2 °C Budapest

A kicsi néha jobb !

Pénzcentrum
2005. október 18. 09:11

Bő egy évvel Magyarország európai uniós csatlakozása után két - egy tisztán magyar és egy vegyes tulajdonú - szoftverfejlesztő társaságot kérdeztünk tapasztalatairól. Arra kerestünk választ, hogy hogyan vehetik fel a magyar szoftverfejlesztők a versenyt a multinacionális vetélytársakkal, hogyan tudják segíteni felhasználóik munkáját.

 
A hazai szoftverfejlesztő cégek egyrészt naprakész helyismeretükkel (jogi környezet, számviteli szabályok rendszere stb.), másrészt a sajátos cégstruktúrának, a kevésbé erős hierarchiának és az ebből fakadó kisebb szervezeti kötöttségeknek köszönhető rugalmasságukkal juthatnak előnyhöz a multinacionális szoftvercégekkel szemben - jelentette ki Bódog Norbert, a rEVOLUTION Software Kft. ügyvezető igazgatója.
A gyorsabb reakcióidő és az országspecifikus alkalmazások kifejlesztése mellett megjelenhetnek azok a speciális iparági megoldások is, amelyek adott esetben egy multinacionális cégnek az adott helyi iparág méretét figyelembe véve nem jelentenek komoly célpiacot, így számukra nem rentábilis az adott terület lefedése. A kis célpiacot lefedő, egyedi igényekre viszont a hazai fejlesztőcégek gyorsabban képesek reagálni.
Bár a speciális ügyviteli rendszerek egyedi fejlesztései a kis- és középvállalati szektorban némileg visszaszorulóban vannak, mivel a piacra lépett külföldi és hazai szoftverek egyre több, korábban speciálisnak nevezhető igényt fednek le, a legnagyobb fejlődés ma már a meglévő piaci termékhez készülő kiegészítő fejlesztések iránti keresletben tapasztalható. Itt az egyedinek induló fejlesztések idővel gyakran önálló piaci termékekké is válnak - állítja Bódog. Hozzátette, hogy ha árban versenyre is lehet kelni a "multinacionális" megoldásokkal, a hosszú távú fejlesztésben, funkcióbővítésben nem. Éppen ezért a rEVOLUTION üzletpolitikája nem a multinacionális cégekkel való verseny felvételén alapul, hanem inkább a velük való partnerség kialakításán, az együttműködési lehetőségek feltárásán.
A multinacionális gyártók hátrányban vannak, hiszen a hazai megoldásszállítókhoz képest esetükben hiányzik a helyismeret, illetve a gyors reagálás képessége - mondta Ocskay Szilárd, a Nexon Kft. tulajdonosa, egyben ügyvezető igazgatója. A Nexon például - a bérszámfejtés terén bekövetkező gyakori jogszabályváltozások miatt - évente 10-15 alkalommal frissíti bérügyviteli programját, ezt az iramot a multik általában nehezen vagy csak magasabb költségek árán tudják tartani. Speciális bérügyviteli megoldásuk számos multinacionális vállalat ERP-rendszeréhez csatolható, a Microsoft például külön megállapodást kötött erre a Nexonnal.
A felhasználók munkáját a naprakész jogszabálykövetésen túl nagyban segíti a szoftverbevezetések során szerzett szakmai tapasztalat, amely ma már effektív munkaidő és költségcsökkenést eredményez a vállalatok számára - közölte Bódog. A társaság szakemberei jól ismerik a magyarországi ügyviteli- és jogszabályi környezetet, ezért rendszereiket gyorsan képesek megfeleltetni az időközben változó feltételeknek. Természetesen a nemzetközi rendszerek esetén is beépítik az adott ország számviteli szabályozásában bekövetkező változásokat, ám hosszabb átfutási idővel.
A Nexon igazgatója szerint olyan megoldásokkal kell előállni, amelyek kezelése kényelmes, egyértelmű, vagyis magában hordozza azt, hogy használata nem igényel különösebb informatikai támogatást. Mindezek mellett elengedhetetlen a komoly szakmai háttérrel rendelkező oktatási és terméktámogatási háttér megteremtése. A Nexon a bevezetések során ennek megfelelően oktatja saját termékei használatát, illetve 30 fős ügyfélszolgálatán keresztül közel háromezer ügyfelének nyújt segítséget az esetleges kérdések megválaszolásában - mondta végezetül Ocskay.
(forrás: Napi Gazdaság)
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm