-1 °C Budapest

Mennyire vagyunk korruptak ?- egy nemzetközi felmérés kiderítette

Pénzcentrum
2005. október 19. 08:09

A Transparency International 2005-ös korrupciós listáján Magyarország jobb helyezést ért el, mint tavaly. Az idén pontozott 159 országból hazánk a 40. helyen végzett 5,0 pontos eredménnyel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Magyarország kicsivel javított pontszámán és helyezésén a Transparency International (TI) szervezet éves korrupciós listáján, 159 ország között a 40. a sorban, tavalyi 4,8-as indexpontszáma 5,0 pontra kerekedett fel - közölte a TI kedden Berlinben.
Az 1993-ban alapított, berlini székhelyű Transparency International évente állít össze korrupciós rangsort, amely főleg üzletemberek, országelemzők, turisták kikérdezésén alapul. A TI indexe azt próbálja kimutatni, hogy mennyiben érzékelik korruptnak a helyi tisztségviselőket, politikusokat. A TI a közszektorban tapasztalható korrupciós jelenségekre összpontosít.
Az idén 159 országot átfogó kimutatásban Magyarország a 40. helyen szerepel, kereken öt ponttal. A legjobb osztályzat a tízes, a legrosszabb az egyes. Tavaly Magyarország 146 ország között volt a 42. 4,8 ponttal, míg tavalyelőtt 133 ország közül a 40., ugyancsak 4,8 ponttal. Magyarország az idén Olaszországgal és Dél-Koreával osztozik a 40. helyen.
Izland a legkevésbé korrupt
A "legtisztakezűbb" országnak a számos felmérés összegzése alapján Izland bizonyult (9,7 pont), megelőzve a tavalyi első helyezett Finnországot (9,6 pont). A listát az idén Banglades és Csád zárja.
Az Európai Unió új országai közül Magyarország előtt végzett Észtország és Szlovénia (6,4, illetve 6,1 pont), Magyarország mögött, egyformán a 47. helyen van Csehország és Szlovákia (4,3-4,3 pont). A Transparency International a kelet-európai országok közül a javulók közé sorolja Ukrajnát (javulás 2,2 pontról 2,6-ra), visszaesőknek Fehéroroszországot (3,3 pont helyett az idén 2,6 pont) és Oroszországot (visszacsúszás 2,8 pontról 2,4 pontra).
Az unióba tartva erősebb a szándék
Az elemzők azt tapasztalják, az Európai Unióba bekerülni igyekvő közép- és kelet-európai országokban a korrupció elleni küzdelemben több a pozitív jel, mint más országokban. Az ösztönző hatás azonban általában elmúlik, miután az illető ország bekerül az EU-ba. A TI indexe és elemzése viszonylag gyengének tartja Csehország és Lengyelország teljesítményét, Lengyelország esetében a pontszám is romlott (3,5-ről, 3,4-re).  
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?