29 °C Budapest

Vitatják a felsőoktatási dolgozók a maradványképzési rendeletet

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 15:54

Komolyan veszélyezteti a felsőoktatás működőképességét, színvonalát és a kutatómunkát a kormány döntése, mely szerint az intézményeknek spórolniuk kell, úgynevezett maradványképzési kötelezettségük van - adja hírül a Magyar Rádió.

 
 
Komolyan veszélyezteti a felsőoktatás működőképességét, színvonalát és a kutatómunkát a kormány döntése, mely szerint az intézményeknek spórolniuk kell, úgynevezett maradványképzési kötelezettségük van - adja hírül a Magyar Rádió.
Ezt állítja a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, de javaslataik is vannak. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint a költségvetési törvényben szerepelt a felsőoktatási intézményekre kötelező maradványképzés, de arra számítottak, hogy annyit kell tartalékolni, mint tavaly. A szakszervezet elnöke szerint egy augusztusi kormányhatározat értelmében idén ötmilliárd forinttal többet kell majd félre rakni az intézményeknek, ez viszont veszélyeztetheti a működést is.
Nagyobb intézményeknél ez közel egy milliárd forintos plusz kötelező maradványképzést jelent, amely komolyan veszélyezteti az oktatást és a kutatási feladatokat, az egész intézmények működőképességét. Különösképpen a dologi kiadásokra és azokra az átfutó költségekre, amelyeket mindenképpen az év végén az intézményeinknek ki kell fizetni - közölte Kis Papp László, a szakszervezet elnöke. Az elnök azt is elmondta, hogy a korábban beígért szeptemberi béremelések is veszélybe kerültek az elvonások miatt.
A négy és fél százalékos béremelésről mikor megállapodtunk, akkor arról volt szó, hogy ennek a felét központi költségvetésből finanszírozzák. Reménykedtünk egészen az utolsó pillanatig. Az egy százalékos zárolás, amely a felsőoktatási intézmények számára a költségvetés előírta, most sajnos már végleges zárolássá vált és elvették ezt a pénzt tőlünk. Úgyhogy nagyon komoly problémát jelent annak az 1,2 milliárd forintnak a kigazdálkodása, amelybe ez a béremelés kerül. 200 millió forintot találtunk már, mert a felsőoktatási törvényből adódó irányító testületek díjazására félre tettek 200 millió forintot. Miután nincs felsőoktatási törvény még, úgy gondoljuk ezt a pénzt erre fel lehetne használni és keresünk még, kutakodunk, hogy hogyan lehetne összeszedni a többi pénzt, hogy ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe az intézmények
(forrás: Magyar Rádió)
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?