Nyugdíjreform: megjelenhet a 0. pillér?

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 10:47

Bodor András, a nyugdíjreform folytatásának szükségességéről beszélt az ICEG-HBLF mai konferenciáján. 98-ban megvalósult egy lényeges átalakulás, a nyugdíjreform folytatására mégis szükség van. A demográfiai változások és a foglalkoztatottságban bekövetkező változások szükségessé teszik, emellett a pénzügyi fenntarthatóság is elengedhetetlenné teszi. A probléma az a mai rendszerrel, hogy

Bodor András, a nyugdíjreform folytatásának szükségességéről beszélt az ICEG-HBLF mai konferenciáján. 98-ban megvalósult egy lényeges átalakulás, a nyugdíjreform folytatására mégis szükség van. A demográfiai változások és a foglalkoztatottságban bekövetkező változások szükségessé teszik, emellett a pénzügyi fenntarthatóság is elengedhetetlenné teszi.


A probléma az a mai rendszerrel, hogy minden ötödik kifizetett nyugdíj forint más adókból vagy államadósságból finanszírozódik. Ha ez így megy 2050-re már a kifizetések negyede menne ebből. Összességében ma a GDP 7.6%-át költjük nyugdíjakra.

A mai rendszerben problémát jelent, hogy sokan, a befizetők kb. 30%-a minimálbér után fizet járulékot, a nyugdíjba "menekülés" általános jelenség. Jelenleg 3.9 millió foglalkoztatott mellett több mint 3 millió nyugdíjas van, ami nagyon magas arány a nyugdíjasok szempontjából. Probléma, hogy a nyugdíjasok homogén választási csoportot jelentenek, mely politikai kockázatot okoz a rövid távú szavazatmaximalizálást célzó intézkedések miatt. A nyugdíjemelések sokszor jelentős feszültséget visznek a költségvetésbe.

A reform során szükség lenne rugalmasabb nyugdíjkorhatárra, konstrukciós pénzügyi egyensúlyra. Automatikus ösztönzést kell teremteni az aktív életkor meghosszabbítására. Nagy kérdés, hogy a minimum jövedelem biztosítása milyen módon történjen. Az egyszerű nyugdíjminimum nem ösztönzi a befizetést, illetve jellemzően a rászorultság alapú jövedelempótlás sem működik jól. Bodor szerint egyfajta megoldást nyújtana a 0. pillér bevezetése, mely rezidens alapnyugdíjat jelent az effektív nyugdíjkorhatártól (pl. 70 év felett). A nyugdíjba vonulás után a nyugdíjas először az 1-2 pillérből annuitásokat kap amíg elér a 0. pillér effektív határához, ekkor az 1-2 pillér korrekcióra kerül azzal a céllal, hogy a fogyasztás kisimított legyen.
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?