33 °C Budapest

Új kódex az orvosoknak- olcsóbb lesz a szolgáltatás ?

Pénzcentrum
2005. szeptember 9. 14:49

A Gazdasági Versenyhivatal korábbi jogerős határozatainak végrehajtását rendelte el, amikor kötelezte a Magyar Orvosi Kamarát, hogy ne alkalmazza, illetve törölje az Etikai Kódexében szereplő jogellenes - a kamarai ajánlásoknál alacsonyabb díjakon történő szolgáltatásnyújtást, valamint az orvosi szolgáltatások reklámozását - tiltó rendelkezéseit.

A Gazdasági Versenyhivatal korábbi jogerős határozatainak végrehajtását rendelte el, amikor kötelezte a Magyar Orvosi Kamarát, hogy ne alkalmazza, illetve törölje az Etikai Kódexében szereplő jogellenes – a kamarai ajánlásoknál alacsonyabb díjakon történő szolgáltatásnyújtást, valamint az orvosi szolgáltatások reklámozását – tiltó rendelkezéseit.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa egy 1999-ben folytatott vizsgálat eredményeként megállapította, hogy a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexének az orvosi díjtételekre vonatkozó része, a gazdasági verseny korlátozásának tilalmába ütközik. A MOK ugyanis kötelezi tagjait, hogy az ajánlásai alatti összegért nem vállalhatnak munkát, holott a Kamarára vonatkozó törvény csak az orvosi díjtételekre vonatkozó ajánlások kidolgozására és kiadására ad felhatalmazást számukra.

2001 során a GVH újabb vizsgálatot indított, amelynek eredményeképpen 2002-ben a Versenytanács határozatában megállapította, hogy a MOK Etikai Kódexének reklámtilalmi szabályai a versenytörvény versenykorlátozást tiltó rendelkezéseibe ütköznek, így a szabályok alkalmazását megtiltotta.

A MOK a GVH mindkét határozata ellen jogorvoslattal élt, ezt követően az 1999-es határozatot a Legfelsőbb Bíróság 2002. októberében helyben hagyta, a 2001-es eljárásban pedig a Kamara a Fővárosi Bírósághoz benyújtott keresetétől elállt.

Azzal, hogy a Versenytanács az Etikai Kódexnek az orvosi szolgáltatások közötti árversenyt gátoló, továbbá az orvosi tevékenység reklámozását tiltó rendelkezéseit törvénysértőnek minősítette, a határozatok jogszerű közlésétől kezdődően, a jogsértő rendelkezések a törvény erejénél fogva érvénytelenek. A versenytörvény alapján a GVH határozatainak bíróság előtti megtámadása nincsen halasztó hatállyal a határozatok végrehajtására. Nincs és nem volt szükség tehát külön kamarai döntésre annak érdekében, hogy a jogsértő szabályok ne kerüljenek alkalmazásra, és a Kamarának kellett volna gondoskodnia arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal határozatai az érintettek tudomására jussanak.

A jogszabályba ütköző rendelkezéseket nem lehetett volna etikai normaként tovább alkalmazni, ezek alapján az orvosok által alkalmazott díjak nagyságát vagy reklámjait nem lehetett volna kifogásolni, illetve ezek alapján nem lehetett volna etikai eljárásokat lefolytatni. Annak ellenére, hogy a MOK kötelezve lett arra, hogy a jogsértőnek ítélt etikai rendelkezéseket ne alkalmazza, a Kamara egyes területi szervei az általuk megindított etikai eljárásokban továbbra is marasztalták tagjaikat, a fentiekben megjelölt magatartások kapcsán.

A GVH így újabb, jelenlegi eljárásában, végrehajtási bírság egyidejű kiszabásával, elrendelte határozatainak végrehajtását, melyek teljesítésére - a Kódex rendelkezéseinek megváltoztatására is kiterjedően - 2005. december 1-ig kisebb mértékű bírság fizetése mellett (napi 6.000 Ft) van lehetősége a MOK-nak, ennek elmulasztása esetén pedig megemelt összegű bírságot (napi 30.000 Ft) kell fizetnie.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?