7 °C Budapest

Bíróság dönt az iparűzési adóról

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 11:28

Vállalati, vállalkozói körökben már régóta közfelháborodás tárgya az iparűzési adó, míg a helyi önkormányzatoknak ez az egyik legfontosabb bevételi forrása. Az előbbiek teljesen elfogadhatatlannak tartják, hogy az áfa megfizetése mellett a teljes adózatlan forgalmuk után még a helyi hatóság is tetemes adót vet ki rájuk. - közölte mai számában a Világgazdaság

 
Vállalati, vállalkozói körökben már régóta közfelháborodás tárgya az iparűzési adó, míg a helyi önkormányzatoknak ez az egyik legfontosabb bevételi forrása. Az előbbiek teljesen elfogadhatatlannak tartják, hogy az áfa megfizetése mellett a teljes adózatlan forgalmuk után még a helyi hatóság is tetemes adót vet ki rájuk. – közölte mai számában a Világgazdaság
 
A Komárom – Esztergom Megyei Bíróság az iparűzési adóval kapcsolatos perhez kért egy részkérdésben állásfoglalást a luxemburgi Európai Bíróságtól, így rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy az adónem ügye valamilyen formában a luxemburgi bírák elé kerül.
A megyei ítélkező fórum a per kapcsán egyebek között annak a pontos meghatározására vár iránymutatást, hogy mi alapján minősül egy adófajta forgalmi típusú adónak, illetve hogy helyes értelmezése-e a vonatkozó EU irányelveknek az, miszerint a tagállamokban csak egyfajta forgalmi típusú adó tartható fenn.
A jelek szerint ez az alapos jogi vizsgálat vette tehát kezdetét Luxemburgban, előbb az olasz, majd most a magyar üggyel. Mivel az Európai Bíróság állásfoglalásai a nemzeti jogértelmezésben kötelező iránymutatással bírnak, ezért a mostani leendő állásfoglalásukat is érthetően nagy figyelem övezi. Ha az EU-jogszabályokkal ellentétesnek minősíti a kérdéses adónemet, akkor elviekben az eddig befizetők akár visszamenőleg is visszatérítést követelhetnek (amelynek következményei a szakértők szerint beláthatatlanok lennének).
Éppen ezért a hazai vállalkozók közül sokan nagy várakozással tekintenek a luxemburgi véleményre, ám ennek megszületéséhez tetemes átfutási időre kell felkészülni ( figyelembe véve az eddigi jó kétéves átfutási időt körülbelül 2007 végére várható ítélet). Azonban ne felejtsük el, hogy a luxemburgi testület önmagában nem dönt nemzetállami peres ügyekben, hanem állásfoglalása kötelező hatállyal irányt mutat a nemzeti bíróságok számára.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem