25 °C Budapest

Tegnaptól kínaiba öltözhet az EU

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 13:09

Szerdától kiadható az importengedély azokra a Kínából érkezett textilárukra, amelyek hónapok óta vesztegelnek az uniós kikötőkben. A nyolcvanmilliós zárolt árukészletből 750 ezer darab a magyar cégek érdekeltsége.

Szerdától kiadható az importengedély azokra a Kínából érkezett textilárukra, amelyek hónapok óta vesztegelnek az uniós kikötőkben. A nyolcvanmilliós zárolt árukészletből 750 ezer darab a magyar cégek érdekeltsége. - írta a Magyarorszag.hu
Szerdától adhatják ki az importengedélyeket az európai uniós tagállamok azokra a Kínából érkezett textilipari árukra, amelyek hónapok óta vesztegelnek az uniós kikötőkben; ebből a magyar cégek érdekeltsége mintegy 250 ezer pulóver és félmillió férfi nadrág - mondta Major István, a Magyar Köztársaság nemzetközi kereskedelmi képviselője. Az uniós kikötőkben mintegy 80 millió darab termék vesztegelt.  
A várakozás oka az volt, hogy a megrendelők a szokásos egyeztetésekre számítottak a szabályok kidolgozására vonatkozóan, így nagyobb mennyiségű árut rendeltek meg abban a reményben, hogy azok még a kvótarendszer életbe lépése előtt a belföldi piacra kerülhetnek.  
A kikötőkben várakozó termékek felét a jövő évi kvóta terhére, a másik felét az idein felül tudják importálni az uniós országok - mondta Major István.  
A nemzetközi kereskedelmi képviselő elmondta, hogy nem valószínű, hogy más, Kínából származó import termék körül is kialakulhat hasonló érzékeny helyzet. Mint mondta, a textil- és konfekció-áruk esetében tavaly év végéig hatályban volt egy olyan textilipari megállapodás, amely szerint a nagy importőrök a fejlődő országoktól jövő árukra kvótákat alkalmazhattak. Az idei évtől azonban szabadkereskedelmi szabályok léptek életbe.
Peter Mandelson kereskedelmi főmegbízott hétfőn jelentette be, hogy az EU felszabadítja a kikötőiben veszteglő közel 80 millió kínai textíliát.  
A textilárut az unió korábban azért nem volt hajlandó beengedni, mert az meghaladta az EU által júniusban bevezetett textilimport-kvóta mennyiségét. Korábban elsősorban a nagy dél-európai textilgyártó országok, Franciaország, Spanyolország és Olaszország tiltakoztak a raktárakban lévő áruk felszabadítása ellen, főként ha azt nem kíséri a jövőbeli kvóták mérséklése.  
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50