28 °C Budapest

Tegnaptól kínaiba öltözhet az EU

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 13:09

Szerdától kiadható az importengedély azokra a Kínából érkezett textilárukra, amelyek hónapok óta vesztegelnek az uniós kikötőkben. A nyolcvanmilliós zárolt árukészletből 750 ezer darab a magyar cégek érdekeltsége.

Szerdától kiadható az importengedély azokra a Kínából érkezett textilárukra, amelyek hónapok óta vesztegelnek az uniós kikötőkben. A nyolcvanmilliós zárolt árukészletből 750 ezer darab a magyar cégek érdekeltsége. - írta a Magyarorszag.hu
Szerdától adhatják ki az importengedélyeket az európai uniós tagállamok azokra a Kínából érkezett textilipari árukra, amelyek hónapok óta vesztegelnek az uniós kikötőkben; ebből a magyar cégek érdekeltsége mintegy 250 ezer pulóver és félmillió férfi nadrág - mondta Major István, a Magyar Köztársaság nemzetközi kereskedelmi képviselője. Az uniós kikötőkben mintegy 80 millió darab termék vesztegelt.  
A várakozás oka az volt, hogy a megrendelők a szokásos egyeztetésekre számítottak a szabályok kidolgozására vonatkozóan, így nagyobb mennyiségű árut rendeltek meg abban a reményben, hogy azok még a kvótarendszer életbe lépése előtt a belföldi piacra kerülhetnek.  
A kikötőkben várakozó termékek felét a jövő évi kvóta terhére, a másik felét az idein felül tudják importálni az uniós országok - mondta Major István.  
A nemzetközi kereskedelmi képviselő elmondta, hogy nem valószínű, hogy más, Kínából származó import termék körül is kialakulhat hasonló érzékeny helyzet. Mint mondta, a textil- és konfekció-áruk esetében tavaly év végéig hatályban volt egy olyan textilipari megállapodás, amely szerint a nagy importőrök a fejlődő országoktól jövő árukra kvótákat alkalmazhattak. Az idei évtől azonban szabadkereskedelmi szabályok léptek életbe.
Peter Mandelson kereskedelmi főmegbízott hétfőn jelentette be, hogy az EU felszabadítja a kikötőiben veszteglő közel 80 millió kínai textíliát.  
A textilárut az unió korábban azért nem volt hajlandó beengedni, mert az meghaladta az EU által júniusban bevezetett textilimport-kvóta mennyiségét. Korábban elsősorban a nagy dél-európai textilgyártó országok, Franciaország, Spanyolország és Olaszország tiltakoztak a raktárakban lévő áruk felszabadítása ellen, főként ha azt nem kíséri a jövőbeli kvóták mérséklése.  
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?