21 °C Budapest

Kikerülhető a kamatadó ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 10:33

A Magyar Bankszövetség nem kifogásolja a 10 százalékos kamatadó 2007-ben való bevezetését - közölte mai számában a Napi Gazdaság.

 
A Magyar Bankszövetség nem kifogásolja a 10 százalékos kamatadó 2007-ben való bevezetését – közölte mai számában a Napi Gazdaság.
Az Európai Unió 23 tagországában jelenleg is adóztatják a kamatjövedelmeket. A hazai infláció alacsony szintje és a tervezett adómérték mellett a kamatjövedelmek adóztatása  érdemlegesen nem rontja a nálunk amúgy is igen alacsony megtakarítási hajlandóságot, és nem okoz versenyhátrányt a külföldi bankokkal szemben – áll a szövetség által kiadott állásfoglalásban.
A szervezet fontosnak tartja, hogy a kamatadó és az árfolyamnyereség-adó ne kedvezzen az egyes pénzpiaci vagy tőkepiaci termékeknek. Azonban a lakástakarék-szerződések utáni kamatbevételt kivenné az adó hatálya alól. Ugyanis az öngondoskodás eme formájánál a kamat egy részének az elvonása a lakástakarékokhoz kapcsolódó speciális állami támogatás hatékonyságát rontaná, s felborítaná a lakástakarék-pénztári betétek és hitelek kényes egyensúlyát. Ez esetben ugyanis az állam az egyik kezével adna a másikkal pedig elvenne a lakásra gyűjtőktől.
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?