Menedzserek fizessetek! - Drasztikus adóemelés szeptembertől?

Pénzcentrum
2005. szeptember 1. 09:15

Az összes természetbeni juttatás adója emelkedik szeptembertől egy június 22-én benyújtott módosító javaslat szerint. Az ellenzék szerint a lépés mindenkit érintene, a Pénzügyminisztérium viszont a visszaélésekkel indokolja a módosítás szükségességét - írja a Magyar Hírlap. A kormányzat szerint a tervezett változtatás csak a kirívó példák ellen lép fel, előfordulhat ugyanis, hogy egy

Az összes természetbeni juttatás adója emelkedik szeptembertől egy június 22-én benyújtott módosító javaslat szerint. Az ellenzék szerint a lépés mindenkit érintene, a Pénzügyminisztérium viszont a visszaélésekkel indokolja a módosítás szükségességét - írja a Magyar Hírlap.

A kormányzat szerint a tervezett változtatás csak a kirívó példák ellen lép fel, előfordulhat ugyanis, hogy egy alkalmazott (aki általában menedzser) a fizetésének döntő részét természetbeni juttatás formájában kapja meg, így számukra jelentős megtakarítást jelent, hogy ezen tétel adóterhe kisebb mint a bérteher.

A pénzügyi tárca a kialakult helyzetet úgy szüntetné meg, hogy a bér 15%-ában, legfeljebb 500 ezer forintban maximálná a juttatások mértékét, melyekben nem is férnének bele például a golfpályabérletek. Egyes elemek, mint például az adómentes étkezési juttatás, nem számít majd bele az 500 ezerbe.

A PM-mel szemben az ellenzék 17%-os adóemelésről beszél, melybe minden adóköteles természetbeni juttatás beletartozik majd, így akár a buszbérlet is, amennyiben annak árát teljes egészében a munkáltató állja.

Az év közepén, minden különösebb hírverés nélkül elfogadásra került az a passzus is, mely szerint a természetbeni juttatások adóalapja a juttatás összege plusz személyi jövedelemadó.

Jelenleg a természetbeni juttatások után 44% személyi jövedelemadót, 29% tb-járulékot és 3% munkaadói járulékot kell fizetni, szeptembertől viszont a járulékokat a juttatás értéke, plusz a 44%-os SZJA után kell számolni, azaz a járulékok alapja csaknem másfélszeresére nő.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?