5 °C Budapest

Menedzserek fizessetek! - Drasztikus adóemelés szeptembertől?

Pénzcentrum
2005. szeptember 1. 09:15

Az összes természetbeni juttatás adója emelkedik szeptembertől egy június 22-én benyújtott módosító javaslat szerint. Az ellenzék szerint a lépés mindenkit érintene, a Pénzügyminisztérium viszont a visszaélésekkel indokolja a módosítás szükségességét - írja a Magyar Hírlap. A kormányzat szerint a tervezett változtatás csak a kirívó példák ellen lép fel, előfordulhat ugyanis, hogy egy

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az összes természetbeni juttatás adója emelkedik szeptembertől egy június 22-én benyújtott módosító javaslat szerint. Az ellenzék szerint a lépés mindenkit érintene, a Pénzügyminisztérium viszont a visszaélésekkel indokolja a módosítás szükségességét - írja a Magyar Hírlap.

A kormányzat szerint a tervezett változtatás csak a kirívó példák ellen lép fel, előfordulhat ugyanis, hogy egy alkalmazott (aki általában menedzser) a fizetésének döntő részét természetbeni juttatás formájában kapja meg, így számukra jelentős megtakarítást jelent, hogy ezen tétel adóterhe kisebb mint a bérteher.

A pénzügyi tárca a kialakult helyzetet úgy szüntetné meg, hogy a bér 15%-ában, legfeljebb 500 ezer forintban maximálná a juttatások mértékét, melyekben nem is férnének bele például a golfpályabérletek. Egyes elemek, mint például az adómentes étkezési juttatás, nem számít majd bele az 500 ezerbe.

A PM-mel szemben az ellenzék 17%-os adóemelésről beszél, melybe minden adóköteles természetbeni juttatás beletartozik majd, így akár a buszbérlet is, amennyiben annak árát teljes egészében a munkáltató állja.

Az év közepén, minden különösebb hírverés nélkül elfogadásra került az a passzus is, mely szerint a természetbeni juttatások adóalapja a juttatás összege plusz személyi jövedelemadó.

Jelenleg a természetbeni juttatások után 44% személyi jövedelemadót, 29% tb-járulékot és 3% munkaadói járulékot kell fizetni, szeptembertől viszont a járulékokat a juttatás értéke, plusz a 44%-os SZJA után kell számolni, azaz a járulékok alapja csaknem másfélszeresére nő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?