Indul a szezon: Te hol nyaralsz idén?

Világgazdaság2011. június 10. 09:32

Idén valamelyest jobb nyári szezonban reménykednek az utazási irodák. A sláger továbbra is a tengerpart lehet. A nyaralni készülők elsősorban az ár alapján döntik el az idei úticélt - írja a Világgazdaság.

A tanítási szünettel elindul a nyári utazások ideje is. Az utazási irodák prognózisa szerint az idei szezon valamelyest jobban alakulhat. A nagy vesztes Észak-Afrika lehet. A válság miatt koncentrálódott a piac, és a korábbinál óvatosabban terveznek az utazásszervezők.

"A tavalyinál 25-30 százalékkal több foglalásunk érkezett az idén a március 31-ig tartó előfoglalási időszak alatt, ez annak is köszönhető, hogy az észak-afrikai zavargások miatt azon országok felé helyeződött át az utazók érdeklődése, például Görögország, Spanyolország és Horvátország, amelyekben mi hagyományosan erősek vagyunk" - számolt be a tapasztalataikról Komora Zoltán, az IBUSZ turisztikai igazgatója. Hozzátette: a bővülésben közrejátszott az is, hogy látványos előfoglalási akcióval jelentek meg, valamint az is igaz, hogy a tavalyi csődök és bezárások miatt jelen pillanatban kevesebb a szereplő a piacon.

"Kimondottan erős volt az idén az előfoglalási időszak, vagyis folytatódott a korábbi évek tendenciája, egyre többen élnek az előfoglalási kedvezmények és a széles választék nyújtotta lehetőségekkel. A nyári szezon egészére vonatkozóan enyhe piaci növekedést prognosztizálunk" - mondta Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője. Tapasztalataik szerint a dráguló üzemanyag ugyan emeli az árakat, de úgy tűnik, hogy ez nem jár a kereslet csökkenésével, ugyanis az áremelkedés mértéke a teljes részvételi díjra vetítve nem jelentős.

Nem látja ennyire rózsásan az előttünk álló időszakot Zám Tibor. A Best Reisen ügyvezetője elmondta: Az eddigi foglalások alapján vegyesek a tapasztalataink, az észak-afrikai desztinációk lehúzzák a mérleg nyelvét. Zám úgy véli, hogy a piac fellendülése csak 2013-ra tehető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: