22 °C Budapest

A kicsi néha jobb !

Pénzcentrum
2005. október 18. 09:11

Bő egy évvel Magyarország európai uniós csatlakozása után két - egy tisztán magyar és egy vegyes tulajdonú - szoftverfejlesztő társaságot kérdeztünk tapasztalatairól. Arra kerestünk választ, hogy hogyan vehetik fel a magyar szoftverfejlesztők a versenyt a multinacionális vetélytársakkal, hogyan tudják segíteni felhasználóik munkáját.

 
A hazai szoftverfejlesztő cégek egyrészt naprakész helyismeretükkel (jogi környezet, számviteli szabályok rendszere stb.), másrészt a sajátos cégstruktúrának, a kevésbé erős hierarchiának és az ebből fakadó kisebb szervezeti kötöttségeknek köszönhető rugalmasságukkal juthatnak előnyhöz a multinacionális szoftvercégekkel szemben - jelentette ki Bódog Norbert, a rEVOLUTION Software Kft. ügyvezető igazgatója.
A gyorsabb reakcióidő és az országspecifikus alkalmazások kifejlesztése mellett megjelenhetnek azok a speciális iparági megoldások is, amelyek adott esetben egy multinacionális cégnek az adott helyi iparág méretét figyelembe véve nem jelentenek komoly célpiacot, így számukra nem rentábilis az adott terület lefedése. A kis célpiacot lefedő, egyedi igényekre viszont a hazai fejlesztőcégek gyorsabban képesek reagálni.
Bár a speciális ügyviteli rendszerek egyedi fejlesztései a kis- és középvállalati szektorban némileg visszaszorulóban vannak, mivel a piacra lépett külföldi és hazai szoftverek egyre több, korábban speciálisnak nevezhető igényt fednek le, a legnagyobb fejlődés ma már a meglévő piaci termékhez készülő kiegészítő fejlesztések iránti keresletben tapasztalható. Itt az egyedinek induló fejlesztések idővel gyakran önálló piaci termékekké is válnak - állítja Bódog. Hozzátette, hogy ha árban versenyre is lehet kelni a "multinacionális" megoldásokkal, a hosszú távú fejlesztésben, funkcióbővítésben nem. Éppen ezért a rEVOLUTION üzletpolitikája nem a multinacionális cégekkel való verseny felvételén alapul, hanem inkább a velük való partnerség kialakításán, az együttműködési lehetőségek feltárásán.
A multinacionális gyártók hátrányban vannak, hiszen a hazai megoldásszállítókhoz képest esetükben hiányzik a helyismeret, illetve a gyors reagálás képessége - mondta Ocskay Szilárd, a Nexon Kft. tulajdonosa, egyben ügyvezető igazgatója. A Nexon például - a bérszámfejtés terén bekövetkező gyakori jogszabályváltozások miatt - évente 10-15 alkalommal frissíti bérügyviteli programját, ezt az iramot a multik általában nehezen vagy csak magasabb költségek árán tudják tartani. Speciális bérügyviteli megoldásuk számos multinacionális vállalat ERP-rendszeréhez csatolható, a Microsoft például külön megállapodást kötött erre a Nexonnal.
A felhasználók munkáját a naprakész jogszabálykövetésen túl nagyban segíti a szoftverbevezetések során szerzett szakmai tapasztalat, amely ma már effektív munkaidő és költségcsökkenést eredményez a vállalatok számára - közölte Bódog. A társaság szakemberei jól ismerik a magyarországi ügyviteli- és jogszabályi környezetet, ezért rendszereiket gyorsan képesek megfeleltetni az időközben változó feltételeknek. Természetesen a nemzetközi rendszerek esetén is beépítik az adott ország számviteli szabályozásában bekövetkező változásokat, ám hosszabb átfutási idővel.
A Nexon igazgatója szerint olyan megoldásokkal kell előállni, amelyek kezelése kényelmes, egyértelmű, vagyis magában hordozza azt, hogy használata nem igényel különösebb informatikai támogatást. Mindezek mellett elengedhetetlen a komoly szakmai háttérrel rendelkező oktatási és terméktámogatási háttér megteremtése. A Nexon a bevezetések során ennek megfelelően oktatja saját termékei használatát, illetve 30 fős ügyfélszolgálatán keresztül közel háromezer ügyfelének nyújt segítséget az esetleges kérdések megválaszolásában - mondta végezetül Ocskay.
(forrás: Napi Gazdaság)
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?