Divat lett a körbetartozás

Pénzcentrum
2005. október 13. 16:58

A Magyarországi Volksbank Rt által útjára indított KKV Körkép júliusi adatai szerint a második negyedévben a társaságok - főleg a belföldre termelők - kapacitáskihasználtsága javult, míg az inkább exportorientált cégek pesszimistábbak voltak

 
A Magyarországi Volksbank Rt által útjára indított KKV Körkép júliusi adatai szerint a második negyedévben a társaságok – főleg a belföldre termelők – kapacitáskihasználtsága javult, míg az inkább exportorientált cégek pesszimistábbak voltak.
 
A jövőre vonatkozó várakozások ugyanakkor azt mutatják, hogy az optimisták pesszimistákká, a borúlátók viszont derűlátóvá váltak. A kkv-k körében továbbra is érvényes az a megfigyelés, hogy a külföldi tulajdonú cégek jobbnak látják helyzetüket, mint a magyar tulajdonúak. Nagyobb arányban számolnak be magas termelési szintről, és kedvezőbbnek is látják üzleti helyzetüket, mint a többi társaság.
A kutatás során a konjunktúra mutatón kívül minden alkalommal eseti kérdésekre is választ szeretnénk kapni. A körbetartozás a felmérés szerint nemhogy nem javul az érintettek szerint – a körbetartozás a kkv-k körében a legelterjedtebb –, de egyenesen tovább romlik. A megkérdezettek 53 százaléka állította azt, hogy az elmúlt egy évben vagy maga a kkv, vagy valamelyik szállítója késedelmesen fizetett. A cégek fele látja úgy, hogy a körbetartozás egyre elterjedtebbé válik, s 10 százaléknál is kevesebben érzékelik a folyamat fékeződését. Általánosságban jellemző, hogy a kisebb vállalkozásoknál szinte mindennapos a körbetartozás. A megkérdezettek arról számoltak be, hogy a vizsgált időszakban 47,5 százalékuk késett fizetési kötelezettségeinek teljesítésével. A cégek 36,8 százalékánál a késedelmes fizetés miatt likviditási problémák mutatkoztak. Ez másra is a kihatott: 11 százalékuk időnként késve fizette be az esedékes adókat, míg 9,7 százalékuk a társadalombiztosítási járulékkal tett ugyanígy.
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08