1 °C Budapest

Tegnaptól kínaiba öltözhet az EU

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 13:09

Szerdától kiadható az importengedély azokra a Kínából érkezett textilárukra, amelyek hónapok óta vesztegelnek az uniós kikötőkben. A nyolcvanmilliós zárolt árukészletből 750 ezer darab a magyar cégek érdekeltsége.

Szerdától kiadható az importengedély azokra a Kínából érkezett textilárukra, amelyek hónapok óta vesztegelnek az uniós kikötőkben. A nyolcvanmilliós zárolt árukészletből 750 ezer darab a magyar cégek érdekeltsége. - írta a Magyarorszag.hu
Szerdától adhatják ki az importengedélyeket az európai uniós tagállamok azokra a Kínából érkezett textilipari árukra, amelyek hónapok óta vesztegelnek az uniós kikötőkben; ebből a magyar cégek érdekeltsége mintegy 250 ezer pulóver és félmillió férfi nadrág - mondta Major István, a Magyar Köztársaság nemzetközi kereskedelmi képviselője. Az uniós kikötőkben mintegy 80 millió darab termék vesztegelt.  
A várakozás oka az volt, hogy a megrendelők a szokásos egyeztetésekre számítottak a szabályok kidolgozására vonatkozóan, így nagyobb mennyiségű árut rendeltek meg abban a reményben, hogy azok még a kvótarendszer életbe lépése előtt a belföldi piacra kerülhetnek.  
A kikötőkben várakozó termékek felét a jövő évi kvóta terhére, a másik felét az idein felül tudják importálni az uniós országok - mondta Major István.  
A nemzetközi kereskedelmi képviselő elmondta, hogy nem valószínű, hogy más, Kínából származó import termék körül is kialakulhat hasonló érzékeny helyzet. Mint mondta, a textil- és konfekció-áruk esetében tavaly év végéig hatályban volt egy olyan textilipari megállapodás, amely szerint a nagy importőrök a fejlődő országoktól jövő árukra kvótákat alkalmazhattak. Az idei évtől azonban szabadkereskedelmi szabályok léptek életbe.
Peter Mandelson kereskedelmi főmegbízott hétfőn jelentette be, hogy az EU felszabadítja a kikötőiben veszteglő közel 80 millió kínai textíliát.  
A textilárut az unió korábban azért nem volt hajlandó beengedni, mert az meghaladta az EU által júniusban bevezetett textilimport-kvóta mennyiségét. Korábban elsősorban a nagy dél-európai textilgyártó országok, Franciaország, Spanyolország és Olaszország tiltakoztak a raktárakban lévő áruk felszabadítása ellen, főként ha azt nem kíséri a jövőbeli kvóták mérséklése.  
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem