Új kódex az orvosoknak- olcsóbb lesz a szolgáltatás ?

Pénzcentrum
2005. szeptember 9. 14:49

A Gazdasági Versenyhivatal korábbi jogerős határozatainak végrehajtását rendelte el, amikor kötelezte a Magyar Orvosi Kamarát, hogy ne alkalmazza, illetve törölje az Etikai Kódexében szereplő jogellenes - a kamarai ajánlásoknál alacsonyabb díjakon történő szolgáltatásnyújtást, valamint az orvosi szolgáltatások reklámozását - tiltó rendelkezéseit.

A Gazdasági Versenyhivatal korábbi jogerős határozatainak végrehajtását rendelte el, amikor kötelezte a Magyar Orvosi Kamarát, hogy ne alkalmazza, illetve törölje az Etikai Kódexében szereplő jogellenes – a kamarai ajánlásoknál alacsonyabb díjakon történő szolgáltatásnyújtást, valamint az orvosi szolgáltatások reklámozását – tiltó rendelkezéseit.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa egy 1999-ben folytatott vizsgálat eredményeként megállapította, hogy a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexének az orvosi díjtételekre vonatkozó része, a gazdasági verseny korlátozásának tilalmába ütközik. A MOK ugyanis kötelezi tagjait, hogy az ajánlásai alatti összegért nem vállalhatnak munkát, holott a Kamarára vonatkozó törvény csak az orvosi díjtételekre vonatkozó ajánlások kidolgozására és kiadására ad felhatalmazást számukra.

2001 során a GVH újabb vizsgálatot indított, amelynek eredményeképpen 2002-ben a Versenytanács határozatában megállapította, hogy a MOK Etikai Kódexének reklámtilalmi szabályai a versenytörvény versenykorlátozást tiltó rendelkezéseibe ütköznek, így a szabályok alkalmazását megtiltotta.

A MOK a GVH mindkét határozata ellen jogorvoslattal élt, ezt követően az 1999-es határozatot a Legfelsőbb Bíróság 2002. októberében helyben hagyta, a 2001-es eljárásban pedig a Kamara a Fővárosi Bírósághoz benyújtott keresetétől elállt.

Azzal, hogy a Versenytanács az Etikai Kódexnek az orvosi szolgáltatások közötti árversenyt gátoló, továbbá az orvosi tevékenység reklámozását tiltó rendelkezéseit törvénysértőnek minősítette, a határozatok jogszerű közlésétől kezdődően, a jogsértő rendelkezések a törvény erejénél fogva érvénytelenek. A versenytörvény alapján a GVH határozatainak bíróság előtti megtámadása nincsen halasztó hatállyal a határozatok végrehajtására. Nincs és nem volt szükség tehát külön kamarai döntésre annak érdekében, hogy a jogsértő szabályok ne kerüljenek alkalmazásra, és a Kamarának kellett volna gondoskodnia arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal határozatai az érintettek tudomására jussanak.

A jogszabályba ütköző rendelkezéseket nem lehetett volna etikai normaként tovább alkalmazni, ezek alapján az orvosok által alkalmazott díjak nagyságát vagy reklámjait nem lehetett volna kifogásolni, illetve ezek alapján nem lehetett volna etikai eljárásokat lefolytatni. Annak ellenére, hogy a MOK kötelezve lett arra, hogy a jogsértőnek ítélt etikai rendelkezéseket ne alkalmazza, a Kamara egyes területi szervei az általuk megindított etikai eljárásokban továbbra is marasztalták tagjaikat, a fentiekben megjelölt magatartások kapcsán.

A GVH így újabb, jelenlegi eljárásában, végrehajtási bírság egyidejű kiszabásával, elrendelte határozatainak végrehajtását, melyek teljesítésére - a Kódex rendelkezéseinek megváltoztatására is kiterjedően - 2005. december 1-ig kisebb mértékű bírság fizetése mellett (napi 6.000 Ft) van lehetősége a MOK-nak, ennek elmulasztása esetén pedig megemelt összegű bírságot (napi 30.000 Ft) kell fizetnie.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm