Nehéz bezárni egy kórházat

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 15:40

Az egészségügyi reform kérdéskörét boncolgatta Holló Imre, az EIB egészségügyi szakértője az ICEG és a HBLF konferenciáján. Holló szerint az alapvető probléma a magyar egészségügyben, hogy az pazarló és egyben alulfinanszírozott. Az átalakítás akkor lehet sikeres, ha a két problémát együtt sikerül kezelni. Holló szerint 3 fő cél van az egészségügyben: A minőség javítása A hozzáférési esély

Az egészségügyi reform kérdéskörét boncolgatta Holló Imre, az EIB egészségügyi szakértője az ICEG és a HBLF konferenciáján. Holló szerint az alapvető probléma a magyar egészségügyben, hogy az pazarló és egyben alulfinanszírozott. Az átalakítás akkor lehet sikeres, ha a két problémát együtt sikerül kezelni.


Holló szerint 3 fő cél van az egészségügyben:
  • A minőség javítása
  • A hozzáférési esély egyenlőbbé tétele
  • A fenntarthatóság finanszírozási szempontból


A magyar egészségügy kiadásai nem tekinthetőek túlzónak nemzetközi összehasonlításban. Inkább a források elosztása és a rendszer szerkezete, mely problémát okoz. A GDP arányos kiadások az elmúlt 14 évben jellemzően folyamatosan csökkentek.

A magyar egészségügy egyik fontos problémája, hogy túl sok a kórház, melyek többsége nem működik hatékonyan. A tulajdonosi szerkezet meglehetősen diverzifikált, mely megnehezíti egyes intézmények bezárását.

Az egészségügyben fontos lenne a magántőke megjelenése, ugyanakkor a nem megfelelő szabályozottság, a kiszámíthatatlanság ezt akadályozza.

A reform során fontos lenne egy prioritási listát összeállítani, mely az egészségügyi szolgáltatásokat és az állami finanszírozás arányát tartalmazná. Az alapcsomagban a finanszírozás 100% lenne, míg a kiegészítő szolgáltatásoknál a magánhozzájárulás mértéke különböző. A magánbiztosítás szerepét növelni kell az egész rendszeren belül. A túlkeresletet csak ilyen módon lehetne korlátok közé kényszeríteni. Holló példaként említette a szlovák példát, melyet a magyar döntéshozóknak is érdemes tanulmányozni.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35