Még ebben is előznek minket a románok, törökök, görögök: ennyit a híres magyar gasztronómiáról

Pénzcentrum2023. június 2. 19:02

Az európai országok gasztronómiáját rangsorolta kedveltség szerint a TasteAtlas. A vizsgált 46 ország közül Magyarország végzett a 13. helyen, ami nem is lenne rossz eredmény, azonban meglepő országok előzték meg hazánkat a ranglistában. Mutatjuk, mely országok főztje vetekedhet a magyaros konyhával a friss toplista szerint.

Május 15-én jelentette meg a nagy európai gasztrorangsort a TasteAtlas. A magára ízek enciklopédiájaként és a hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként hivatkozó portál a netezők értékelései alapján állította össze az országok toplistáját. A magyar konyha nem jutott be a top10 közé, viszont így sem kell szégyenkeznünk. A listát nem meglepő módon az olaszok vezetik, a franciák viszont csak harmadikak. A csehek előznek minket közvetlenül, míg a szerbek vannak szorosan mögöttünk.

A portálon leadott értékelések szerint a legkevésbé a finn, izlandi és lett konyhát preferálják az emberek a világ minden tájáról. A TOP10-be került a már említett olaszon és francián túl, mint a görög konyha, Spanyolország, Törökország, Portugália, Románia, Lengyelország, Horvátország vagy Georgia (korábbi nevén Grúzia). Németország éppen lemaradt az első 10-től. Magyarország a 13. helyen végzett, 4,3-as pontszámmal az 5-ből. Ez az eredmény nem is olyan rossz, tekintve mennyi megosztó ételünk van:

Loading...

A rangsorba egy kakukktojás is került, ugyanis a 20 helyre valahogy befurakodott Ausztrália, ahol ezek szerint a hollandokéhoz mérhető a gasztronómia színvonala. A Baltikumban a litvánok főznek a legtűrhetőbben, az észtek, lettek kevésbé. Az északi országok közül Dániában és Svédországban a legjobb a koszt, Norvégia, Izland és Finnország a sor végén küllognak.

A hazánkat körülvevő országok közül a román és horvát konyha emelkedik ki a TasteAtlas szerint, a szerbek közelítenek leginkább a magyar gasztronómia színvonalához. Ausztria ettől valamivel elmarad, ahogy Szlovákia és Ukrajna sem szerepel előkelő helyen. A leghátul Szlovénia végzett, az első 30-ba se került be.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit esznek legszívesebben a magyarok?

A Pénzcentrum korábbi cikkéből kiderült, hogy ha ételrendelésről van szó, a foodpanda platformján a melegételrendelések 27%-át a különféle pizzák tették ki - de azon belül az egyik legnépszerűbb a magyaros verzió. A második legkedveltebb ételcsoport a hamburgereké (21%). A további 3 legnépszerűbb konyhatípus pedig a magyaros (9%), egyéb amerikai (8%) és egyéb olasz (4%), például tészta ételek voltak. A Woltnál pedig továbbra is a hamburgerfélék és menük, különböző ázsiai tésztafélék, pizza, gyros és kebab a legnépszerűbb ételek.

Címkék:
utazás, európa, turizmus, toplista, magyarország, gasztronómia, konyha, gasztro, legnépszerűbb, magyar, országok, rangsor, főzés, ételek, sütés, gasztroturizmus,