Divat lett a körbetartozás

Pénzcentrum
2005. október 13. 16:58

A Magyarországi Volksbank Rt által útjára indított KKV Körkép júliusi adatai szerint a második negyedévben a társaságok - főleg a belföldre termelők - kapacitáskihasználtsága javult, míg az inkább exportorientált cégek pesszimistábbak voltak

 
A Magyarországi Volksbank Rt által útjára indított KKV Körkép júliusi adatai szerint a második negyedévben a társaságok – főleg a belföldre termelők – kapacitáskihasználtsága javult, míg az inkább exportorientált cégek pesszimistábbak voltak.
 
A jövőre vonatkozó várakozások ugyanakkor azt mutatják, hogy az optimisták pesszimistákká, a borúlátók viszont derűlátóvá váltak. A kkv-k körében továbbra is érvényes az a megfigyelés, hogy a külföldi tulajdonú cégek jobbnak látják helyzetüket, mint a magyar tulajdonúak. Nagyobb arányban számolnak be magas termelési szintről, és kedvezőbbnek is látják üzleti helyzetüket, mint a többi társaság.
A kutatás során a konjunktúra mutatón kívül minden alkalommal eseti kérdésekre is választ szeretnénk kapni. A körbetartozás a felmérés szerint nemhogy nem javul az érintettek szerint – a körbetartozás a kkv-k körében a legelterjedtebb –, de egyenesen tovább romlik. A megkérdezettek 53 százaléka állította azt, hogy az elmúlt egy évben vagy maga a kkv, vagy valamelyik szállítója késedelmesen fizetett. A cégek fele látja úgy, hogy a körbetartozás egyre elterjedtebbé válik, s 10 százaléknál is kevesebben érzékelik a folyamat fékeződését. Általánosságban jellemző, hogy a kisebb vállalkozásoknál szinte mindennapos a körbetartozás. A megkérdezettek arról számoltak be, hogy a vizsgált időszakban 47,5 százalékuk késett fizetési kötelezettségeinek teljesítésével. A cégek 36,8 százalékánál a késedelmes fizetés miatt likviditási problémák mutatkoztak. Ez másra is a kihatott: 11 százalékuk időnként késve fizette be az esedékes adókat, míg 9,7 százalékuk a társadalombiztosítási járulékkal tett ugyanígy.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm