2 °C Budapest

Előkerülhet lassan a latyakológumi is

Pénzcentrum
2005. október 18. 14:14

Az Állami Autópálya Kezelő ZRt. téli üzemeltetési tevékenységének célja a forgalom biztonságának és folyamatosságának fenntartása. A cég a - minden évben általában - november 1-jétől március 15-ig tartó időszakra már áprilisban megkezdte a felkészülést.

 
Az Állami Autópálya Kezelő ZRt. téli üzemeltetési tevékenységének célja a forgalom biztonságának és folyamatosságának fenntartása. A cég a – minden évben általában – november 1-jétől március 15-ig tartó időszakra már áprilisban megkezdte a felkészülést.
A téli üzem során az ÁAK ZRt. munkavállalói mintegy 476,9 km autópálya, 42 km autóút, 25,7 km főút és 222 km csomóponti ág síkosság- és hómentesítéséről gondoskodnak. Munkájukat az autópályák forgalombiztonsági berendezései, a rendszeres útellenőrzések, az állandó mérnökségi szolgálat, a megfelelő gép- és eszközpark, a kidolgozott, többszörösen kipróbált technológiák és munkaszervezési módszerek segítik. Annak érdekében, hogy az autópályák alkalmasak legyenek a biztonságos téli üzemre, október 31-ig lehetőség szerint be kell fejezni a forgalomkorlátozással járó munkákat, meg kell szüntetni a burkolat- és padkahibákat, gondoskodni kell az úttartozékok javításáról és pótlásáról (különös tekintettel a fényvisszaverő elemekre), el kell távolítani a hóakadályt okozó növényzetet, valamint ki kell helyezni a hófogórácsokat. A társaság téli üzemben érintett munkavállalói részletes cselekvési tervvel rendelkeznek arra vonatkozóan, ha a szélsőséges időjárási viszonyok veszélyeztetnék az autópályán közlekedők biztonságát. A feladatok és intézkedések koordinálását a cég által kiválasztott ügyeletes vezető, valamint a 24 órában működtetett diszpécserszolgálatok végzik.
Az ÁAK ZRt. gépparkjának felkészítése közvetlenül az előző tél vége után indul. Első lépésben az eszközöket károsító korrózió megszüntetése és az elszenvedett sérülések felmérése zajlik. A géppark intenzív téli felkészítése augusztus végén kezdődik, és az októberben esedékes gépszemlékig tart, amikor a szakemberek meggyőződnek a gépek megfelelő állapotáról, a korrózióvédelem hiánytalanságáról és a hírközlő berendezések tökéletes működéséről. A síkosság eltávolítására használt anyagok (útszórósó, kalcium-klorid pehely stb.) és egyéb alkatrészek (hóekevas, latyakológumi stb.) beszerzése és a mérnökségi raktárakba történő szállítása október első felében történik. A készlet mennyiségét az előző évek tapasztalatai alapján állapítják meg. A gépszemlékre október végén kerül sor.
A téli elhárítás sikere jelentős részben attól is függ, hogy milyen megbízhatóságú időjárási prognózis áll rendelkezésre. A meteorológiai információkat részben saját forrásból (út menti mérőállomások, mérnökségi meteorológiai mérőszekrények, útellenőri jelentések), részben külső adatszolgáltatásból kapjuk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövid, illetve hosszú távú előrejelzéseket, műhold- és radarképeket, hőmérséklet-eloszlást és szükség esetén riasztást szolgáltat.
Az ÁAK ZRt. nagy hangsúlyt fektet a hófúvások elleni preventív védekezésre. Alapvetően kétféleképpen lehet a hófúvások ellen védekezni. Egyrészről végleges hóvédő erdősávok telepítésével (erre láthatunk példát az M7-es autópálya mentén), másrészről ideiglenes hófogó rácsok kihelyezésével. Az ideiglenes hóvédműveket a területileg illetékes mérnökség november 15-ig helyezi ki a hófúvásveszélyes helyekre, melyeket a megelőző telek tapasztalatai alapján jelölnek ki.
A társaság téli üzemének végrehajtásában az előző évekhez képest mindig jelentős változást jelent, ha új szakaszok átadásával nagyobb hálózaton kell ellátni az üzemeltetési feladatokat.
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem