7 °C Budapest

Már gyűjtik az ellenszert !

Pénzcentrum
2005. október 19. 08:21

Az Európai Unió egészségügyi biztosa szerint nem fenyeget tömeges járvánnyal Európában a madárinfluenza. Az Európai Bizottság a vírusellenes szerek felhalmozására ösztökéli a tagállamokat.

Nem fenyeget tömeges járvánnyal a madárinfluenza megjelenése Európában - jelentette ki kedden Luxemburgban az EU-külügyminiszterek rendkívüli ülése után Markosz Kiprianu, a szervezet egészségügyi biztosa.
Reméljük, ez sohasem fog megtörténi. Ha valami mégis bekövetkeznék, gondosan járunk el - fogalmazott sajtóértekezletén. A külügyminiszterek tanácskozását azért hívták össze, mert a madárinfluenza megjelent Romániában és Görögországban, de egyelőre nem tudni, hogy annak a H5N1-es, az emberre is veszélyes vírustörzséről van-e szó.
A magyar küldöttséget a tanácskozáson Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának elnöke, a Miniszterelnöki Hivatal címzetes államtitkára és Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára vezette.
Egyelőre minimális a veszély
A madárinfluenza kérdése menet közben került fel a napirendre, miután kiderült, hogy Törökországban és Romániában megjelent a kór vírusa. Bár az Európai Bizottság az új veszélyforrásra gyorsan reagált, és betiltotta az élő madarak, illetve a baromfikészítmények behozatalát a két országból, szakértők attól félnek, hogy a vírus - ha sikerül átalakulnia - az embereket is tömegesen megfertőzheti.
Az EU stockholmi betegségmegelőzési központjának igazgatója, Jakab Zsuzsanna azonban a nyilatkozatában - amelyet Luxemburgban is nyilvánosságra hoztak - óva intett a pániktól: mint mondta, egyelőre a madárinfluenza csak minimális veszélyt jelent az emberek egészségére. Azoknak kell vigyázniuk, akik a fertőzött madarakkal dolgoznak, számukra az ügynökség óvintézkedéseket dolgoz ki.
Ellenszert gyűjtenek
Az Európai Bizottság egyelőre a vírusellenes szerek felhalmozását tartja a legfontosabbnak, erre ösztökéli a tagállamokat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden tagállamnak akkora készlettel kellene rendelkeznie, hogy azzal szükség esetén azonnal elláthassa saját lakosságának egynegyedét. Ehhez képest egyes EU-források szerint a 25 tagállam, valamint Izland, Norvégia, valamint Liechtenstein ma még együttesen is csak 10 millió adaggal rendelkeznek ezekből a szerekből - majdnem 500 millió emberre.  
(forrás: kormányzati hírportál)
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem