Vitatják a felsőoktatási dolgozók a maradványképzési rendeletet

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 15:54

Komolyan veszélyezteti a felsőoktatás működőképességét, színvonalát és a kutatómunkát a kormány döntése, mely szerint az intézményeknek spórolniuk kell, úgynevezett maradványképzési kötelezettségük van - adja hírül a Magyar Rádió.

 
 
Komolyan veszélyezteti a felsőoktatás működőképességét, színvonalát és a kutatómunkát a kormány döntése, mely szerint az intézményeknek spórolniuk kell, úgynevezett maradványképzési kötelezettségük van - adja hírül a Magyar Rádió.
Ezt állítja a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, de javaslataik is vannak. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint a költségvetési törvényben szerepelt a felsőoktatási intézményekre kötelező maradványképzés, de arra számítottak, hogy annyit kell tartalékolni, mint tavaly. A szakszervezet elnöke szerint egy augusztusi kormányhatározat értelmében idén ötmilliárd forinttal többet kell majd félre rakni az intézményeknek, ez viszont veszélyeztetheti a működést is.
Nagyobb intézményeknél ez közel egy milliárd forintos plusz kötelező maradványképzést jelent, amely komolyan veszélyezteti az oktatást és a kutatási feladatokat, az egész intézmények működőképességét. Különösképpen a dologi kiadásokra és azokra az átfutó költségekre, amelyeket mindenképpen az év végén az intézményeinknek ki kell fizetni - közölte Kis Papp László, a szakszervezet elnöke. Az elnök azt is elmondta, hogy a korábban beígért szeptemberi béremelések is veszélybe kerültek az elvonások miatt.
A négy és fél százalékos béremelésről mikor megállapodtunk, akkor arról volt szó, hogy ennek a felét központi költségvetésből finanszírozzák. Reménykedtünk egészen az utolsó pillanatig. Az egy százalékos zárolás, amely a felsőoktatási intézmények számára a költségvetés előírta, most sajnos már végleges zárolássá vált és elvették ezt a pénzt tőlünk. Úgyhogy nagyon komoly problémát jelent annak az 1,2 milliárd forintnak a kigazdálkodása, amelybe ez a béremelés kerül. 200 millió forintot találtunk már, mert a felsőoktatási törvényből adódó irányító testületek díjazására félre tettek 200 millió forintot. Miután nincs felsőoktatási törvény még, úgy gondoljuk ezt a pénzt erre fel lehetne használni és keresünk még, kutakodunk, hogy hogyan lehetne összeszedni a többi pénzt, hogy ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe az intézmények
(forrás: Magyar Rádió)
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem