33 °C Budapest

Nyugdíjreform: megjelenhet a 0. pillér?

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 10:47

Bodor András, a nyugdíjreform folytatásának szükségességéről beszélt az ICEG-HBLF mai konferenciáján. 98-ban megvalósult egy lényeges átalakulás, a nyugdíjreform folytatására mégis szükség van. A demográfiai változások és a foglalkoztatottságban bekövetkező változások szükségessé teszik, emellett a pénzügyi fenntarthatóság is elengedhetetlenné teszi. A probléma az a mai rendszerrel, hogy

Bodor András, a nyugdíjreform folytatásának szükségességéről beszélt az ICEG-HBLF mai konferenciáján. 98-ban megvalósult egy lényeges átalakulás, a nyugdíjreform folytatására mégis szükség van. A demográfiai változások és a foglalkoztatottságban bekövetkező változások szükségessé teszik, emellett a pénzügyi fenntarthatóság is elengedhetetlenné teszi.


A probléma az a mai rendszerrel, hogy minden ötödik kifizetett nyugdíj forint más adókból vagy államadósságból finanszírozódik. Ha ez így megy 2050-re már a kifizetések negyede menne ebből. Összességében ma a GDP 7.6%-át költjük nyugdíjakra.

A mai rendszerben problémát jelent, hogy sokan, a befizetők kb. 30%-a minimálbér után fizet járulékot, a nyugdíjba "menekülés" általános jelenség. Jelenleg 3.9 millió foglalkoztatott mellett több mint 3 millió nyugdíjas van, ami nagyon magas arány a nyugdíjasok szempontjából. Probléma, hogy a nyugdíjasok homogén választási csoportot jelentenek, mely politikai kockázatot okoz a rövid távú szavazatmaximalizálást célzó intézkedések miatt. A nyugdíjemelések sokszor jelentős feszültséget visznek a költségvetésbe.

A reform során szükség lenne rugalmasabb nyugdíjkorhatárra, konstrukciós pénzügyi egyensúlyra. Automatikus ösztönzést kell teremteni az aktív életkor meghosszabbítására. Nagy kérdés, hogy a minimum jövedelem biztosítása milyen módon történjen. Az egyszerű nyugdíjminimum nem ösztönzi a befizetést, illetve jellemzően a rászorultság alapú jövedelempótlás sem működik jól. Bodor szerint egyfajta megoldást nyújtana a 0. pillér bevezetése, mely rezidens alapnyugdíjat jelent az effektív nyugdíjkorhatártól (pl. 70 év felett). A nyugdíjba vonulás után a nyugdíjas először az 1-2 pillérből annuitásokat kap amíg elér a 0. pillér effektív határához, ekkor az 1-2 pillér korrekcióra kerül azzal a céllal, hogy a fogyasztás kisimított legyen.
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?