26 °C Budapest

10 százalékos drágulás lehet a piacon ?

Pénzcentrum
2005. október 14. 11:05

November első két hetében előreláthatólag átlagosan 10 százalékkal drágulnak a kenyérféleségek és a péksütemények. - közölte mai számában a Világgazdaság.


November első két hetében előreláthatólag átlagosan 10 százalékkal drágulnak a kenyérféleségek és a péksütemények. – közölte mai számában a Világgazdaság.

A sütőipar ezúttal el tudta fogadtatni árnövelési teveit a kereskedők többségével, akik belátták azt, hogy a hazai vállalkozások a változtatás nélkül reménytelen helyzetbe kerülnének. A cégek idén már két alkalommal próbálkoztak az áremeléssel, sikertelenül. A sütőipari vállalkozások most is 20 százalékos drágulást tartottak volna kielégítőnek, de a mai helyzetben már a 10 százalékos korrekciót is jelentős előrelépésnek értékelik.

A péksütemények átadási ára 1-1,3 forinttal, míg a fehérkenyér ára kilogrammonként 13 forinttal kerülhet majd többe. Ehhez jön majd még hozzá az áfa és a kiskereskedelmi árrés. A napirenden lévő árnövelést közvetlenül a novembertől esedékes 17 százalékos gázdrágulás kényszeríti ki. A mostani korrekciót ugyanakkor a saját pékséggel rendelkező kereskedelmi láncok magatartása fékezheti.

A novemberi áremelés újabb túlélési esélyt adhat a sütőipari vállalkozásoknak, azok akik viszont most sem tudnak árat emelni, továbbra is csődveszélyben maradhatnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?