Kikerülhető a kamatadó ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 10:33

A Magyar Bankszövetség nem kifogásolja a 10 százalékos kamatadó 2007-ben való bevezetését - közölte mai számában a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A Magyar Bankszövetség nem kifogásolja a 10 százalékos kamatadó 2007-ben való bevezetését – közölte mai számában a Napi Gazdaság.
Az Európai Unió 23 tagországában jelenleg is adóztatják a kamatjövedelmeket. A hazai infláció alacsony szintje és a tervezett adómérték mellett a kamatjövedelmek adóztatása  érdemlegesen nem rontja a nálunk amúgy is igen alacsony megtakarítási hajlandóságot, és nem okoz versenyhátrányt a külföldi bankokkal szemben – áll a szövetség által kiadott állásfoglalásban.
A szervezet fontosnak tartja, hogy a kamatadó és az árfolyamnyereség-adó ne kedvezzen az egyes pénzpiaci vagy tőkepiaci termékeknek. Azonban a lakástakarék-szerződések utáni kamatbevételt kivenné az adó hatálya alól. Ugyanis az öngondoskodás eme formájánál a kamat egy részének az elvonása a lakástakarékokhoz kapcsolódó speciális állami támogatás hatékonyságát rontaná, s felborítaná a lakástakarék-pénztári betétek és hitelek kényes egyensúlyát. Ez esetben ugyanis az állam az egyik kezével adna a másikkal pedig elvenne a lakásra gyűjtőktől.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07