Nehéz bezárni egy kórházat

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 15:40

Az egészségügyi reform kérdéskörét boncolgatta Holló Imre, az EIB egészségügyi szakértője az ICEG és a HBLF konferenciáján. Holló szerint az alapvető probléma a magyar egészségügyben, hogy az pazarló és egyben alulfinanszírozott. Az átalakítás akkor lehet sikeres, ha a két problémát együtt sikerül kezelni. Holló szerint 3 fő cél van az egészségügyben: A minőség javítása A hozzáférési esély

Az egészségügyi reform kérdéskörét boncolgatta Holló Imre, az EIB egészségügyi szakértője az ICEG és a HBLF konferenciáján. Holló szerint az alapvető probléma a magyar egészségügyben, hogy az pazarló és egyben alulfinanszírozott. Az átalakítás akkor lehet sikeres, ha a két problémát együtt sikerül kezelni.


Holló szerint 3 fő cél van az egészségügyben:
  • A minőség javítása
  • A hozzáférési esély egyenlőbbé tétele
  • A fenntarthatóság finanszírozási szempontból


A magyar egészségügy kiadásai nem tekinthetőek túlzónak nemzetközi összehasonlításban. Inkább a források elosztása és a rendszer szerkezete, mely problémát okoz. A GDP arányos kiadások az elmúlt 14 évben jellemzően folyamatosan csökkentek.

A magyar egészségügy egyik fontos problémája, hogy túl sok a kórház, melyek többsége nem működik hatékonyan. A tulajdonosi szerkezet meglehetősen diverzifikált, mely megnehezíti egyes intézmények bezárását.

Az egészségügyben fontos lenne a magántőke megjelenése, ugyanakkor a nem megfelelő szabályozottság, a kiszámíthatatlanság ezt akadályozza.

A reform során fontos lenne egy prioritási listát összeállítani, mely az egészségügyi szolgáltatásokat és az állami finanszírozás arányát tartalmazná. Az alapcsomagban a finanszírozás 100% lenne, míg a kiegészítő szolgáltatásoknál a magánhozzájárulás mértéke különböző. A magánbiztosítás szerepét növelni kell az egész rendszeren belül. A túlkeresletet csak ilyen módon lehetne korlátok közé kényszeríteni. Holló példaként említette a szlovák példát, melyet a magyar döntéshozóknak is érdemes tanulmányozni.
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem