Erre senki sem számított: ezért csődölt be a legendás utazási iroda

Pénzcentrum2014. január 17. 05:49

Bár a síutak idén sem lettek olcsóbbak, ennek ellenére hatalmas növekedést ért el az egyik legnagyobb hazai síturizmusra szakosodott utazásszervező - értesült a Pénzcentrum.hu. Ha érdekel, mi állhat a növekedés hátterében, s kíváncsi vagy arra is, mi minden változott még a 2013/14-es síszezonban olvass tovább.

A napokban írtunk arról, hogy nincs könnyű dolga annak, aki a következő napokban-hetekben indulna belföldön síelni: a szokatlanul enyhe időjárás miatt ugyanis gyakorlatilag egyetlen helyen sem lehet csúszni Magyarországon. Külföldön azonban más a helyzet; Ausztriában, Olaszországban és Franciaországban már javában dübörög a 2013/14-es síszezon. Ráadásul az idei szezon számos változást is hozott a hazai piacon.

Hatalmas, az eddigi adatok szerint 34 százalékos növekedést ért el az idei szezonban a Maremonti - tudtuk meg az utazási iroda vezetőjétől. Rónai Osszián azonban hozzátette, ez elsősorban nem a hazai piac élénkülésének köszönhető, hanem főként a nagy konkurens, az Intersí nyári csődjével magyarázható. Rónai szerint az Intersí bukásához az utolsó 3 év hibás gazdasági döntései, s ennek folyományaként a súlyos eladósodás vezetett.

Az ügyvezető ugyanakkor hozzátette, mindemellett óvatos élénkülés is megfigyelhető a hazai piacon. Mint mondta: a magyarok bátrabbak lettek, egyre többen mennek síelni, ráadásul egyre több időre. Ezt támasztja alá az is, hogy a 2008-tól megfigyelhető trend, miszerint az 1 hetes utak aránya folyamatosan csökken a rövidebb turnusok javára, megtorpanni látszik. Jelenleg Ausztribáan jellemzően a 3-5 napos turnusok dominálnak (90%), míg Olaszországban már 80 százalékban, Franciaországban pedig 100 százalékban 1 hetet töltenek el a magyar síelők.

"Ugyanannyiért síelünk idén, mint tavaly"

Az árak kapcsán Rónai Osszián elmondta: nagyságrendileg idén ugyanannyiért sízünk, mint tavaly. "Az általános recesszió miatt gyakorlatilag - bár ez helyfüggő - a szállás árak idén változatlanok maradtak; és a síbérleteknél is maximum inflációkövető árazást alkalmaztak az üzemeltetők" - mondta el Rónai Osszián. Az elmúlt években tapasztalt trendek egyébként , miszerint árak és szolgáltatások tekintetében a magyar síelők elsősorban a középkategóriás síterepeket keresik, viszont még továbbra is tartják magukat. Ausztriában például továbbra is igen közkedvelt Murau, Lachtal, Prabichl illetve Tauplitz, mely síparadicsomokban átlagosan 4-5 napra 20 ezer forinttól, míg egy teljes hétre körülbelül 35-40 ezer forinttól foglalhatunk szállást, s nagyjából ugyanez igaz más országok szállásait illetően is.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fentebb is említett síparadicsomok meghódítása jókora benzinköltséggel is jár. A hazai és határon túli üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s egy akár kétezer kilométeres kiruccanás, 420 forint körüli üzemanyagárral számolva akár 85 ezer forintra is rúghat autónként. Az üzemanyagköltséghez viszont még hozzájönnek a külföldi autópályamatricák, illetve fizetős utak díjai is. Éppen ezért, akinek kicsit karcsúbb a pénztárcája, de nem akar lemondani a téli örömökről, annak érdemes lehet minél közelebbi síterepet keresnie.

Váltsunk, vagy ne váltsunk? Nehogy lecsússz a síelésről!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A forint az elmúlt másfél évben végrehajtott, összességében drasztikus MNB-kamatvágás és egyéb félelmek mellett is lényegében stabil tudott maradni az euróval szemben (295-300 EUR/HUF körül) - emlékeztetett a Pénzcentrum.hu megkeresésére Weinhardt Attila. A Portfolio.hu elemzője szerint, ha csak ebből indulunk ki, akkor azt mondhatjuk, hogy nem volt igazán nagy jelentősége annak, hogy a külföldi utazásunkhoz szükséges valutát mikor váltottuk meg, mert nem tudtunk rajta érdemben spórolni. Emiatt sok esetben az volt fontosabb anyagilag, hogy hol (milyen vételi-eladási árfolyamkülönbség felszámítása mellett) váltottuk a fizetőeszközt.

A szakértő hozzátette: természetesen önmagában a múltbeli árfolyammozgásból kiindulva nem helyes a jövőre vonatkozó (befektetői) döntést hozni, de amíg a nemzetközi befektetői környezet ennyire kedvező marad, és amíg a forintot támogató tényezők is adottak (pl. magas külkereskedelmi mérlegtöbblet), addig a jelek szerint a kamatvágások sem viselik meg érdemben és tartósan a forintot. Mindez tehát Weinhardt Attila meglátása szerint az előttünk álló hetekre is nagyjából stabil, illetve csak kissé gyengülő forintárfolyamot vetít előre, így a külföldi síelésre a következő hetekben történő pénzváltásnál is valószínűleg nem az időzítés, hanem annak a helye lesz a fontosabb. Főként, hogy egyes pénzváltók, főként a tranzakciós illeték bevezetése miatt, kezelési költséget is felszámíthatnak (a kifüggesztett árfolyamok ezen költséget nem minden esetben tartalmazzák)!

A Portfolio.hu elemzője azonban hozzátette: azok, akik attól tartanak, hogy a rendkívül optimista nemzetközi befektetői hangulat elromlik majd a következő hetekben, illetve, hogy az MNB (még kitartó) kamatvágásainak előbb-utóbb meg lesz a negatív hatása a forintra, azoknak érdemes a külföldi utazásra szánt valuta kisebb részét most megvenniük. Az utazáshoz szükséges pénz fennmaradó részével kapcsolatban pedig két lehetőségük is adódik: vagy közvetlenül az utazás előtt váltanak még egyszer, vagy a külföldi tartózkodás alatt bankkártyával fizetik ki a felmerülő összegeket. Utóbbi esetben jellemzően jobb árfolyamon számolja el a bank a tranzakciót, mintha ugyanazon a napon valutát váltanánk.

 

Címkék:
utazás, síelés, külföld, tél, eur huf,