22 °C Budapest

Bíróság dönt az iparűzési adóról

Pénzcentrum
2005. szeptember 14. 11:28

Vállalati, vállalkozói körökben már régóta közfelháborodás tárgya az iparűzési adó, míg a helyi önkormányzatoknak ez az egyik legfontosabb bevételi forrása. Az előbbiek teljesen elfogadhatatlannak tartják, hogy az áfa megfizetése mellett a teljes adózatlan forgalmuk után még a helyi hatóság is tetemes adót vet ki rájuk. - közölte mai számában a Világgazdaság

 
Vállalati, vállalkozói körökben már régóta közfelháborodás tárgya az iparűzési adó, míg a helyi önkormányzatoknak ez az egyik legfontosabb bevételi forrása. Az előbbiek teljesen elfogadhatatlannak tartják, hogy az áfa megfizetése mellett a teljes adózatlan forgalmuk után még a helyi hatóság is tetemes adót vet ki rájuk. – közölte mai számában a Világgazdaság
 
A Komárom – Esztergom Megyei Bíróság az iparűzési adóval kapcsolatos perhez kért egy részkérdésben állásfoglalást a luxemburgi Európai Bíróságtól, így rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy az adónem ügye valamilyen formában a luxemburgi bírák elé kerül.
A megyei ítélkező fórum a per kapcsán egyebek között annak a pontos meghatározására vár iránymutatást, hogy mi alapján minősül egy adófajta forgalmi típusú adónak, illetve hogy helyes értelmezése-e a vonatkozó EU irányelveknek az, miszerint a tagállamokban csak egyfajta forgalmi típusú adó tartható fenn.
A jelek szerint ez az alapos jogi vizsgálat vette tehát kezdetét Luxemburgban, előbb az olasz, majd most a magyar üggyel. Mivel az Európai Bíróság állásfoglalásai a nemzeti jogértelmezésben kötelező iránymutatással bírnak, ezért a mostani leendő állásfoglalásukat is érthetően nagy figyelem övezi. Ha az EU-jogszabályokkal ellentétesnek minősíti a kérdéses adónemet, akkor elviekben az eddig befizetők akár visszamenőleg is visszatérítést követelhetnek (amelynek következményei a szakértők szerint beláthatatlanok lennének).
Éppen ezért a hazai vállalkozók közül sokan nagy várakozással tekintenek a luxemburgi véleményre, ám ennek megszületéséhez tetemes átfutási időre kell felkészülni ( figyelembe véve az eddigi jó kétéves átfutási időt körülbelül 2007 végére várható ítélet). Azonban ne felejtsük el, hogy a luxemburgi testület önmagában nem dönt nemzetállami peres ügyekben, hanem állásfoglalása kötelező hatállyal irányt mutat a nemzeti bíróságok számára.
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?