Versenyjogot sértett a napi Ász kiadója

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 14:21

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. szeptember 15-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a G-Publishing Kft., a Napi Ász c. bulvárlap kiadója, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A kiadó közzétett hirdetései jogsértőek voltak, mert a Napi Ász négy héten át pénteki lapszámaihoz "+ 99 Ft-os" felár mellett DVD-nek nevezett felvétel nem DVD, hanem VCD formátum volt. A Versenytanács határozatában azt is jogsértőnek találta, hogy a lapot "verhetetlen áron" szövegezéssel reklámozta. A Versenytanács a kiadót 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. szeptember 15-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a G-Publishing Kft., a Napi Ász c. bulvárlap kiadója,  a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A kiadó közzétett hirdetései jogsértőek voltak, mert a Napi Ász négy héten át pénteki lapszámaihoz  „+ 99 Ft-os” felár mellett DVD-nek nevezett felvétel nem DVD, hanem VCD formátum volt. A Versenytanács határozatában azt is jogsértőnek találta, hogy a lapot „verhetetlen áron” szövegezéssel reklámozta. A Versenytanács a kiadót 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.
A bulvárlap-piac jellemzője, hogy fogyasztói nem feltétlenül „márkahűek”, a vásárlói döntést nem előzi meg hosszas keresés. A választást erőteljesen befolyásolhatja a címlap, továbbá egy-egy nyereményjáték, vagy ajándékakció, mely jelentősen növelheti az eladási példányszámokat. A piac összesített forgalma -az eladott lapszám szerint - napi 409.000 db bulvár sajtótermék.
A kiadó a Napi Ász négy héten át pénteki lapszámaihoz „+ 99 Ft-os” felár mellett DVD-nek nevezett lemezt mellékelt. Az újsághoz ténylegesen mellékelt film nem DVD, hanem VCD formátumú film volt. A DVD lemezek lejátszására Magyarországon jelenleg forgalomban levő valamennyi DVD készülék alkalmas. VCD lejátszására a régebbi típusú – néhány éve vásárolt DVD készülékek nem mindegyike képes, és jelenleg is vannak forgalomban olyan készülékek, amelyeken nem lehet lejátszani a felvételt. A rendelkezésre álló adatokból megállapíthatóan a DVD és VCD használati értéke nem azonos, sem az asztali DVD lejátszókat, sem a számítógépeket tekintve, így a kiadó túlértékelte az újság mellett adni kívánt „ajándékot”.
 A Versenytanács megállapította, hogy a verhetetlen árra vonatkozó állítás azt jelenti, hogy az adott piacon az eljárás alá vont vállalkozás áruja a legolcsóbb. Azokon a piacokon, ahol a jelentős konkurencia harc folytán a vállalkozások egymástól függetlenül folyamatosan változtathatják az árakat, jogsértés veszélye nélkül nehéz megfogalmazni ilyen elsőbbségi állítást.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20