16 °C Budapest

Visszaélt erejével a Magyar Telekom

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 12:45

A Magyar Telekom visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor a kék és zöld számok nyújtotta szolgáltatások biztosításához szükséges hálózati hozzáférési szerződéseiben túlzottan magas nagykereskedelmi díjakat állapított meg a versenytársai számára. - áll a Gazdasági Versenyhivatal mai sajtóközleményében

A Magyar Telekom visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor a kék és zöld számok nyújtotta szolgáltatások biztosításához szükséges hálózati hozzáférési szerződéseiben túlzottan magas nagykereskedelmi díjakat állapított meg a versenytársai számára. - áll a Gazdasági Versenyhivatal mai sajtóközleményében
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa, 2005. szeptember 6-i határozatában megállapította, hogy a Magyar Telekom visszaélt gazdasági erőfölényével a 2003. július 1-től 2004. februárjáig terjedő időszakban a PanTel, illetve a GTS partnerszolgáltató vállalkozásokkal megkötött, a színes számok hálózati hozzáférési szerződéseiben rögzített hozzáférési díjakkal kapcsolatban, amikor a PanTel, illetve a GTS partnerszolgáltató vállalkozásokkal szemben számára indokolatlanul előnyös díjszerkezet elfogadását kötötte ki. A Versenytanács, azon túlmenően, hogy elrendelte az összekapcsolási linkek osztott finanszírozására irányuló üzleti tárgyalások felvételét, illetve a jogsértő helyzet mindkét fél számára kielégítő megoldásának kialakítását, 35 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Telekomra. Egyéb tekintetben az eljárást megszüntette.
A kék és a zöld (együtt: színes) számok nyújtotta szolgáltatásokat  valamennyi vezetékes távközlési szolgáltatónak kínálnia szükséges üzleti előfizetői számára, ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy kiszorul erről a piaci szegmensről. Ennek érdekében viszont biztosítania kell, hogy az előfizetői által igénybe vett színes számokat a fogyasztók más hálózatokból is elérhessék, különösen érvényes ez a Magyar Telekom hálózatának előfizetőire, mert az összes előfizetőkhöz viszonyítva a Magyar Telekom (korábban: Matáv) részesedése mintegy 80 százalékos. Ezt a helyzetet használta fel a Magyar Telekom arra, hogy a szimmetrikus (kiskereskedelmi) hívásdíjak biztosítása fejében az indokolt költségek arányaihoz képest túlzottan előnyös aszimmetrikus nagykereskedelmi (hozzáférési) díjakat állapított meg a két, említett versenytárs távközlési szolgáltatóval megkötött szerződéseiben.
A Magyar Telekom a PanTel által, a szolgáltatóválasztás biztosítása érdekében igényelt összekapcsolási linkek (speciális berendezések) működési költségeinek finanszírozását annak ellenére egyoldalúan terhelte a PanTel-re, hogy azt maga is használja a saját érdekkörében történő hívások bonyolítására is.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem