27 °C Budapest

Nehéz bezárni egy kórházat

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 15:40

Az egészségügyi reform kérdéskörét boncolgatta Holló Imre, az EIB egészségügyi szakértője az ICEG és a HBLF konferenciáján. Holló szerint az alapvető probléma a magyar egészségügyben, hogy az pazarló és egyben alulfinanszírozott. Az átalakítás akkor lehet sikeres, ha a két problémát együtt sikerül kezelni. Holló szerint 3 fő cél van az egészségügyben: A minőség javítása A hozzáférési esély

Az egészségügyi reform kérdéskörét boncolgatta Holló Imre, az EIB egészségügyi szakértője az ICEG és a HBLF konferenciáján. Holló szerint az alapvető probléma a magyar egészségügyben, hogy az pazarló és egyben alulfinanszírozott. Az átalakítás akkor lehet sikeres, ha a két problémát együtt sikerül kezelni.


Holló szerint 3 fő cél van az egészségügyben:
  • A minőség javítása
  • A hozzáférési esély egyenlőbbé tétele
  • A fenntarthatóság finanszírozási szempontból


A magyar egészségügy kiadásai nem tekinthetőek túlzónak nemzetközi összehasonlításban. Inkább a források elosztása és a rendszer szerkezete, mely problémát okoz. A GDP arányos kiadások az elmúlt 14 évben jellemzően folyamatosan csökkentek.

A magyar egészségügy egyik fontos problémája, hogy túl sok a kórház, melyek többsége nem működik hatékonyan. A tulajdonosi szerkezet meglehetősen diverzifikált, mely megnehezíti egyes intézmények bezárását.

Az egészségügyben fontos lenne a magántőke megjelenése, ugyanakkor a nem megfelelő szabályozottság, a kiszámíthatatlanság ezt akadályozza.

A reform során fontos lenne egy prioritási listát összeállítani, mely az egészségügyi szolgáltatásokat és az állami finanszírozás arányát tartalmazná. Az alapcsomagban a finanszírozás 100% lenne, míg a kiegészítő szolgáltatásoknál a magánhozzájárulás mértéke különböző. A magánbiztosítás szerepét növelni kell az egész rendszeren belül. A túlkeresletet csak ilyen módon lehetne korlátok közé kényszeríteni. Holló példaként említette a szlovák példát, melyet a magyar döntéshozóknak is érdemes tanulmányozni.
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?