37 °C Budapest

Már gyűjtik az ellenszert !

Pénzcentrum
2005. október 19. 08:21

Az Európai Unió egészségügyi biztosa szerint nem fenyeget tömeges járvánnyal Európában a madárinfluenza. Az Európai Bizottság a vírusellenes szerek felhalmozására ösztökéli a tagállamokat.

Nem fenyeget tömeges járvánnyal a madárinfluenza megjelenése Európában - jelentette ki kedden Luxemburgban az EU-külügyminiszterek rendkívüli ülése után Markosz Kiprianu, a szervezet egészségügyi biztosa.
Reméljük, ez sohasem fog megtörténi. Ha valami mégis bekövetkeznék, gondosan járunk el - fogalmazott sajtóértekezletén. A külügyminiszterek tanácskozását azért hívták össze, mert a madárinfluenza megjelent Romániában és Görögországban, de egyelőre nem tudni, hogy annak a H5N1-es, az emberre is veszélyes vírustörzséről van-e szó.
A magyar küldöttséget a tanácskozáson Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának elnöke, a Miniszterelnöki Hivatal címzetes államtitkára és Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára vezette.
Egyelőre minimális a veszély
A madárinfluenza kérdése menet közben került fel a napirendre, miután kiderült, hogy Törökországban és Romániában megjelent a kór vírusa. Bár az Európai Bizottság az új veszélyforrásra gyorsan reagált, és betiltotta az élő madarak, illetve a baromfikészítmények behozatalát a két országból, szakértők attól félnek, hogy a vírus - ha sikerül átalakulnia - az embereket is tömegesen megfertőzheti.
Az EU stockholmi betegségmegelőzési központjának igazgatója, Jakab Zsuzsanna azonban a nyilatkozatában - amelyet Luxemburgban is nyilvánosságra hoztak - óva intett a pániktól: mint mondta, egyelőre a madárinfluenza csak minimális veszélyt jelent az emberek egészségére. Azoknak kell vigyázniuk, akik a fertőzött madarakkal dolgoznak, számukra az ügynökség óvintézkedéseket dolgoz ki.
Ellenszert gyűjtenek
Az Európai Bizottság egyelőre a vírusellenes szerek felhalmozását tartja a legfontosabbnak, erre ösztökéli a tagállamokat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden tagállamnak akkora készlettel kellene rendelkeznie, hogy azzal szükség esetén azonnal elláthassa saját lakosságának egynegyedét. Ehhez képest egyes EU-források szerint a 25 tagállam, valamint Izland, Norvégia, valamint Liechtenstein ma még együttesen is csak 10 millió adaggal rendelkeznek ezekből a szerekből - majdnem 500 millió emberre.  
(forrás: kormányzati hírportál)
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?