25 °C Budapest

Bíróság dönt az iparűzési adóról

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 11:28

Vállalati, vállalkozói körökben már régóta közfelháborodás tárgya az iparűzési adó, míg a helyi önkormányzatoknak ez az egyik legfontosabb bevételi forrása. Az előbbiek teljesen elfogadhatatlannak tartják, hogy az áfa megfizetése mellett a teljes adózatlan forgalmuk után még a helyi hatóság is tetemes adót vet ki rájuk. - közölte mai számában a Világgazdaság

 
Vállalati, vállalkozói körökben már régóta közfelháborodás tárgya az iparűzési adó, míg a helyi önkormányzatoknak ez az egyik legfontosabb bevételi forrása. Az előbbiek teljesen elfogadhatatlannak tartják, hogy az áfa megfizetése mellett a teljes adózatlan forgalmuk után még a helyi hatóság is tetemes adót vet ki rájuk. – közölte mai számában a Világgazdaság
 
A Komárom – Esztergom Megyei Bíróság az iparűzési adóval kapcsolatos perhez kért egy részkérdésben állásfoglalást a luxemburgi Európai Bíróságtól, így rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy az adónem ügye valamilyen formában a luxemburgi bírák elé kerül.
A megyei ítélkező fórum a per kapcsán egyebek között annak a pontos meghatározására vár iránymutatást, hogy mi alapján minősül egy adófajta forgalmi típusú adónak, illetve hogy helyes értelmezése-e a vonatkozó EU irányelveknek az, miszerint a tagállamokban csak egyfajta forgalmi típusú adó tartható fenn.
A jelek szerint ez az alapos jogi vizsgálat vette tehát kezdetét Luxemburgban, előbb az olasz, majd most a magyar üggyel. Mivel az Európai Bíróság állásfoglalásai a nemzeti jogértelmezésben kötelező iránymutatással bírnak, ezért a mostani leendő állásfoglalásukat is érthetően nagy figyelem övezi. Ha az EU-jogszabályokkal ellentétesnek minősíti a kérdéses adónemet, akkor elviekben az eddig befizetők akár visszamenőleg is visszatérítést követelhetnek (amelynek következményei a szakértők szerint beláthatatlanok lennének).
Éppen ezért a hazai vállalkozók közül sokan nagy várakozással tekintenek a luxemburgi véleményre, ám ennek megszületéséhez tetemes átfutási időre kell felkészülni ( figyelembe véve az eddigi jó kétéves átfutási időt körülbelül 2007 végére várható ítélet). Azonban ne felejtsük el, hogy a luxemburgi testület önmagában nem dönt nemzetállami peres ügyekben, hanem állásfoglalása kötelező hatállyal irányt mutat a nemzeti bíróságok számára.
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?