Hiába a nyitás, fuldokolnak a magyar éttermek: a szakácsok java része pályát váltott

Hiába a nyitás, fuldokolnak a magyar éttermek: a szakácsok java része pályát váltott

Pénzcentrum2021. szeptember 9. 18:30

A turisták elmaradása mellett a magyar vendéglátóipari egységeknek az óriási munkaerőhiánnyal is meg kell küzdeniük. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke elmondta, hogy fojtogató ez a munakerőhiány, hiszen náluk is napi szinten keresnek szakácsokat - sikertelenül.

A szakácsok szinte az új fejlesztők, a munkaközvetítők zöme rengeteg szakácsot keres és küld ki külföldre. Az itthon maradt szakácsok közül többen szakmát váltanak, véglegesen.

Molnár B.Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, valamint a már megszűnt Alexandra és Gault-Millau étteremkalauzok volt főszerkesztője a 444 podcastjában nem csak arra világított rá, hogy a Michelin francia kalauz már régen nem képes tartani a szakmai színvonalat, hanem a magyar vendéglátóiparban jelen lévő munkaerőhiányról is beszélt.

Egyre katasztrofálisabban látszik a munkaerőhiány. Nálunk naponta 3-4 alkalommal csörren meg a telefon, hogy szakácsot keresnek. Sokan elmennek külföldre, másrészt sokan elhagyták a szakmát. Én ismerek 5-6 szakácsot, akik teljesen elhagyták a szakmát, és úgy tűnik nem is térnek vissza. A korona előtt nálunk is volt 8-9 jelentkező, de amikor következőleg meghirdettük, nem jelentkeztek, nem tudtak eljönni, mert nincs váltásuk, nem tudnak felkészülni. A munkaerőhiány fojtogató a szakmán belül.

A Michelin nemzetközi étteremkalauz kiadója szeptember 2-án bejelentette, hogy új online kiadványt indít Budapest City Guide néven.

A Budapestet bemutató kalauzban szereplő 25 étterem közül hét kapta meg a Michelin-csillag minősítését, azonban az ajánlott éttermek közül több hónapok óta nem működik. Azonban nem ez az egyetlen nehézség a vendéglátóiparban, ugyanis a turisták elmaradása mellett hatalmas a munkaerőhiány az ágazatban. A Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke erre is reagált.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Néhány jó hely, műhely létrejött, és elkezdtek osztódással szaporodni. Azok, akik itt tanultak mára már a jó dolgokat tanulják meg, annak ellenére, hogy katasztrófális, és elavult a szakképzés.

Az elnök elmondta, hogy létrejött egy olyan réteg, 20-40 szakáccsal, akik a gasztroforradalom második, harmadik generációját képezik, és jó éttermeket vezetnek. Ők is benne lehettek volna a Michelin válogatásban, hiszen kiváló teljesítményt nyújtanak, egyedi helyekről beszélünk, amelyek jó technológiával dolgoznak, élmény ott lenni.

Címkék:
étterem, magyarország, magyar, munkaerőhiány, michelin, vendéglátóipar, gasztronómiai,