Tovább száguld a Raiffeisen vonata

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 12:01

Újabb rekorderedmények: a 2005 első féléves adózás előtti eredmény 78%-kal, a tőkearányos nyereség 30 %-kal, a mérlegfőösszeg pedig 17%-kal nőtt. A közép-kelet európai hálózat tovább bővült, és a fiókhálózat még sűrűbbé vált. A Raiffeisen International tőzsdei bevezetése rekordokat döntött.

Újabb rekorderedmények: a 2005 első féléves adózás előtti eredmény 78%-kal, a tőkearányos nyereség 30 %-kal, a mérlegfőösszeg pedig 17%-kal nőtt. A közép-kelet európai hálózat tovább bővült, és a fiókhálózat még sűrűbbé vált. A Raiffeisen International tőzsdei bevezetése rekordokat döntött.
Az RZB 2005 első félévében is figyelemre méltó eredményeket produkált. Ausztria vezető bankjai között az RZB csoport számai a legjobbak a tőkearányos nyereség, költség/bevétel arány és eszköz arányos nyereség tekintetében. Mindez nem kis eredmény a lanyhának mondható osztrák és európai gazdasági helyzet tekintetében. 2005 első hat hónapjában az RZB Csoport 16,5%-kal, 79,1 milliárd euróra tudta növelni mérlegfőösszegét. Más szavakkal, akárcsak az előző években ez a növekedés messze meghaladta az Osztrák Nemzeti Bank által közzé tett 6,9 százalékos osztrák piaci növekedési átlagot. Erős növekedést mutatnak az Ügyfélhitelek /13,7%/, a Banki kihelyezések /14,4%/ az Ügyfélbetétek /14,6%/ és a Bankbetétek /9,9%/ sorok.
Tovább növekszik a hálózat  Közép-Kelet–Európában
Különösen kiemelendő a Raiffeisen International név alatt a régióban működő RZB hálózat további növekedése. Az első félévben új lízing társaságot alapított a csoport Kazahsztánban és augusztusban szerződést írtak alá az ukrán Bank Aval megvásárlásáról, mely ügylet révén a Raiffeisen Ukrajna legnagyobb bankjává válik. Mindazonáltal az RZB terjeszkedése első sorban a szerves fejlődésen és a hálózat folyamatos bővítésén alapszik. A Raiffeisen csoport 2005. június végén 971 fiókkal rendelkezett a régióban, szemben a 2004. év végi 832 fiókkal. A Bank Aval integrálása  további 1400 fiókot jelent. 2005. június végén  az RZB hálózata 17 országban 15 bankot, számos szakosított vállalatot és képviseleti irodát ölelt fel.
Erősödő jövedelemtermelő képesség, figyelemre méltó nyereségnövekedés
Az előző év hasonló időszakához képest a nettó kamatbevételek 47,4%-kal, a nettó jutalékbevételek 23,5%-kal, a kereskedési eredmény 10,2%-kal növekedett. Az első féléves adózás előtti eredmény éves szinten 78,4%-kal, 546,2 millió euróra növekedett. Az RZB konszolidált eredménye 48,8 %-kal 330,7 millió euróra nőtt. Ez a szám valamivel csekélyebb mint az adózás előtti eredmény növekedése, az adók 148%-os emelkedése /110,4 milló euró/ és az RI kibocsátás következtében megnövekedett kisebbségi részesedés miatt. Az aggregált  saját tőke 11,9%-kal, 4,6 milliárd euróra nőtt 2005 első félévében. A csoport sajáttőke hányada 10,3%, az alaptőke hányad pedig 9,8%. Fenti számok alapján az RZB tőkeellátottsága minden szempontból megfelelőnek mondható és a további profitkilátások alapján elegendő lesz a Csoport középtávú terveinek finanszírozásához.
A Raiffeisen International részvényeinek tőzsdei bevezetése
Az RI részvényeinek tőzsdére vitele volt az első félév legnagyobb tőkepiaci eseménye. A kibocsátási folyamat  költségek levonása utáni nettó eredménye elérte az 555 millió eurót. A regionális Raiffeisen Bankok az RI-ben birtokolt teljes részvénycsomagjukat eladták, míg az RZB, az EBRD és az IFC  részvényeik egy részét értékesítették. Ez az 1,11 milliárd euró értékű kibocsátás volt Ausztria történetében az eddigi legnagyobb. További rekordnak számít a 22-szeres túljegyzés valamint ehhez a kibocsátáshoz fűződik a Bécsi Tőzsde legnagyobb egynapi forgalma.
Az RI legnagyobb tulajdonosa továbbra is az RZB /70%/, az EBRD és az IFC együttesen 6%-ot birtokolnak, a részvények 24%-a pedig a Bécsi Tőzsdén forog.
Az RZB egyik legnagyobb értéke a magasan képzett munkatársi gárda. A közép-kelet-európai hálózat bővítése tovább növelte a munkatársi létszámot. 2005 június végén a csoport 27200 főt alkalmazott teljes munkaidőben, ami 7,4 %-os növekedést és 1900 új munkahelyet jelent.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem