7 °C Budapest

Hódít a birodalom - a kínaiak nagyra törő tervei

Pénzcentrum
2005. október 19. 14:44

Néhány órával a Sencsu 6 visszatérését követően Kína már az elkövetkező űrexpedícióiról beszélt a világ médiáinak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Néhány órával a Sencsu 6 visszatérését követően Kína már az elkövetkező űrexpedícióiról beszélt a világ médiáinak.
Az űrkapszula és két utasa ötnapnyi keringés után vasárnap éjjel érkezett vissza a Földre. Az űrprogram vezetői teljes sikerként értékelték a nemzet második emberi űrrepülését, űrhajósait pedig repülővel szállították Pekingbe, ahol már hatalmas tömeg várta őket. Az ország vezetése hatalmas jelentőséget tulajdonít az űrprogramnak. A nemzeti büszkeség és a nemzetközi tekintély forrásaként tekintenek rá, így nem csoda, ha a második sikerük után megeredt az amúgy igen titkolózó vezetés nyelve.
Az egyik vezető elmondása szerint - akárcsak az első, 2003-ban lezajlott űrrepülésük után - most is újabb két éves szünet következik az emberi űrprogramban. A harmadik Sencsu kilövés 2007-ben fog lezajlani, ekkor azonban már űrsétára is sor kerül, valamint valószínűleg bemutatkozhat a nemzet első női űrhajósa is.
A Sencsu 6 sikeres földet érése egyben a kínai űrprogram első szakaszának lezárását is jelentette, ami elsősorban az űrjármú fejlesztésre összpontosított, taglalta Tang Xianming, a Kínai űrtechnikai Hivatal igazgatója. A következő szakaszban az űrsétákat és az űregységek összekapcsolásának képességét kell elsajátítaniuk, nyilatkozott Tang egy sajtótájékoztatón. Becsléseik szerint űrhajósaik 2007-re sajátíthatják el a járművön kívüli tevékenységeket, így ennél hamarabb nem próbálkoznak meg az űrsétákkal, tette hozzá. Reményei szerint a következő válogatáson már nők is számításba jöhetnek és a "nem túl távoli jövőben" részt is vehetnek a küldetésekben.
Tang hangsúlyozta, hogy az emberi űrprogramon kívül számos más célkitűzésük is van, többek között egy holdszonda fellövése és egy állandó űrállomás kialakítása, melyekre legalább annyira koncentrálnak, mint űrhajósaikra és a Sencsura.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?