Kilóra megvette az IKEA a környezetvédőket! Botrányos részletek

Pénzcentrum2009. november 18. 16:58

Mint arról a napokban a Pénzcentrum is beszámolt, egy új botránykönyv megdöbbentő képet fest az IKEA-ról. A szerző a svéd áruházlánc egy korábbi vezetője, aki azt állítja: az IKEA szektaként működik, a csillogó felszín alatt kémkedés, rasszizmus és hazugságok hálója húzódik. A könyv szerint az áruházlánc még a világ legismertebb környezetvédő szervezetét is lefizette.

Johan Stenebo 20 éve kezdett dolgozni az IKEA-nál: álomkarrierje az évek alatt az áruházlánc legfelsőbb menedzsmentjéig repítette. Stenebo 9 hónappal ezelőtt hagyta el a multinacionális vállalatot, a hivatalos verzió szerint azért, mert több fontos kérdésben nem értett egyet a cég menedzsmentjével. Távozása után könyvet írt, mely azt a címet kapta: "Sanningen om IKEA", azaz az Igazság az IKEA-ról.


A botránykönyv borítója

A nemrég megjelent mű egyre nagyobb botrányt kavar világszerte, hiszen ez az első eset az üzletlánc hatvan éves történelmében, amikor ilyen magas pozíciójú vezető "tálal ki", és bennfentesként mutatja be a vállalat működését. A könyv súlyos vádakat fogalmaz meg az eddig viszonylag botrányoktól mentes, a fogyasztók szemében egyértelműen pozitív imázsú vállalat hírnevét.

Stenebo szerint a vállalat vezetésében rasszizmus uralkodik, és gyakran használnak olyan megfigyelési és lehallgatási módszereket, mint az egykori NDK retteget titkosrendőrsége, a Stasi.

Talán a legnagyobb visszhangot az keltette, hogy Stenebo szerint az IKEA gyakorlatilag megvásárolta a legnagyobb környezetvédő szervezetek, köztük a Greenpeace szimpátiáját is.

Stenebo azt állítja, hogy az IKEA és a Greenpeace képviselői néhány éve közösen vettek részt egy oroszországi "tanulmányúton". A kirándulás után nem sokkal a Greenpeace meglepően költséges kampányt indított, amelyben más multinacionális vállalatokat - például az IKEA-nak konkurenciát jelentő finn Stora Enso papírgyárat- támadta. Sőt, amikor néhány hónappal később egyértelműen bebizonyosodott, hogy az IKEA az egyik fő felelőse a Borneó szigetén található esőerdő fakitermelésének, a Greenpeace nem csak nem támadta őket, hanem egyértelműen a svédek oldalára állt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megvesztegetési ügy hátterében egyértelműen anyagi megfontolások állnak: az alacsony bútorárak ugyanis szinte kizárólag olcsó nyersanyagokkal érhetőek el. "Tudom, hogy még Kínában sem lehet legálisan fát kapni annyiért, amennyiért nekünk sikerült ott beszerezni. Márpedig köztudott, hogy az áruházlánc elsősorban a távol-keletről szerzi be alapanyagait." - mondta a szerző a Spiegelnek adott interjújában.

A Greenpeace kategorikusan elutasítja a vádakat. Patrik Eriksson svéd kampányvezető azt ugyan elismeri, hogy folytattak megbeszéléseket az IKEA-val, azonban azt tagadja, hogy valaha is pénzt fogadtak volna el tőlük.

Az IKEA egyelőre nem kommentálta a könyvet, a benne foglalt állításokat egy magánszemély véleményének tekintik.

Címkék:
rasszizmus,