23 °C Budapest

Már látják a folyosó végét

Pénzcentrum
2005. október 14. 09:58

Hiányzó kapocs címmel nemzetközi konferenciát tartottak Budapesten, ahol ajánlást fogadtak el a Közép-Kelet-Európát átszelő észak-déli V. közúti folyosó kialakításának érdekében csütörtökön. A mintegy százhatvan kilométeres útszakasz kialakítását az átjárhatóbb európai közlekedés érdekében szorgalmazzák a találkozó résztvevői.

 
 
Nemzetközi szakmai tárgyalások szükségességét és a legkedvezőbb közúti tengely közös kijelölését, illetve annak magyar szakaszának tovább terveztetését tartják szem előtt a szakemberek. Magyarország területén három olyan észak-déli folyosó is kijelölhető, amely szolgálja az európai érdekeket, illetve illeszkedik az országos közúthálózat fejlesztési elképzeléseihez.
Agócs István, a rendezvényt szervező Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta: a konferenciával a függőleges tengelyű közúti útvonal fontosságára akarták felhívni a figyelmet. Ajánlásukban megfogalmazták, hogy ez az útvonal kerüljön be az unió transzeurópai közlekedési hálózatába: a már kijelölt, illetve meglévő útvonalakat kellene összekötni Magyarország és Szlovákia területén.
Kialakításuk nemcsak közlekedési és útépítési kérdés, hanem területfejlesztési is, hiszen részét képeznék a régió jövőképének és a területi kohéziót is szolgálná - hangsúlyozta Szegvári Péter kormányzati tanácsadó. Hozzátette: hamarosan olyan kormányzati, illetve európai uniós döntések születnek, amelyeknél ezt a közös igényt figyelembe lehetne venni. Példaként az október 18-i magyar-szlovák közlekedési miniszterek találkozója hangzott el, ahol ez az ügy is szóba fog kerülni.
Ioannis Gheivelis az Európai Bizottság képviseletében utalt arra, hogy az észak-déli útvonalról minél előbb dönteni kellene, hogy a napirenden lévő 2007-2013. tervezési időszakban számolni lehessen vele.  
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?