Versenyjogot sértett a napi Ász kiadója

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 14:21

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. szeptember 15-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a G-Publishing Kft., a Napi Ász c. bulvárlap kiadója, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A kiadó közzétett hirdetései jogsértőek voltak, mert a Napi Ász négy héten át pénteki lapszámaihoz "+ 99 Ft-os" felár mellett DVD-nek nevezett felvétel nem DVD, hanem VCD formátum volt. A Versenytanács határozatában azt is jogsértőnek találta, hogy a lapot "verhetetlen áron" szövegezéssel reklámozta. A Versenytanács a kiadót 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte

 
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2005. szeptember 15-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a G-Publishing Kft., a Napi Ász c. bulvárlap kiadója,  a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A kiadó közzétett hirdetései jogsértőek voltak, mert a Napi Ász négy héten át pénteki lapszámaihoz  „+ 99 Ft-os” felár mellett DVD-nek nevezett felvétel nem DVD, hanem VCD formátum volt. A Versenytanács határozatában azt is jogsértőnek találta, hogy a lapot „verhetetlen áron” szövegezéssel reklámozta. A Versenytanács a kiadót 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.
A bulvárlap-piac jellemzője, hogy fogyasztói nem feltétlenül „márkahűek”, a vásárlói döntést nem előzi meg hosszas keresés. A választást erőteljesen befolyásolhatja a címlap, továbbá egy-egy nyereményjáték, vagy ajándékakció, mely jelentősen növelheti az eladási példányszámokat. A piac összesített forgalma -az eladott lapszám szerint - napi 409.000 db bulvár sajtótermék.
A kiadó a Napi Ász négy héten át pénteki lapszámaihoz „+ 99 Ft-os” felár mellett DVD-nek nevezett lemezt mellékelt. Az újsághoz ténylegesen mellékelt film nem DVD, hanem VCD formátumú film volt. A DVD lemezek lejátszására Magyarországon jelenleg forgalomban levő valamennyi DVD készülék alkalmas. VCD lejátszására a régebbi típusú – néhány éve vásárolt DVD készülékek nem mindegyike képes, és jelenleg is vannak forgalomban olyan készülékek, amelyeken nem lehet lejátszani a felvételt. A rendelkezésre álló adatokból megállapíthatóan a DVD és VCD használati értéke nem azonos, sem az asztali DVD lejátszókat, sem a számítógépeket tekintve, így a kiadó túlértékelte az újság mellett adni kívánt „ajándékot”.
 A Versenytanács megállapította, hogy a verhetetlen árra vonatkozó állítás azt jelenti, hogy az adott piacon az eljárás alá vont vállalkozás áruja a legolcsóbb. Azokon a piacokon, ahol a jelentős konkurencia harc folytán a vállalkozások egymástól függetlenül folyamatosan változtathatják az árakat, jogsértés veszélye nélkül nehéz megfogalmazni ilyen elsőbbségi állítást.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm