28 °C Budapest

Vitatják a felsőoktatási dolgozók a maradványképzési rendeletet

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 15:54

Komolyan veszélyezteti a felsőoktatás működőképességét, színvonalát és a kutatómunkát a kormány döntése, mely szerint az intézményeknek spórolniuk kell, úgynevezett maradványképzési kötelezettségük van - adja hírül a Magyar Rádió.

 
 
Komolyan veszélyezteti a felsőoktatás működőképességét, színvonalát és a kutatómunkát a kormány döntése, mely szerint az intézményeknek spórolniuk kell, úgynevezett maradványképzési kötelezettségük van - adja hírül a Magyar Rádió.
Ezt állítja a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, de javaslataik is vannak. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint a költségvetési törvényben szerepelt a felsőoktatási intézményekre kötelező maradványképzés, de arra számítottak, hogy annyit kell tartalékolni, mint tavaly. A szakszervezet elnöke szerint egy augusztusi kormányhatározat értelmében idén ötmilliárd forinttal többet kell majd félre rakni az intézményeknek, ez viszont veszélyeztetheti a működést is.
Nagyobb intézményeknél ez közel egy milliárd forintos plusz kötelező maradványképzést jelent, amely komolyan veszélyezteti az oktatást és a kutatási feladatokat, az egész intézmények működőképességét. Különösképpen a dologi kiadásokra és azokra az átfutó költségekre, amelyeket mindenképpen az év végén az intézményeinknek ki kell fizetni - közölte Kis Papp László, a szakszervezet elnöke. Az elnök azt is elmondta, hogy a korábban beígért szeptemberi béremelések is veszélybe kerültek az elvonások miatt.
A négy és fél százalékos béremelésről mikor megállapodtunk, akkor arról volt szó, hogy ennek a felét központi költségvetésből finanszírozzák. Reménykedtünk egészen az utolsó pillanatig. Az egy százalékos zárolás, amely a felsőoktatási intézmények számára a költségvetés előírta, most sajnos már végleges zárolássá vált és elvették ezt a pénzt tőlünk. Úgyhogy nagyon komoly problémát jelent annak az 1,2 milliárd forintnak a kigazdálkodása, amelybe ez a béremelés kerül. 200 millió forintot találtunk már, mert a felsőoktatási törvényből adódó irányító testületek díjazására félre tettek 200 millió forintot. Miután nincs felsőoktatási törvény még, úgy gondoljuk ezt a pénzt erre fel lehetne használni és keresünk még, kutakodunk, hogy hogyan lehetne összeszedni a többi pénzt, hogy ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe az intézmények
(forrás: Magyar Rádió)
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?