-1 °C Budapest

Előkerülhet lassan a latyakológumi is

Pénzcentrum
2005. október 18. 14:14

Az Állami Autópálya Kezelő ZRt. téli üzemeltetési tevékenységének célja a forgalom biztonságának és folyamatosságának fenntartása. A cég a - minden évben általában - november 1-jétől március 15-ig tartó időszakra már áprilisban megkezdte a felkészülést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Az Állami Autópálya Kezelő ZRt. téli üzemeltetési tevékenységének célja a forgalom biztonságának és folyamatosságának fenntartása. A cég a – minden évben általában – november 1-jétől március 15-ig tartó időszakra már áprilisban megkezdte a felkészülést.
A téli üzem során az ÁAK ZRt. munkavállalói mintegy 476,9 km autópálya, 42 km autóút, 25,7 km főút és 222 km csomóponti ág síkosság- és hómentesítéséről gondoskodnak. Munkájukat az autópályák forgalombiztonsági berendezései, a rendszeres útellenőrzések, az állandó mérnökségi szolgálat, a megfelelő gép- és eszközpark, a kidolgozott, többszörösen kipróbált technológiák és munkaszervezési módszerek segítik. Annak érdekében, hogy az autópályák alkalmasak legyenek a biztonságos téli üzemre, október 31-ig lehetőség szerint be kell fejezni a forgalomkorlátozással járó munkákat, meg kell szüntetni a burkolat- és padkahibákat, gondoskodni kell az úttartozékok javításáról és pótlásáról (különös tekintettel a fényvisszaverő elemekre), el kell távolítani a hóakadályt okozó növényzetet, valamint ki kell helyezni a hófogórácsokat. A társaság téli üzemben érintett munkavállalói részletes cselekvési tervvel rendelkeznek arra vonatkozóan, ha a szélsőséges időjárási viszonyok veszélyeztetnék az autópályán közlekedők biztonságát. A feladatok és intézkedések koordinálását a cég által kiválasztott ügyeletes vezető, valamint a 24 órában működtetett diszpécserszolgálatok végzik.
Az ÁAK ZRt. gépparkjának felkészítése közvetlenül az előző tél vége után indul. Első lépésben az eszközöket károsító korrózió megszüntetése és az elszenvedett sérülések felmérése zajlik. A géppark intenzív téli felkészítése augusztus végén kezdődik, és az októberben esedékes gépszemlékig tart, amikor a szakemberek meggyőződnek a gépek megfelelő állapotáról, a korrózióvédelem hiánytalanságáról és a hírközlő berendezések tökéletes működéséről. A síkosság eltávolítására használt anyagok (útszórósó, kalcium-klorid pehely stb.) és egyéb alkatrészek (hóekevas, latyakológumi stb.) beszerzése és a mérnökségi raktárakba történő szállítása október első felében történik. A készlet mennyiségét az előző évek tapasztalatai alapján állapítják meg. A gépszemlékre október végén kerül sor.
A téli elhárítás sikere jelentős részben attól is függ, hogy milyen megbízhatóságú időjárási prognózis áll rendelkezésre. A meteorológiai információkat részben saját forrásból (út menti mérőállomások, mérnökségi meteorológiai mérőszekrények, útellenőri jelentések), részben külső adatszolgáltatásból kapjuk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövid, illetve hosszú távú előrejelzéseket, műhold- és radarképeket, hőmérséklet-eloszlást és szükség esetén riasztást szolgáltat.
Az ÁAK ZRt. nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre. Alapvetően kétféleképpen lehet a hófúvások ellen védekezni. Egyrészről végleges hóvédő erdősávok telepítésével (erre láthatunk példát az M7-es autópálya mentén), másrészről ideiglenes hófogó rácsok kihelyezésével. Az ideiglenes hóvédműveket a területileg illetékes mérnökség november 15-ig helyezi ki a hófúvásveszélyes helyekre, melyeket a megelőző telek tapasztalatai alapján jelölnek ki.
A társaság téli üzemének végrehajtásában az előző évekhez képest mindig jelentős változást jelent, ha új szakaszok átadásával nagyobb hálózaton kell ellátni az üzemeltetési feladatokat.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?