7 °C Budapest

Vitatják a felsőoktatási dolgozók a maradványképzési rendeletet

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 15:54

Komolyan veszélyezteti a felsőoktatás működőképességét, színvonalát és a kutatómunkát a kormány döntése, mely szerint az intézményeknek spórolniuk kell, úgynevezett maradványképzési kötelezettségük van - adja hírül a Magyar Rádió.

 
 
Komolyan veszélyezteti a felsőoktatás működőképességét, színvonalát és a kutatómunkát a kormány döntése, mely szerint az intézményeknek spórolniuk kell, úgynevezett maradványképzési kötelezettségük van - adja hírül a Magyar Rádió.
Ezt állítja a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, de javaslataik is vannak. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint a költségvetési törvényben szerepelt a felsőoktatási intézményekre kötelező maradványképzés, de arra számítottak, hogy annyit kell tartalékolni, mint tavaly. A szakszervezet elnöke szerint egy augusztusi kormányhatározat értelmében idén ötmilliárd forinttal többet kell majd félre rakni az intézményeknek, ez viszont veszélyeztetheti a működést is.
Nagyobb intézményeknél ez közel egy milliárd forintos plusz kötelező maradványképzést jelent, amely komolyan veszélyezteti az oktatást és a kutatási feladatokat, az egész intézmények működőképességét. Különösképpen a dologi kiadásokra és azokra az átfutó költségekre, amelyeket mindenképpen az év végén az intézményeinknek ki kell fizetni - közölte Kis Papp László, a szakszervezet elnöke. Az elnök azt is elmondta, hogy a korábban beígért szeptemberi béremelések is veszélybe kerültek az elvonások miatt.
A négy és fél százalékos béremelésről mikor megállapodtunk, akkor arról volt szó, hogy ennek a felét központi költségvetésből finanszírozzák. Reménykedtünk egészen az utolsó pillanatig. Az egy százalékos zárolás, amely a felsőoktatási intézmények számára a költségvetés előírta, most sajnos már végleges zárolássá vált és elvették ezt a pénzt tőlünk. Úgyhogy nagyon komoly problémát jelent annak az 1,2 milliárd forintnak a kigazdálkodása, amelybe ez a béremelés kerül. 200 millió forintot találtunk már, mert a felsőoktatási törvényből adódó irányító testületek díjazására félre tettek 200 millió forintot. Miután nincs felsőoktatási törvény még, úgy gondoljuk ezt a pénzt erre fel lehetne használni és keresünk még, kutakodunk, hogy hogyan lehetne összeszedni a többi pénzt, hogy ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe az intézmények
(forrás: Magyar Rádió)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem