Nehéz bezárni egy kórházat

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 15:40

Az egészségügyi reform kérdéskörét boncolgatta Holló Imre, az EIB egészségügyi szakértője az ICEG és a HBLF konferenciáján. Holló szerint az alapvető probléma a magyar egészségügyben, hogy az pazarló és egyben alulfinanszírozott. Az átalakítás akkor lehet sikeres, ha a két problémát együtt sikerül kezelni. Holló szerint 3 fő cél van az egészségügyben: A minőség javítása A hozzáférési esély

Az egészségügyi reform kérdéskörét boncolgatta Holló Imre, az EIB egészségügyi szakértője az ICEG és a HBLF konferenciáján. Holló szerint az alapvető probléma a magyar egészségügyben, hogy az pazarló és egyben alulfinanszírozott. Az átalakítás akkor lehet sikeres, ha a két problémát együtt sikerül kezelni.


Holló szerint 3 fő cél van az egészségügyben:
  • A minőség javítása
  • A hozzáférési esély egyenlőbbé tétele
  • A fenntarthatóság finanszírozási szempontból


A magyar egészségügy kiadásai nem tekinthetőek túlzónak nemzetközi összehasonlításban. Inkább a források elosztása és a rendszer szerkezete, mely problémát okoz. A GDP arányos kiadások az elmúlt 14 évben jellemzően folyamatosan csökkentek.

A magyar egészségügy egyik fontos problémája, hogy túl sok a kórház, melyek többsége nem működik hatékonyan. A tulajdonosi szerkezet meglehetősen diverzifikált, mely megnehezíti egyes intézmények bezárását.

Az egészségügyben fontos lenne a magántőke megjelenése, ugyanakkor a nem megfelelő szabályozottság, a kiszámíthatatlanság ezt akadályozza.

A reform során fontos lenne egy prioritási listát összeállítani, mely az egészségügyi szolgáltatásokat és az állami finanszírozás arányát tartalmazná. Az alapcsomagban a finanszírozás 100% lenne, míg a kiegészítő szolgáltatásoknál a magánhozzájárulás mértéke különböző. A magánbiztosítás szerepét növelni kell az egész rendszeren belül. A túlkeresletet csak ilyen módon lehetne korlátok közé kényszeríteni. Holló példaként említette a szlovák példát, melyet a magyar döntéshozóknak is érdemes tanulmányozni.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm