Egyre többet költünk környezetvédelemre

Pénzcentrum
2005. október 19. 08:27

A jövő évi költségvetés összesen 257 milliárd forintot költ a környezetvédelemre. A zöldtárca külön 106 milliárd forinttal gazdálkodhat, ami 56 százalékkal haladja meg az idén rendelkezésre álló összeget.

 
A jövő évi költségvetés összesen 257 milliárd forintot költ a környezetvédelemre. A zöldtárca külön 106 milliárd forinttal gazdálkodhat, ami 56 százalékkal haladja meg az idén rendelkezésre álló összeget.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) 2006-ben várhatóan 106 milliárd forinttal gazdálkodhat. A fejezeti költségvetést tekintve ez 56 százalékkal haladja meg a 2005-ben rendelkezésre álló összeget.
A zöld ügy a kormányzatban is nagyobb súllyal jelenik meg jövőre, mivel a tárcáknál 151 milliárd forintot fordítanak környezetvédelemre. Az állam összességében tehát 257 milliárd forintot költ 2006-ban a tisztább, szebb, egészségesebb Magyarország megteremtésére - hangsúlyozta Persányi Miklós szakminiszter a keddi rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón.
Jövőre, az uniós támogatással megvalósuló beruházások eredményeként (csatornázás, szennyvíztisztítás, hulladék-kezelés) gyors ütemű fejlesztések valósulnak meg a környezetvédelemben. Ezen belül is a tárca kiemelten kezeli a hulladékgazdálkodást, a szelektív hulladékgyűjtés, illegális hulladéklerakás és veszélyes hulladékok tekintetében.
Az Európai Unió a 2000-2006. között 13 regionális hulladékgazdálkodási nagyprojekt befogadásával támogatja Magyarország hulladékgazdálkodási infrastruktúrájának fejlesztését. A folyamatosan megvalósuló projektek több mint 3,5 millió ember életminőségén javítanak 1200 településen.
Szennyvíztisztítás
Tíz helyszínen folytatódnak a szennyvíztisztítási- és elvezetési beruházások, valamint elindul az észak-alföldi ivóvízminőség-javító program.
A szakminiszter kiemelte: az uniós társfinanszírozású zöldberuházások teljes költsége 350 milliárd forint. Az ország előtt álló feladatok hatalmasak, de rendelkezésre állnak a megvalósításhoz szükséges uniós források, a zöldtárca jövő évi költségvetésében pedig a hazai önrész, amely legalább 47 milliárd forint.
A következő évben újabb lépéseket tesznek az árvízi biztonság és általában a környezetbiztonság javítására is. A gátak, védművek fenntartására a 2005-höz képest 50 százalékkal több, összesen 3 milliárd forint jut. A Vásárhelyi-terv folytatásra az idénről várható maradvánnyal együtt több mint 10 milliárd forintot különítenek el a jövő évi költségvetésből.
A Cigándi-tározó mellett folytatódik a Lónyai-csatorna rekonstrukciója, valamint többek között a tiszaroffi vésztározó építése. Ezekből 8 már 2005-ben, 6 jövő tavasszal, további 6 pedig 2006 végére lesz kész. Folytatódnak a kármentesítési munkálatok: a nagytétényi Metallochemia megtisztítására 2006-ban több mint 3 milliárd forintot szánnak.
Civil szervezetek támogatása
A környezet- és természetvédő civil szervezetek támogatására több mint 500 millió forint áll rendelkezésre pályázati úton. Ez lényegesen több mint az előző évek támogatási összege. A természetvédelmi európai uniós pályázatok részére biztosított önrész több mint 25 százalékkal (370 millióról 470 millió forintra) növekszik.
A tömegközlekedést korszerűsítő vasúti hálózatfejlesztésre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 27 milliárd forint szán, a főváros autóforgalmát jelentősen lecsökkentő M0-ás autóút folytatására várhatóan 15 milliárdot különítenek el. Az ÁPV Rt. kármentesítésre 2006-ra 8 milliárd forintot tett félre.
A 2007-től induló környezetvédelmi tartalmú beruházások előkészítésére mintegy 20 milliárd forint található a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és az önkormányzatok fejezetében. Agrárkörnyezetvédelemre pedig 44 milliárdot költ a kormányzat jövőre.  
 
Szakminisztérium átszervezése
A tárcánál és intézményeinél dolgozók száma 2002-óta több mint 8 ezerről 7 ezerre csökkent. A legnagyobb leépítés a központi intézményeket érintette, 2 év alatt mintegy 300 fővel csökkent az ezen a területen dolgozók száma. A minisztérium 2005. végén az utolsó háttérintézményt, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóságot is bezárja. A háttérintézmény megszüntetésével a tárca 700 millió forintnyi közpénzt takarít meg.
A nemzeti parkoknál a természetőrök létszáma nem változik. Ezzel párhuzamosan azonban tovább apad a parkok adminisztrációs apparátusának létszáma.
(Forrás: Kormányzati Hírportál)
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?