Nyugdíjreform: megjelenhet a 0. pillér?

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 10:47

Bodor András, a nyugdíjreform folytatásának szükségességéről beszélt az ICEG-HBLF mai konferenciáján. 98-ban megvalósult egy lényeges átalakulás, a nyugdíjreform folytatására mégis szükség van. A demográfiai változások és a foglalkoztatottságban bekövetkező változások szükségessé teszik, emellett a pénzügyi fenntarthatóság is elengedhetetlenné teszi. A probléma az a mai rendszerrel, hogy

Bodor András, a nyugdíjreform folytatásának szükségességéről beszélt az ICEG-HBLF mai konferenciáján. 98-ban megvalósult egy lényeges átalakulás, a nyugdíjreform folytatására mégis szükség van. A demográfiai változások és a foglalkoztatottságban bekövetkező változások szükségessé teszik, emellett a pénzügyi fenntarthatóság is elengedhetetlenné teszi.


A probléma az a mai rendszerrel, hogy minden ötödik kifizetett nyugdíj forint más adókból vagy államadósságból finanszírozódik. Ha ez így megy 2050-re már a kifizetések negyede menne ebből. Összességében ma a GDP 7.6%-át költjük nyugdíjakra.

A mai rendszerben problémát jelent, hogy sokan, a befizetők kb. 30%-a minimálbér után fizet járulékot, a nyugdíjba "menekülés" általános jelenség. Jelenleg 3.9 millió foglalkoztatott mellett több mint 3 millió nyugdíjas van, ami nagyon magas arány a nyugdíjasok szempontjából. Probléma, hogy a nyugdíjasok homogén választási csoportot jelentenek, mely politikai kockázatot okoz a rövid távú szavazatmaximalizálást célzó intézkedések miatt. A nyugdíjemelések sokszor jelentős feszültséget visznek a költségvetésbe.

A reform során szükség lenne rugalmasabb nyugdíjkorhatárra, konstrukciós pénzügyi egyensúlyra. Automatikus ösztönzést kell teremteni az aktív életkor meghosszabbítására. Nagy kérdés, hogy a minimum jövedelem biztosítása milyen módon történjen. Az egyszerű nyugdíjminimum nem ösztönzi a befizetést, illetve jellemzően a rászorultság alapú jövedelempótlás sem működik jól. Bodor szerint egyfajta megoldást nyújtana a 0. pillér bevezetése, mely rezidens alapnyugdíjat jelent az effektív nyugdíjkorhatártól (pl. 70 év felett). A nyugdíjba vonulás után a nyugdíjas először az 1-2 pillérből annuitásokat kap amíg elér a 0. pillér effektív határához, ekkor az 1-2 pillér korrekcióra kerül azzal a céllal, hogy a fogyasztás kisimított legyen.
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM