Tovább száguld a Raiffeisen vonata

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 12:01

Újabb rekorderedmények: a 2005 első féléves adózás előtti eredmény 78%-kal, a tőkearányos nyereség 30 %-kal, a mérlegfőösszeg pedig 17%-kal nőtt. A közép-kelet európai hálózat tovább bővült, és a fiókhálózat még sűrűbbé vált. A Raiffeisen International tőzsdei bevezetése rekordokat döntött.

Újabb rekorderedmények: a 2005 első féléves adózás előtti eredmény 78%-kal, a tőkearányos nyereség 30 %-kal, a mérlegfőösszeg pedig 17%-kal nőtt. A közép-kelet európai hálózat tovább bővült, és a fiókhálózat még sűrűbbé vált. A Raiffeisen International tőzsdei bevezetése rekordokat döntött.
Az RZB 2005 első félévében is figyelemre méltó eredményeket produkált. Ausztria vezető bankjai között az RZB csoport számai a legjobbak a tőkearányos nyereség, költség/bevétel arány és eszköz arányos nyereség tekintetében. Mindez nem kis eredmény a lanyhának mondható osztrák és európai gazdasági helyzet tekintetében. 2005 első hat hónapjában az RZB Csoport 16,5%-kal, 79,1 milliárd euróra tudta növelni mérlegfőösszegét. Más szavakkal, akárcsak az előző években ez a növekedés messze meghaladta az Osztrák Nemzeti Bank által közzé tett 6,9 százalékos osztrák piaci növekedési átlagot. Erős növekedést mutatnak az Ügyfélhitelek /13,7%/, a Banki kihelyezések /14,4%/ az Ügyfélbetétek /14,6%/ és a Bankbetétek /9,9%/ sorok.
Tovább növekszik a hálózat  Közép-Kelet–Európában
Különösen kiemelendő a Raiffeisen International név alatt a régióban működő RZB hálózat további növekedése. Az első félévben új lízing társaságot alapított a csoport Kazahsztánban és augusztusban szerződést írtak alá az ukrán Bank Aval megvásárlásáról, mely ügylet révén a Raiffeisen Ukrajna legnagyobb bankjává válik. Mindazonáltal az RZB terjeszkedése első sorban a szerves fejlődésen és a hálózat folyamatos bővítésén alapszik. A Raiffeisen csoport 2005. június végén 971 fiókkal rendelkezett a régióban, szemben a 2004. év végi 832 fiókkal. A Bank Aval integrálása  további 1400 fiókot jelent. 2005. június végén  az RZB hálózata 17 országban 15 bankot, számos szakosított vállalatot és képviseleti irodát ölelt fel.
Erősödő jövedelemtermelő képesség, figyelemre méltó nyereségnövekedés
Az előző év hasonló időszakához képest a nettó kamatbevételek 47,4%-kal, a nettó jutalékbevételek 23,5%-kal, a kereskedési eredmény 10,2%-kal növekedett. Az első féléves adózás előtti eredmény éves szinten 78,4%-kal, 546,2 millió euróra növekedett. Az RZB konszolidált eredménye 48,8 %-kal 330,7 millió euróra nőtt. Ez a szám valamivel csekélyebb mint az adózás előtti eredmény növekedése, az adók 148%-os emelkedése /110,4 milló euró/ és az RI kibocsátás következtében megnövekedett kisebbségi részesedés miatt. Az aggregált  saját tőke 11,9%-kal, 4,6 milliárd euróra nőtt 2005 első félévében. A csoport sajáttőke hányada 10,3%, az alaptőke hányad pedig 9,8%. Fenti számok alapján az RZB tőkeellátottsága minden szempontból megfelelőnek mondható és a további profitkilátások alapján elegendő lesz a Csoport középtávú terveinek finanszírozásához.
A Raiffeisen International részvényeinek tőzsdei bevezetése
Az RI részvényeinek tőzsdére vitele volt az első félév legnagyobb tőkepiaci eseménye. A kibocsátási folyamat  költségek levonása utáni nettó eredménye elérte az 555 millió eurót. A regionális Raiffeisen Bankok az RI-ben birtokolt teljes részvénycsomagjukat eladták, míg az RZB, az EBRD és az IFC  részvényeik egy részét értékesítették. Ez az 1,11 milliárd euró értékű kibocsátás volt Ausztria történetében az eddigi legnagyobb. További rekordnak számít a 22-szeres túljegyzés valamint ehhez a kibocsátáshoz fűződik a Bécsi Tőzsde legnagyobb egynapi forgalma.
Az RI legnagyobb tulajdonosa továbbra is az RZB /70%/, az EBRD és az IFC együttesen 6%-ot birtokolnak, a részvények 24%-a pedig a Bécsi Tőzsdén forog.
Az RZB egyik legnagyobb értéke a magasan képzett munkatársi gárda. A közép-kelet-európai hálózat bővítése tovább növelte a munkatársi létszámot. 2005 június végén a csoport 27200 főt alkalmazott teljes munkaidőben, ami 7,4 %-os növekedést és 1900 új munkahelyet jelent.
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?