Divat lett a körbetartozás

Pénzcentrum
2005. október 13. 16:58

A Magyarországi Volksbank Rt által útjára indított KKV Körkép júliusi adatai szerint a második negyedévben a társaságok - főleg a belföldre termelők - kapacitáskihasználtsága javult, míg az inkább exportorientált cégek pesszimistábbak voltak

 
A Magyarországi Volksbank Rt által útjára indított KKV Körkép júliusi adatai szerint a második negyedévben a társaságok – főleg a belföldre termelők – kapacitáskihasználtsága javult, míg az inkább exportorientált cégek pesszimistábbak voltak.
 
A jövőre vonatkozó várakozások ugyanakkor azt mutatják, hogy az optimisták pesszimistákká, a borúlátók viszont derűlátóvá váltak. A kkv-k körében továbbra is érvényes az a megfigyelés, hogy a külföldi tulajdonú cégek jobbnak látják helyzetüket, mint a magyar tulajdonúak. Nagyobb arányban számolnak be magas termelési szintről, és kedvezőbbnek is látják üzleti helyzetüket, mint a többi társaság.
A kutatás során a konjunktúra mutatón kívül minden alkalommal eseti kérdésekre is választ szeretnénk kapni. A körbetartozás a felmérés szerint nemhogy nem javul az érintettek szerint – a körbetartozás a kkv-k körében a legelterjedtebb –, de egyenesen tovább romlik. A megkérdezettek 53 százaléka állította azt, hogy az elmúlt egy évben vagy maga a kkv, vagy valamelyik szállítója késedelmesen fizetett. A cégek fele látja úgy, hogy a körbetartozás egyre elterjedtebbé válik, s 10 százaléknál is kevesebben érzékelik a folyamat fékeződését. Általánosságban jellemző, hogy a kisebb vállalkozásoknál szinte mindennapos a körbetartozás. A megkérdezettek arról számoltak be, hogy a vizsgált időszakban 47,5 százalékuk késett fizetési kötelezettségeinek teljesítésével. A cégek 36,8 százalékánál a késedelmes fizetés miatt likviditási problémák mutatkoztak. Ez másra is a kihatott: 11 százalékuk időnként késve fizette be az esedékes adókat, míg 9,7 százalékuk a társadalombiztosítási járulékkal tett ugyanígy.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?