Hiába a nyitás, fuldokolnak a magyar éttermek: a szakácsok java része pályát váltott

Pénzcentrum2021. szeptember 9. 18:30

A turisták elmaradása mellett a magyar vendéglátóipari egységeknek az óriási munkaerőhiánnyal is meg kell küzdeniük. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke elmondta, hogy fojtogató ez a munakerőhiány, hiszen náluk is napi szinten keresnek szakácsokat - sikertelenül.

A szakácsok szinte az új fejlesztők, a munkaközvetítők zöme rengeteg szakácsot keres és küld ki külföldre. Az itthon maradt szakácsok közül többen szakmát váltanak, véglegesen.

Molnár B.Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, valamint a már megszűnt Alexandra és Gault-Millau étteremkalauzok volt főszerkesztője a 444 podcastjában nem csak arra világított rá, hogy a Michelin francia kalauz már régen nem képes tartani a szakmai színvonalat, hanem a magyar vendéglátóiparban jelen lévő munkaerőhiányról is beszélt.

Egyre katasztrofálisabban látszik a munkaerőhiány. Nálunk naponta 3-4 alkalommal csörren meg a telefon, hogy szakácsot keresnek. Sokan elmennek külföldre, másrészt sokan elhagyták a szakmát. Én ismerek 5-6 szakácsot, akik teljesen elhagyták a szakmát, és úgy tűnik nem is térnek vissza. A korona előtt nálunk is volt 8-9 jelentkező, de amikor következőleg meghirdettük, nem jelentkeztek, nem tudtak eljönni, mert nincs váltásuk, nem tudnak felkészülni. A munkaerőhiány fojtogató a szakmán belül.

A Michelin nemzetközi étteremkalauz kiadója szeptember 2-án bejelentette, hogy új online kiadványt indít Budapest City Guide néven.

A Budapestet bemutató kalauzban szereplő 25 étterem közül hét kapta meg a Michelin-csillag minősítését, azonban az ajánlott éttermek közül több hónapok óta nem működik. Azonban nem ez az egyetlen nehézség a vendéglátóiparban, ugyanis a turisták elmaradása mellett hatalmas a munkaerőhiány az ágazatban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke erre is reagált.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Néhány jó hely, műhely létrejött, és elkezdtek osztódással szaporodni. Azok, akik itt tanultak mára már a jó dolgokat tanulják meg, annak ellenére, hogy katasztrófális, és elavult a szakképzés.

Az elnök elmondta, hogy létrejött egy olyan réteg, 20-40 szakáccsal, akik a gasztroforradalom második, harmadik generációját képezik, és jó éttermeket vezetnek. Ők is benne lehettek volna a Michelin válogatásban, hiszen kiváló teljesítményt nyújtanak, egyedi helyekről beszélünk, amelyek jó technológiával dolgoznak, élmény ott lenni.

Címkék:
étterem, magyarország, magyar, munkaerőhiány, michelin, vendéglátóipar, gasztronómiai,