Menedzserek fizessetek! - Drasztikus adóemelés szeptembertől?

Pénzcentrum
2005. szeptember 1. 09:15

Az összes természetbeni juttatás adója emelkedik szeptembertől egy június 22-én benyújtott módosító javaslat szerint. Az ellenzék szerint a lépés mindenkit érintene, a Pénzügyminisztérium viszont a visszaélésekkel indokolja a módosítás szükségességét - írja a Magyar Hírlap. A kormányzat szerint a tervezett változtatás csak a kirívó példák ellen lép fel, előfordulhat ugyanis, hogy egy

Az összes természetbeni juttatás adója emelkedik szeptembertől egy június 22-én benyújtott módosító javaslat szerint. Az ellenzék szerint a lépés mindenkit érintene, a Pénzügyminisztérium viszont a visszaélésekkel indokolja a módosítás szükségességét - írja a Magyar Hírlap.

A kormányzat szerint a tervezett változtatás csak a kirívó példák ellen lép fel, előfordulhat ugyanis, hogy egy alkalmazott (aki általában menedzser) a fizetésének döntő részét természetbeni juttatás formájában kapja meg, így számukra jelentős megtakarítást jelent, hogy ezen tétel adóterhe kisebb mint a bérteher.

A pénzügyi tárca a kialakult helyzetet úgy szüntetné meg, hogy a bér 15%-ában, legfeljebb 500 ezer forintban maximálná a juttatások mértékét, melyekben nem is férnének bele például a golfpályabérletek. Egyes elemek, mint például az adómentes étkezési juttatás, nem számít majd bele az 500 ezerbe.

A PM-mel szemben az ellenzék 17%-os adóemelésről beszél, melybe minden adóköteles természetbeni juttatás beletartozik majd, így akár a buszbérlet is, amennyiben annak árát teljes egészében a munkáltató állja.

Az év közepén, minden különösebb hírverés nélkül elfogadásra került az a passzus is, mely szerint a természetbeni juttatások adóalapja a juttatás összege plusz személyi jövedelemadó.

Jelenleg a természetbeni juttatások után 44% személyi jövedelemadót, 29% tb-járulékot és 3% munkaadói járulékot kell fizetni, szeptembertől viszont a járulékokat a juttatás értéke, plusz a 44%-os SZJA után kell számolni, azaz a járulékok alapja csaknem másfélszeresére nő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm