17 százalékos béremelést és 416 ezer forintos adómentes juttatást utasították el a Budapest Airport munkavállalói

Pénzcentrum
2005. szeptember 9. 14:35

Éves szinten 17%-os alapbéremelést, 3 éves kollektív szerződést, havi harmincezer forintos béren kívüli juttatási csomagot, 57 ezer forintos üdülési hozzájárulást valamint a munkavállalók szociális helyzetét megoldó akciótervet javasolt a Budapest Airport Rt. vezetése a ferihegyi repülőtéren napok óta tartó egyeztetési tárgyalás utolsó fordulójában.

 
Éves szinten 17%-os alapbéremelést, 3 éves kollektív szerződést, havi harmincezer forintos béren kívüli juttatási csomagot, 57 ezer forintos üdülési hozzájárulást valamint a munkavállalók szociális helyzetét megoldó akciótervet javasolt a Budapest Airport Rt. vezetése a ferihegyi repülőtéren napok óta tartó egyeztetési tárgyalás utolsó fordulójában.
Szeptember 6-án a Budapest Airport vezetése egy, a többnapos tárgyalásokat összegző megállapodás-tervezetet nyújtott át a sztrájkbizottság képviselőinek. Ebben az Rt. vezetése januárig visszamenőlegesen közel 17 százalékos bérfejlesztést javasolt. Ez az idén már bevezetett és végrehajtott 6,62%-os béremelésen felül, július 1-jéig további visszamenőleges 10 százalékos bérfejlesztést jelent. Miután az átlagos dolgozói jövedelem (vezetői bérek nélkül) a vállalatnál közel 242 ezer forint, mindenki számára világos, hogy ez a harminc-negyvenezer forintos átlagbér-emelés nem csak az állami, hanem a versenyszférában is példátlanul magasnak mondható Magyarországon. A Budapest Airport dolgozói az elmúlt három évben már összesen 40 százalékos béremelésben részesültek: a korábbi években végrehajtott alapbéremelések mértéke 2002-ben 12%, 2003-ban 11,46%, 2004-ben 13,8% volt.
A következő évre 416 ezer forint értékű adómentes juttatást is javasolt a Budapest Airport. A tervezet szerint a jelenlegi 13 ezer forintról harmincezer forintra emelkedett volna a cafeteria juttatás, s ezen felül éves szinten 57 ezer forintos üdülési támogatást is előirányzott a BA.
A tárgyalások eredményes lezárását megcélozva új, a jelenleg hatályban lévő szerződéshez képest előnyösebb Kollektív Szerződés megkötését is javasolta a Budapest Airport Rt. A tervezet szerint a munkavállalók érdekeit védő szerződést határozatlan időre kötötték volna meg a felek, mely három éven belül nem mondható fel.
Egy, a munkavállalók szociális helyzetének javítását koordináló munkabizottság létrehozására is javaslatot tett a Budapest Airport vezetése. A Munkabizottság a meglévő és később felmerülő szociális természetű kérdésekkel foglalkozna.
Az érdekképviseletek a fenti megállapodás-tervezetet elutasították, ugyanakkor konkrét javaslatokat, követeléseket mindvégig nem támasztottak. Kijelentették: a tárgyalásokat munkaügyi döntőbírói részvétellel folytatják.
„A Budapest Airport tárgyalásos úton kíván megegyezni,” – mondta Hárskuti János, a társaság vezérigazgatója. „A munkabékéhez azonban közös akarat kell, s mi nem érezzük ezt” – tette hozzá.
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm