21 °C Budapest

Már gyűjtik az ellenszert !

Pénzcentrum
2005. október 19. 08:21

Az Európai Unió egészségügyi biztosa szerint nem fenyeget tömeges járvánnyal Európában a madárinfluenza. Az Európai Bizottság a vírusellenes szerek felhalmozására ösztökéli a tagállamokat.

Nem fenyeget tömeges járvánnyal a madárinfluenza megjelenése Európában - jelentette ki kedden Luxemburgban az EU-külügyminiszterek rendkívüli ülése után Markosz Kiprianu, a szervezet egészségügyi biztosa.
Reméljük, ez sohasem fog megtörténi. Ha valami mégis bekövetkeznék, gondosan járunk el - fogalmazott sajtóértekezletén. A külügyminiszterek tanácskozását azért hívták össze, mert a madárinfluenza megjelent Romániában és Görögországban, de egyelőre nem tudni, hogy annak a H5N1-es, az emberre is veszélyes vírustörzséről van-e szó.
A magyar küldöttséget a tanácskozáson Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának elnöke, a Miniszterelnöki Hivatal címzetes államtitkára és Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára vezette.
Egyelőre minimális a veszély
A madárinfluenza kérdése menet közben került fel a napirendre, miután kiderült, hogy Törökországban és Romániában megjelent a kór vírusa. Bár az Európai Bizottság az új veszélyforrásra gyorsan reagált, és betiltotta az élő madarak, illetve a baromfikészítmények behozatalát a két országból, szakértők attól félnek, hogy a vírus - ha sikerül átalakulnia - az embereket is tömegesen megfertőzheti.
Az EU stockholmi betegségmegelőzési központjának igazgatója, Jakab Zsuzsanna azonban a nyilatkozatában - amelyet Luxemburgban is nyilvánosságra hoztak - óva intett a pániktól: mint mondta, egyelőre a madárinfluenza csak minimális veszélyt jelent az emberek egészségére. Azoknak kell vigyázniuk, akik a fertőzött madarakkal dolgoznak, számukra az ügynökség óvintézkedéseket dolgoz ki.
Ellenszert gyűjtenek
Az Európai Bizottság egyelőre a vírusellenes szerek felhalmozását tartja a legfontosabbnak, erre ösztökéli a tagállamokat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden tagállamnak akkora készlettel kellene rendelkeznie, hogy azzal szükség esetén azonnal elláthassa saját lakosságának egynegyedét. Ehhez képest egyes EU-források szerint a 25 tagállam, valamint Izland, Norvégia, valamint Liechtenstein ma még együttesen is csak 10 millió adaggal rendelkeznek ezekből a szerekből - majdnem 500 millió emberre.  
(forrás: kormányzati hírportál)
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35