Ketyeg a cégbomba! Új vállalkozásokat indítanak a cégbedöntő tulajdonosok

Pénzcentrum2010. április 19. 08:32

Minden negyedik új céggel jobb lesz vigyázni, mivel azok igazolhatóan felszámolás alatt lévő cégekkel állnak kapcsolatban. A cégbedöntő tulajdonosokat csak elvileg lehet eltiltani az új cég alapításától, így az ilyen vállalkozásoknak a tulajdonosi háttér miatt kérdéses a megbízhatósága. 2009-ben több mint 47 ezer új vállalkozás alakult, sok cég azonban nem tekinthető abszolút értelemben újnak. A vállalkozások többsége ugyanis a gazdaságban már jelen lévő háttérrel rendelkezik - írja a Napi Gazdaság.

Ez nem minden esetben baj, ugyanis a leányvállalatok, a cégcsoportok létjogosultságát senki sem vitatja, az viszont sok kérdést vet fel, hogy egy magánszemély vagy jogi személyiségű társaság sorra hoz létre vállalkozásokat, azokat aztán az alakítások intenzitásával be is dönti. A tavaly alapított 47 ezer cég közül 10,7 ezer volt olyan, amelynek tulajdonosához vagy a cégjegyzésre jogosulthoz olyan társaság kapcsolódik, amely felszámolás alatt állt vagy áll - derül ki az Opten Kft. kimutatásából.

Ennek kivédésére egyre elterjedtebbek azok az adatbázisok, amelyekben a gyanús cégvezetők lekérdezhetők. Név szerinti keresést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által támogatott cégadatbázis is lehetővé tesz ingyenesen.

"A lebukást úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, hogy az újabb cégeket nem saját, hanem a családtagok nevére jegyzik be. Ezekben a cégekben azonban valószínűleg a székhely közös, így az sem mellékes, hogy ugyanarra a székhelyre hány felszámolás alatt álló cég van bejegyezve" - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az újonnan alakult cégek között 3669 olyan volt, amelynek székhelyéhez felszámolás alatt álló vagy felszámolt cég köthető. A két halmaznak persze van közös része, összesen több mint 1500-ra ugyanis mindkét állítás igaz. Vagyis összességében mintegy 13 ezer olyan vállalkozás alakult tavaly, amely tulajdonosai vagy székhelye alapján felszámolás alatt álló vagy felszámolt társasághoz köthető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jogszabály szerint azokat a magánszemélyeket, akik vállalkozásokat döntenek be, el kell tiltani a cégalapítástól, ám ez a gyakorlatban nagyon nehézkes. Az elmúlt hónapban születtek meg az első eltiltások, vagyis ezek egyelőre nem tömegesek.

Címkék: