13 °C Budapest

Már gyűjtik az ellenszert !

Pénzcentrum
2005. október 19. 08:21

Az Európai Unió egészségügyi biztosa szerint nem fenyeget tömeges járvánnyal Európában a madárinfluenza. Az Európai Bizottság a vírusellenes szerek felhalmozására ösztökéli a tagállamokat.

Nem fenyeget tömeges járvánnyal a madárinfluenza megjelenése Európában - jelentette ki kedden Luxemburgban az EU-külügyminiszterek rendkívüli ülése után Markosz Kiprianu, a szervezet egészségügyi biztosa.
Reméljük, ez sohasem fog megtörténi. Ha valami mégis bekövetkeznék, gondosan járunk el - fogalmazott sajtóértekezletén. A külügyminiszterek tanácskozását azért hívták össze, mert a madárinfluenza megjelent Romániában és Görögországban, de egyelőre nem tudni, hogy annak a H5N1-es, az emberre is veszélyes vírustörzséről van-e szó.
A magyar küldöttséget a tanácskozáson Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának elnöke, a Miniszterelnöki Hivatal címzetes államtitkára és Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára vezette.
Egyelőre minimális a veszély
A madárinfluenza kérdése menet közben került fel a napirendre, miután kiderült, hogy Törökországban és Romániában megjelent a kór vírusa. Bár az Európai Bizottság az új veszélyforrásra gyorsan reagált, és betiltotta az élő madarak, illetve a baromfikészítmények behozatalát a két országból, szakértők attól félnek, hogy a vírus - ha sikerül átalakulnia - az embereket is tömegesen megfertőzheti.
Az EU stockholmi betegségmegelőzési központjának igazgatója, Jakab Zsuzsanna azonban a nyilatkozatában - amelyet Luxemburgban is nyilvánosságra hoztak - óva intett a pániktól: mint mondta, egyelőre a madárinfluenza csak minimális veszélyt jelent az emberek egészségére. Azoknak kell vigyázniuk, akik a fertőzött madarakkal dolgoznak, számukra az ügynökség óvintézkedéseket dolgoz ki.
Ellenszert gyűjtenek
Az Európai Bizottság egyelőre a vírusellenes szerek felhalmozását tartja a legfontosabbnak, erre ösztökéli a tagállamokat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden tagállamnak akkora készlettel kellene rendelkeznie, hogy azzal szükség esetén azonnal elláthassa saját lakosságának egynegyedét. Ehhez képest egyes EU-források szerint a 25 tagállam, valamint Izland, Norvégia, valamint Liechtenstein ma még együttesen is csak 10 millió adaggal rendelkeznek ezekből a szerekből - majdnem 500 millió emberre.  
(forrás: kormányzati hírportál)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem