2 °C Budapest

Hódít a birodalom - a kínaiak nagyra törő tervei

Pénzcentrum
2005. október 19. 14:44

Néhány órával a Sencsu 6 visszatérését követően Kína már az elkövetkező űrexpedícióiról beszélt a világ médiáinak.

 
Néhány órával a Sencsu 6 visszatérését követően Kína már az elkövetkező űrexpedícióiról beszélt a világ médiáinak.
Az űrkapszula és két utasa ötnapnyi keringés után vasárnap éjjel érkezett vissza a Földre. Az űrprogram vezetői teljes sikerként értékelték a nemzet második emberi űrrepülését, űrhajósait pedig repülővel szállították Pekingbe, ahol már hatalmas tömeg várta őket. Az ország vezetése hatalmas jelentőséget tulajdonít az űrprogramnak. A nemzeti büszkeség és a nemzetközi tekintély forrásaként tekintenek rá, így nem csoda, ha a második sikerük után megeredt az amúgy igen titkolózó vezetés nyelve.
Az egyik vezető elmondása szerint - akárcsak az első, 2003-ban lezajlott űrrepülésük után - most is újabb két éves szünet következik az emberi űrprogramban. A harmadik Sencsu kilövés 2007-ben fog lezajlani, ekkor azonban már űrsétára is sor kerül, valamint valószínűleg bemutatkozhat a nemzet első női űrhajósa is.
A Sencsu 6 sikeres földet érése egyben a kínai űrprogram első szakaszának lezárását is jelentette, ami elsősorban az űrjármú fejlesztésre összpontosított, taglalta Tang Xianming, a Kínai űrtechnikai Hivatal igazgatója. A következő szakaszban az űrsétákat és az űregységek összekapcsolásának képességét kell elsajátítaniuk, nyilatkozott Tang egy sajtótájékoztatón. Becsléseik szerint űrhajósaik 2007-re sajátíthatják el a járművön kívüli tevékenységeket, így ennél hamarabb nem próbálkoznak meg az űrsétákkal, tette hozzá. Reményei szerint a következő válogatáson már nők is számításba jöhetnek és a "nem túl távoli jövőben" részt is vehetnek a küldetésekben.
Tang hangsúlyozta, hogy az emberi űrprogramon kívül számos más célkitűzésük is van, többek között egy holdszonda fellövése és egy állandó űrállomás kialakítása, melyekre legalább annyira koncentrálnak, mint űrhajósaikra és a Sencsura.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm