Körbetartozás: megbukott a rendelet, nincs kötelező jelzálogjog

Pénzcentrum2010. március 31. 09:17

Az Alkotmánybíróság visszadobta azt a törvénymódosítást, amely a körbetartozás elleni harc jegyében kötelezővé tenné, hogy egy építőipari beruházás esetén a vállalkozás jelzálogjogot kapjon. A szakmát nem érte meglepetés, mivel a szerintük a szabályozás eddig is betarthatatlan volt - írja a Napi Gazdaság.

Nem kerülhetnek a tulajdoni lapokon automatikusan széljegyre az építési vállalkozások egy beruházás megkezdésekor, miután az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette, hogy a szerződéskötések alkalmával automatikusan jelzálogjog terhelje az ingatlant.

Ez a módosítás a körbetartozások elleni küzdelem részeként közel három éve lépett hatályba. Az akkori indoklás szerint a jelzálogjog megfelelő biztosítékot jelent az alvállalkozónak ahhoz, hogy hozzájusson a pénzéhez. Ha nem fizetnek, akkor a követelés érvényesítése érdekében akár árverésre is kerülhet az ingatlan.

A taláros testületnél landolt indítvány szerint a jelzálogjog kötelező bejegyzése önmagában alkotmányellenes, mert korlátozza a tulajdonhoz való jogot. Ezt a megállapítást nem tartotta helytállónak a testület, szerintük a körbetartozás elleni fellépés felülírhatja az egyéni érdeket.

A szabályozás azt a látszatot kelti, hogy egy építési vállalkozói szerződés megalkotásakor minden esetben az alvállalkozó a gyengébbik és a megrendelő az erősebbik fél. Ez bizonyos esetekben viszont nem így van. Karbantartási és felújítási munkáknál jelent aránytalan előnyt a vállalkozás számára, hogy jelzálogjogot kapjon, mivel itt a beruházás értéke messze elmarad az ingatlan értékétől. Márpedig az irreális volna, ha egy karbantartás után árverésre lehetne vinni egy ingatlant.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke

Tolnay Tibor, az Építőipari Vállalkozások Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint a szakmát nem érte váratlanul az Alkotmánybíróság döntése. Ők már kezdettől fogva jelezték, hogy ez a rendelkezés nem áll összhangban az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénnyel, továbbá visszaélésre is lehetőséget teremt.

A kifogásaik menet közben beigazolódtak, miután a földhivatalok sorra visszadobták a jelzálog-bejegyzési kérelmeket, az elnök mindössze 1-2 olyan esetről tud, amikor sikerült a vállalkozónak ezt bejegyeztetnie.

Címkék: