3 °C Budapest

Egyre többet költünk környezetvédelemre

Pénzcentrum
2005. október 19. 08:27

A jövő évi költségvetés összesen 257 milliárd forintot költ a környezetvédelemre. A zöldtárca külön 106 milliárd forinttal gazdálkodhat, ami 56 százalékkal haladja meg az idén rendelkezésre álló összeget.

 
A jövő évi költségvetés összesen 257 milliárd forintot költ a környezetvédelemre. A zöldtárca külön 106 milliárd forinttal gazdálkodhat, ami 56 százalékkal haladja meg az idén rendelkezésre álló összeget.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) 2006-ben várhatóan 106 milliárd forinttal gazdálkodhat. A fejezeti költségvetést tekintve ez 56 százalékkal haladja meg a 2005-ben rendelkezésre álló összeget.
A zöld ügy a kormányzatban is nagyobb súllyal jelenik meg jövőre, mivel a tárcáknál 151 milliárd forintot fordítanak környezetvédelemre. Az állam összességében tehát 257 milliárd forintot költ 2006-ban a tisztább, szebb, egészségesebb Magyarország megteremtésére - hangsúlyozta Persányi Miklós szakminiszter a keddi rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón.
Jövőre, az uniós támogatással megvalósuló beruházások eredményeként (csatornázás, szennyvíztisztítás, hulladék-kezelés) gyors ütemű fejlesztések valósulnak meg a környezetvédelemben. Ezen belül is a tárca kiemelten kezeli a hulladékgazdálkodást, a szelektív hulladékgyűjtés, illegális hulladéklerakás és veszélyes hulladékok tekintetében.
Az Európai Unió a 2000-2006. között 13 regionális hulladékgazdálkodási nagyprojekt befogadásával támogatja Magyarország hulladékgazdálkodási infrastruktúrájának fejlesztését. A folyamatosan megvalósuló projektek több mint 3,5 millió ember életminőségén javítanak 1200 településen.
Szennyvíztisztítás
Tíz helyszínen folytatódnak a szennyvíztisztítási- és elvezetési beruházások, valamint elindul az észak-alföldi ivóvízminőség-javító program.
A szakminiszter kiemelte: az uniós társfinanszírozású zöldberuházások teljes költsége 350 milliárd forint. Az ország előtt álló feladatok hatalmasak, de rendelkezésre állnak a megvalósításhoz szükséges uniós források, a zöldtárca jövő évi költségvetésében pedig a hazai önrész, amely legalább 47 milliárd forint.
A következő évben újabb lépéseket tesznek az árvízi biztonság és általában a környezetbiztonság javítására is. A gátak, védművek fenntartására a 2005-höz képest 50 százalékkal több, összesen 3 milliárd forint jut. A Vásárhelyi-terv folytatásra az idénről várható maradvánnyal együtt több mint 10 milliárd forintot különítenek el a jövő évi költségvetésből.
A Cigándi-tározó mellett folytatódik a Lónyai-csatorna rekonstrukciója, valamint többek között a tiszaroffi vésztározó építése. Ezekből 8 már 2005-ben, 6 jövő tavasszal, további 6 pedig 2006 végére lesz kész. Folytatódnak a kármentesítési munkálatok: a nagytétényi Metallochemia megtisztítására 2006-ban több mint 3 milliárd forintot szánnak.
Civil szervezetek támogatása
A környezet- és természetvédő civil szervezetek támogatására több mint 500 millió forint áll rendelkezésre pályázati úton. Ez lényegesen több mint az előző évek támogatási összege. A természetvédelmi európai uniós pályázatok részére biztosított önrész több mint 25 százalékkal (370 millióról 470 millió forintra) növekszik.
A tömegközlekedést korszerűsítő vasúti hálózatfejlesztésre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 27 milliárd forint szán, a főváros autóforgalmát jelentősen lecsökkentő M0-ás autóút folytatására várhatóan 15 milliárdot különítenek el. Az ÁPV Rt. kármentesítésre 2006-ra 8 milliárd forintot tett félre.
A 2007-től induló környezetvédelmi tartalmú beruházások előkészítésére mintegy 20 milliárd forint található a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és az önkormányzatok fejezetében. Agrárkörnyezetvédelemre pedig 44 milliárdot költ a kormányzat jövőre.  
 
Szakminisztérium átszervezése
A tárcánál és intézményeinél dolgozók száma 2002-óta több mint 8 ezerről 7 ezerre csökkent. A legnagyobb leépítés a központi intézményeket érintette, 2 év alatt mintegy 300 fővel csökkent az ezen a területen dolgozók száma. A minisztérium 2005. végén az utolsó háttérintézményt, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóságot is bezárja. A háttérintézmény megszüntetésével a tárca 700 millió forintnyi közpénzt takarít meg.
A nemzeti parkoknál a természetőrök létszáma nem változik. Ezzel párhuzamosan azonban tovább apad a parkok adminisztrációs apparátusának létszáma.
(Forrás: Kormányzati Hírportál)
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem