Ukrajna második legnagyobb bankjának, a Bank Avalnak akvizícióját, miután minden szükséges engedélyt megkapott a monopólium-ellenes hatóságtól, valamint az osztrák és ukrán Nemzeti Banktól. A részvények 93,5%-ának vételi ára 1,028 milliárd amerikai dollár volt.
"A Bank Aval Ukrajna vezető kereskedelmi bankja. Előkelő pozíciójával a retail szegmensben (lakosság és KKV) tökéletesen illeszkedik stratégiánkba" - mondta Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója egy kijevi sajtótájékoztatón. Nemcsak a Raiffeisen történetében jelent mérföldkövet az akvizíció, hanem az Ukrajnában érdekelt befektetőknek is pozitív üzenetet hordoz: előrevetíti a Raiffeisen International növekedését elsősorban a retail szegmensben és a Független Államok Közösségének államaiban.
A Bank Aval Ukrajnában 1400 fiókkal és több mint 3 millió ügyféllel rendelkezik, így a tranzakció után a Raiffeisen International fiókhálózata Közép-Kelet-Európában (KKE) 2400 egységre, ügyfeleinek száma 9,2 millióra bővül.
"Az akvizíció révén egy olyan ország vezető bankja leszünk, amely az egyik legígéretesebb banki piac a fejlődő KKE-ban” – tette hozzá Herbert Stepic. A Bank Aval és a Raiffeisen együtt 11,5%-os piaci részesedést jelent a teljes eszközállományt figyelembe véve, így a régió legnagyobb bankcsoportját alkotják. Az ukrán bankszektor folyamatosan bővül: 2004-ben a helyi bankok eszközállománya 30%-al nőtt, elérve a 19,6 milliárd eurót.
A közeljövőben az ukrán bankszektor további erőteljes növekedése várható, különösen a retail szektorban. Az egyre nagyobb jövedelmek és az ezzel járó növekvő jólét ideális alapot teremtenek azoknak a banki termékeknek, melyek jelenleg még csak elvétve vannak jelen Ukrajnában. Aktuális felmérések szerint a hitelkártya üzletágban 2010-ig 38%-os növekedés várható, mely így a mostaninál hétszer nagyobb piacot jelentene. A gépjármű-kölcsönök területén 34%-os, a jelzálog hitelek területén pedig 56%-os növekedés várható évente.
A következő időszak kiemelt feladata az integráció
 
"A következő két évben a Bank Aval integrálása a legfontosabb feladatunk" – mondta a Raiffeisen International vezérigazgatója. Az átalakítás szakaszát 18-24 hónapra tervezzük. Ez azatt az idő alatt a back office funkciókat építjük fel lépésről-lépésre, és az informatikai rendszereket harmonizáljuk. "Az elkövetkező időszakban mindkét banknak az erősségeire kell koncentrálnia: a Raiffeisennek a vállalati szektorra, a Bank Avalnak a retail szektorra. A két bank teljes egyesülése 2007-2008-nál korábban nem várható” – hangsúlyozta Herbert Stepic.
Az előre látható költség oldali szinergiahatások 2008-ig 5 millió eurót fognak elérni. "Az akvizíció során nem ez volt az elsődleges motiváció, hanem az erős piaci pozíció elérése a Bank Aval széles fiókhálózata és jó gazdasági szereplése révén” – magyarázta Stepic úr.
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem